Årsagerne til gul diarré

Gul diarré er den populære betegnelse for overskydende fedt i afføringen. Der er en række situationer, der forårsager dette symptom. Læs med for at finde ud af mere om dem.
Årsagerne til gul diarré

Sidste ændring: 12 oktober, 2021

Det kan være skræmmende at have gul diarré med den karakteristiske usædvanlige farve, især når børn har dette symptom.

Mange situationer kan ligge bag det. Nogle gange er det blot stress. Faktisk bliver det normalt igen, når personen overvinder et særligt stressende øjeblik. Det kan dog være et symptom på en mere systemisk tilstand, såsom problemer med bugspytkirtlen.

Afføringen bliver gul grundet en stor tilstedeværelse af fedt, som ikke hører hjemme i afføringen i en sådan mængde. Dette er resultatet af en hurtig tarmtransit, som ikke absorberede nok lipider fra kosten.

Kroppen belaster afføringen med dette fedt, da den ikke kunne absorbere det, og det resulterer i gul diarré. Farven kommer fra små dråber af fedt i afføringen. Dette er tydeligt, når man ser det under et mikroskop.

Årsagerne til gul diarré

Årsagerne er mange og varierede. Derfor skal en læge vurdere situationen og definere dens ætiologiske oprindelse. For eksempel kan de angive at stoppe behandlingen, hvis det skyldes et bestemt lægemiddel. Ligeledes vil de anmode om de relevante supplerende undersøgelser, hvis de har mistanke om et problem med galde.

Forbigående gul diarré varer op til 48 timer og er ikke en grund til bekymring. Det vender ikke tilbage, når det stopper. Det kræver dog lægelig indgriben, hvis det varer længere.

Lad os se på de mest almindelige årsager.

Irritabel tyktarm

Irritabel tarmsygdom forårsager gul diarré i perioder med accelereret tarmtransit. Det er en kronisk, ret irriterende tilstand, der er forbundet med stress og angst.

Mennesker med denne tilstand svinger mellem perioder med forstoppelse og diarré. Som regel er der også oppustethed og luft i maven sammen med smerter i maven.

Det er logisk, at lægen spørger yderligere ind til toiletvaner for at diagnosticere en mulig irritabel tyktarm, hvis visse kriterier er opfyldt, og personen er gået til lægen med dette særlige symptom. Der findes dog ingen specifik behandling af sygdommen. De vil i stedet ordinere en kombination af medicin og livsstilsændringer.

Kvinde med mavepine oplever gul diarré

Leverproblemer

Tyndtarmen har brug for galde for at kunne fuldføre fordøjelsen, især af fedtstoffer. Galde emulgerer lipider og gør det muligt for dem at trænge ind i kroppen til ernæring.

Tarmkanalen går således ind i en malabsorptionsfase, når en sygdom påvirker leveren og galdeblæren og nedsætter produktionen af galdesyrer. Lipider er blandt de mest påvirkede næringsstoffer, der udstødes med afføringen uden at være blevet fordøjet.

Hepatitis og galdesten kan også være årsag til gul diarré. Derudover er der andre symptomer, såsom mørk urin og en ændring i farven på huden og slimhinderne, der bliver særligt gule.

Stress

Stressede mennesker ændrer deres tarmmotilitet og oplever diarré på grund af accelerationen af peristaltikken. I dette tilfælde vil det være i en vandig form, uden for meget indhold i begyndelsen. Langvarig angst og accelereret tarmtransit vil imidlertid medføre fedtdråber i afføringen.

Dette er en forbigående situation, men almindelig hos mennesker, der er ramt af store belastninger af stress. Faktisk kan symptomet vare i flere uger. Behandlingen kan ikke baseres på kost og medicin alene. Det kræver også psykologisk indgriben.

Mand ved spisebord har mavesmerter

Mangel på bugspytkirtelsaft

Bugspytkirtlen fremstiller alle mulige stoffer, der går ind i fordøjelseskanalen for at hjælpe med optagelsen af næringsstoffer. Som det sker med leveren, vil en sygdom, der ændrer organet, forringe optagelsen af fedtstoffer, og derfor vil disse komme ud med afføringen.

Advarselstegnet for gul diarré på grund af sygdomme i bugspytkirtlen er den mulige tilstedeværelse af fibrose eller kræft i organet. Vægttab og en laboratoriebekræftelse af blodglukosedysregulering sammen med gul diarré kræver øjeblikkelig handling.

Gul diarré kræver lægelig indgriben

Det kan virke som et mindre symptom og er helt sikkert forbigående. Flere situationer kræver dog lægehjælp. Det skyldes, at fedtet i afføringen afslører en intern proces, der kan være alvorlig.

Afslutningsvis kan man forbedre det med en lille ændring i livsstilen. Læger kan dog opdage en mere alvorlig tilstand tidligt ved at udføre de relevante supplerende undersøgelser.

Det kan interessere dig ...
Smitsom diarré: Alt, hvad du bør vide
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Smitsom diarré: Alt, hvad du bør vide

Smitsom diarré er som regel ledsaget af andre symptomer såsom mavekramper, kvalme, svimmelhed og generelt ubehag. Dets årsager varierer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Larraín Barros, Francisco, et al. “El esteatocrito ácido: un método sencillo para evaluar el grado de esteatorrea en pacientes con fibrosis quística.” Gastroenterol. latinoam 12.3 (2001): 174-179.
  • Olveira Fuster, Gabriel. Manual de nutrición clínica y dietética. Ediciones Díaz de Santos, 2016.
  • Pedreño, I. Beceiro, and G. Borrego Rodríguez. “Varón de 57 años con diarrea crónica. Una causa rara de esteatorrea.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 13.1 (2020): 63e1-63e4.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.