Passer det, at frugter kan forhindre vægttab?

Frugter indeholder en store mængde mikronæringsstoffer, som er essentielle for kroppen. Sukkerindholdet i nogle af dem gør dog, at de anbefales at blive indtaget i begrænsede mængder.
Passer det, at frugter kan forhindre vægttab?
Eliana Delgado Villanueva

Bedømt og godkendt af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hvis du vælger at følge en kost til vægttab, så bør du holde nøje øje med, hvad du spiser. Det er altid vigtigt at få den korrekte ernæringsmæssige information om fødevarer, som vil gavne vores kost, og dem, som slet ikke er nødvendige at spise overhovedet. Nogle frugter kan forhindre vægttab, og andre frugter kan fremme vægttab.

Gruppen af frugter, der er essentiel i en varieret og balanceret kost, vil blive diskuteret nedenstående. Disse fødevarer indeholder vitaminer og mikronæringsstoffer, som er essentielle for helbredet, og vi kan spise dem, vi bedst kan lide. Nogle af dem vil dog tilføje værdi til vores kost.

Hvorledes frugter kan forhindre vægttab

Vindruer

Vindruer

Vindruer har et højt indhold af sukker og er rige på mineraler. De har også egenskaber, som kan pleje knoglerne og hjælper med at forebygge nogle sygdomme såsom Alzheimers og tyktarmskræft.

Det skyldes, at de indeholder plantenæringsstoffer, tanniner, der har betydelige antioxidante egenskaber, som nævnt i en artikel udgivet i tidsskriftet, “Molecular Neurobiology”.

Hvis du tilføjer dem til din kost, vil det dog ikke hjælpe med at opnå vægttab. Derimod kan du faktisk tage på, alt efter typen af vindruer der er tale om. I disse tilfælde er det bedst at spise dem i små mængder.

Cherimoya

Denne frugt har ikke nogen indvirkning, når man prøver at tabe sig. De kan spises på et hvert tidspunkt uden nogen ekstra fordele. De har et stort indhold af sukker og er fattige på fedt og protein. De giver dog mineraler såsom calcium, kalium, jern og nok fiber. Det kan regulere fordøjelsessystemet.

Avocado

Avocado og guacamole i skål

En meget gavnlig og mættende frugt at spise. Den er som regel en del af mange retter og anbefales meget til personer, der har problemer eller lidelser forbundet med forbrændingen. Studier indikerer, at ved at spise en halv avocado om dagen får man en stor portion kalorier og et højt indhold af fedt til kroppen.

Der er ingen studier til at bakke op om, at avocado forårsager vægtøgning. Men fordi de er rige på fedt, er det bedre at spise dem i små portioner.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Agurk- og avocadosuppe med lavt kalorieindhold

Kokos

Denne frugt indeholder en stor mængde kalorier og sukker.  Kokosolie og -mælk har vist sig at indeholde den samme mængde mættet fedt som et stykke kød.

Selvom nogle personer og eksperter nævner fordelene ved disse frugter i forhold til vægttab, er det nødvendigt at regulere indtaget af dem. Ved at tilføje dem til sin kost kan man dog opnå fordele for hjertekarsystemet ifølge en artikel udgivet i tidsskriftet, “Nutrition Reviews”.

Banan: Nogle frugter kan forhindre vægttab

Modne bananer er rige på jern, kalium og fruktose. Det er blevet vist, at hvis man konstant indtager fødevarer, der indeholder betydelige mængder af fruktose under en kur, kan det forårsage ændringer i forbrændingen og anderledes effekter end dem, der forventes.

Et studie udgivet i 2019 påstår, at dette næringsstof er forbundet med en øget risiko for metabolisk syndrom.

Hvis man spiser en banan om dagen, vil det dog ikke forårsage bivirkninger for kroppen.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Fordele ved bananer for sportsfolk og idrætsudøvere

Mango

Nogle frugter kan forhindre vægttab, såsom disse mangoer i skål ovenpå blade

Denne frugt indeholder en stor mængde sukker og en stor mængde næringsstoffer. Den indeholder desuden ikke fedt eller kolesterol, men det betyder dog ikke, at den er god til vægttab.

Det anbefales at spise den, eftersom den hjælper bestemte områder af kroppen såsom knogler og fordøjelsessystemet. Den er også nyttig i forebyggelsen af sygdomme såsom astma, diabetes, kræft og hjerteproblemer.

Der anbefales at inkludere mango som en del af en varieret kost. Du bør dog ikke basere dit indtag af mango på tanken om, at den vil få dig til at tabe dig meget. Hvis du spiser for meget af det, kan dine glukoseniveauer ændres.

Frugter kan forhindre vægttab: Overvægt

Overvægt er et problem på verdensplan. Nylige statistikker af Verdenssundhedsorganisationen (WHO) fra 2016 nævnte, at mere end 1,9 milliarder voksne i hele verden er overvægtige, og indenfor det antal lider 650 millioner af fedme.

Det har skabt en tilstand af alarm i verdens befolkning, hvilket har fået mange personer til at ønske at tabe sig. For at  gøre det skal man dog begynde at vælge sine fødevarer meget nøje. Det er på dette tidspunkt, at der opstår dilemmaer om, hvad der er sundt at spise, og hvad der ikke er.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Zhao S., Zhang L., Yang C., Li Z., Rong S., Procyanidins and Alzheimer’s disease. Mol Neurobiol, 2019. 56 (8): 5556-5567.
  • Eyres L., Eyres MF., Chisholm A., Brown RC., Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutr Rev, 2016. 74 (4): 267-80.
  • Taskinen MR., Packard CJ., Boren J., Dietary fructose and the metabolic syndrome. Nutrients, 2019. 11 (9): 1987.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.