Årsagerne til biceps tendinitis - en smertefuld tilstand

Både sport, arbejdsrelaterede aktiviteter hvor man bruger armkræfter, samt alder, påvirker biceps.
Årsagerne til biceps tendinitis - en smertefuld tilstand

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Hovedårsagen til biceps tendinitis er overanstrengelse af de øvre biceps, der skyldes gentagne og regelmæssige løft af armene over skulderhøjde. Læs mere om det lige her!

Biceps tendinitis er en lidelse, der påvirker senen i bicepsmusklen. Det har dog som regel ikke alvorlige konsekvenser. Det opdages oftest ved, at personen oplever smerte bare ved at bevæge armen.

Overordnet set er der mange faktorer, der kan føre til skuldertendinitis. Det kan være sportsaktiviteter, arbejdsrelaterede aktiviteter, der indbefatter regelmæssig brug af armkræfter, samt alder. Selvom det sjældent sker, kan problemet føre til en overrivning af senen, hvis det ikke behandles ordentligt.

Biceps tendinitis er en af hovedårsagerne til skuldersmerter. Selvom det begynder med en inflammation, der er smertefuld, kan det i sidste ende give kroniske skader, med hel eller delvis brud på senen.

I denne artikel kigger vi nærmere på lidelsen og dens årsager.

Biceps og dens sener

Mand har ondt i albuen

Biceps er involveret i de fleste af armens bevægelser, og bidrager til at stabilisere de nærliggende led.

Det er basalt set den muskel, du har i din overarm. Den distale sene hæfter den nedre del af biceps til albuen. Ligeledes hæfter de proksimale sener musklen til skulderen.

Sener er grundlæggende stærkt bindevæv. Her er der to proksimale sener. Disse hæfter til skulderbladet på forskellige punkter. De understøtter den øverste del af armen i skulderens ledskål. Samtidig styrker de bevægelse i armen.

Biceps er inddraget i mange bevægelser. Den er med i underarmens bevægelser (især når man drejer håndfladerne frem eller op). Dertil medvirker den også, når man bøjer albuen. Ligeledes stabiliserer den skulderleddet.

Hvad er biceps tendinitis?

Biceps kan risikere mange skader, der kan vise sig både i skulderen og der, hvor den er hæftet til albuen. Biceps tendinitis opstår, når der er inflammation i den store del af den proksimale sene.

Lidelsen giver stærke smerter i den forreste del af skulderen. Dette opstår som regel, når en persons arm er løftet over skulderhøjde. Men denne tilstand gør det svært at gennemføre daglige aktiviteter, såsom at tage en skjorte på, kaste en bold, sove på det berørte område mm.

Årsager til denne lidelse

Kvinde med håndvægt forsøger at undgå biceps tendinitis

Både sport, arbejdsrelaterede aktiviteter, hvor man bruger armkræfter, samt alder, påvirker biceps.

Den mest almindelige årsag til denne tilstand er overanstrengelse, som kan skyldes sport, arbejde eller en anden lidelse. De mest almindelige andre lidelser er betændelsestilstande, skader i rotatorcuffen, eftervirkninger fra tidligere skader, traumer, eller subacromial impingement syndrome.

Nogle gange er spidsen på overarmsknoglen unaturligt højt og fremadrettet, hvilket kan skade biceps. Dette fører til en tilstand, der kaldes subacromial impingement syndrome, hvilket igen kan føre til biceps tendinitis.

Alt det ovenstående forårsager inflammation, ødem eller små rifter. Hvis problemet udvikler sig, kan en kronisk svækkelse opstå. Dette fører til en ændring i de almindelige kollagenfibre i senen. Til sidst kan det medføre hel eller delvis brud på senen.

Denne artikel kunne måske interessere dig: Fem lindrende øvelser mod betændelse i senerne

Forebyggelse af biceps tendinitis

Den bedste måde at forebygge dette problem, er ved at undgå de aktiviteter, hvor du for ofte har armene over hovedet. Sådanne bevægelser er meget almindelige i sportsgrene som badminton og tennis.

Hvis du ikke kan undgå at lave disse bevægelser, så bør du lave øvelser, der styrker musklerne i din skulder og overarm. Hvis dine skuldermuskler er veludviklede, mister armen ikke stabilitet og har derfor mindre tilbøjelighed til at komme til skade.

En anden ting, der kan forebygge det, er at lave de her bevægelser med den rigtige teknik. Usædvanlige og kejtede kropsstillinger giver skulderen mere stress, hvilket kan ende med at føre til problemer såsom biceps tendinitis.

Hvis du føler smerter, når du laver en bestemt aktivitet, skal du holde op med det, indtil du har talt med en læge.

Det kan interessere dig ...
Muskelsmerte: Hvad sker der, når du træner for meget?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Muskelsmerte: Hvad sker der, når du træner for meget?

Selvom motion er meget vigtig for dit helbred, kan det være kontraproduktivt at træne for meget. Du støder på seriøse problemer som muskelsmerte.  • Bard, H. (2012). Tendinopatías: etiopatogenia, diagnóstico y tratamiento. EMC-Aparato locomotor, 45(3), 1-20.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.