11 nøglefunktioner ved antiinflammatorisk kost

Lider du af kronisk betændelse? Hvis dette er tilfældet, skal du muligvis indtage en kost, der bekæmper denne tilstand. I denne artikel forklarer vi de vigtigste ting du bør vide.
11 nøglefunktioner ved antiinflammatorisk kost

Sidste ændring: 26 august, 2022

Usunde vaner, som f.eks. forbrug af alkohol eller medicin, at føre en stillesiddende livsstil og indtage en dårlig kost kan alle medføre kronisk betændelse i dine celler i dit daglige liv. Derfor er en antiinflammatorisk kost afgørende for at opretholde et godt helbred.

At spise fedtstoffer og forarbejdede fødevarer, raffinerede sukkerarter, korn og mel kombineret med dårlige vaner giver betændelse i vores celler og forårsager sygdomme som udvikling af tumorer, diabetes, en løbende næse, allergi, hårtab og gigt.

Betændelse er ophørt med at være en simpel kropslig tilstand, der kan løses med is, cremer eller piller. Det er vigtigt, at du følger en sund, anti-inflammatorisk diæt, der eliminerer toksiner og balancerer din krop. Dette vil medvirke til at sikre, at dit cellulære væv er i en optimal tilstand.

Forholdet mellem kost og kronisk betændelse

Når vi taler om betændelse, hentyder vi ikke blot til kroppens enkle defensive reaktion på bid, forbrændinger eller slag.

Kronisk inflammation eksisterer også. Dette sker, når kroppen har en inflammatorisk respons på forskellige stimuli. Desværre angriber det kroppens eget væv, hvilket forårsager celleskader.

I denne henseende lider cellerne af problemer, der kan føre til:

  • Kostintolerancer
  • Dårlig fordøjelse

På denne måde spiller fødevarer en meget vigtig rolle.

Hvordan det?

Med en velplanlagt diæt er det muligt at slippe af med fødevarer, som både direkte og indirekte øger betændelsen i kroppen.

Læs også:

Hvad er en antiinflammatorisk kost?

Diætens navn afslører målet med denne form for kostplan. En anti-inflammatorisk kost søger at forhindre kronisk inflammation i dine celler og at bekæmpe det, hvis du allerede har det.

Det er hverken en restriktiv kost for at tabe sig eller en kostrutine med en udløbsdato. Det er et sæt næringsmæssige anbefalinger, der erstatter dårlige spisevaner med sund praksis. På den måde er hensigten at opnå en bedre fysisk og mental tilstand.

Når vi taler om en antiinflammatorisk kost, skal vi tage højde for de fire grundlæggende principper:

  • Indtag store mængder sunde fedtstoffer, grøntsager, fibre og mange frugter.
  • Forøg dit indtag af fødevarer, der virker som antioxidanter.
  • Begræns dit indtag af animalske proteiner med undtagelse af fed fisk eller proteiner afledt af fed fisk.
  • Spis færre forarbejdede fødevarer

De 11 grundlæggende regler for en antiinflammatorisk kost

I Vogue Spanien påpegede den berømte ernæringsekspert og sundhedsspecialisten Beatriz Larrea 11 vigtige punkter i en kostplan, der sigter mod at forebygge eller bekæmpe cellulær inflammation:

1. Varier og roter fødevarer.

Denne ekspert siger, at det er meget vigtigt ikke at blive besat af en enkelt fødevare, uanset hvor sund den er. På den måde bliver kroppen ikke mættet.

2. Spis probiotika for en antiinflammatorisk kost

Fødevarer som græsk yoghurt og kefir er kilde til probiotika, som hælper dig med at balancere din tarmflora

Disse er gode bakterier, der har en positiv effekt på din tarmbalance. De kan findes i kosttilskud og visse produkter som kefir, fermenterede fødevarer, miso og sojaprodukter.

Læs også:

3. Drik varmt vand med saft fra ​​en halv citron på tom mave

Denne opskrift stimulerer dit stofskifte og renser din lever. Du kan også tilføje æblecidereddike, ingefær, gurkemeje eller cayenne.

4. Inkluder omega 3 fedtsyrer hvis du vil have en antiinflammatorisk kost

Der er mange fødevarer, der indeholder dette næringsstof, såsom chiafrø, tang, laks, olivenolie, nødder, hamp, sardiner, ansjos og avocado, blandt andre.

5. Ledsag dit måltid med te hver dag for en antiinflammatorisk kost

De mest anbefalede er grøn te, match ate og ingefærte. Alle indeholder store mængder af antioxidanter og har store antiinflammatoriske evner.

6. Undgå at springe måltider over og spis aftensmad tidligt

Det er vigtigt at spise tre måltider om dagen og at forsøge at faste i løbet af natten. På den anden side forklarede specialisten, at det er nødvendigt at lade din mave hvile mellem 10 og 12 timer om natten.

På denne måde vil dine celler regenerere.

7. Undgå følgende fødevarer.

Undgå sukker, mel og raffinerede salte. Sørg for at undgå store mængder mejeriprodukter, læskedrikke, forarbejdede fødevarer, raffinerede kulhydrater, pølser og rødt kød.

8. Forsøg at spise en anti-inflammatorisk kost baseret på naturlige fødevarer.

Fokus på friske, grove og farverige fødevarer. Det vil sige, at du bør undgå forarbejdede produkter, der indeholder en stor mængde kemikalier.

9. Køb økologisk kød.

Økologisk kød er sundere for din krop, da det ikke indeholder anibiotika og kemikaler

Dette sikrer, at kødet du køber ikke er blevet behandlet med hormoner eller antibiotika.

10. Undgå antibiotika.

Undgå antibiotika så meget som muligt, fordi det ifølge specialister er det der skader din tarmflora mest.

11. Ledsag din kost med motion.

Det er vigtigt at udføre styrke- og modstandsøvelser, ikke kun kardiovaskulære øvelser. Dette blev anbefalet af ernæringseksperten.

Så hvad venter du på?

Prøv en antiinflammatorisk kost!

Takket være disse tips er du klar over hvad du skal gøre, når du er klar til at følge en antiinflammatorisk kost. Det er tydeligt, at dette er en ret simpel diæt, der er let at følge.

Husk, at det mest hensigtsmæssige er hele tiden at holde sig til en antiinflammatorisk kost og ikke kun at praktisere det, når du føler ubehag. At træffe denne beslutning vil få dig til at føle dig bedre tilpas, have mere energi og være en sundere person.

Hvis du har spørgsmål, skal du kontakte en specialist.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Amigó-Correig, P., et al. “Importancia de la dieta en la inflamación.” Antropo 16 (2008): 23-28.
  • García-Casal, Maria Nieves, and Héctor E. Pons-Garcia. “Dieta e inflamación.” Anales Venezolanos de Nutrición. Vol. 27. No. 1. Fundación Bengoa, 2014.
  • Isabel, Concepción González, and Nuria Mach Casellas. “Influencia de la dieta sobre las citoquinas antiinflamatorias en la enfermedad de Crohn.” Revista Española de Nutrición Comunitaria 19.1 (2012): 44-52.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.