Er det okay at spise yoghurt under diarré?

Yoghurt er kendetegnet ved dets indhold af probiotika, vitaminer og mineraler. På trods af at være et mejeriprodukt, lader det til at være nyttigt i tilfælde af diarré. Læs med for at finde ud af hvorfor!
Er det okay at spise yoghurt under diarré?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Mange mennesker, især dem med hyppige fordøjelsesproblemer, undrer sig over, om det er en god idé at indtage yoghurt under diarré. Diarré er som regel et tegn på ændring i tarmenes mikrobiotaPå samme tid er det forbundet med stress eller en specifik infektioner.

I ethvert tilfælde spiller kost en rolle, når man håndterer dette problem. Det forebygger endda, at andre komplikationer dukker op, selvom det nogle gange er nødvendigt at supplere det med medicin.

Med hensyn til at indtage yoghurt, viser adskillige beviser, at det er en nyttig fødevare, så længe det ikke indeholder sukker. Yoghurt er en nærende fødevare med probiotiske effekter, som fremmer balancen af bakterier i mavetarmkanalen. Hvad bør man ellers vide om det? Læs med for at finde ud af det!

Yoghurt er en kilde til probiotika

Et af de primære karaktertræk ved yoghurt er, at det har et vigtigt indhold af bakterier (lactobacillus for at være mere specifik). Disse mikroorganismer er i stand til at slå sig ned i tarmkanalen, hvilket hjælper med at mindske risikoen for at udvikle stofskiftesygdomme.

Ifølge forskning udgivet i magasinet Nutrients hjælper et regelmæssigt indtag af probiotiske bakterier med at mindske forekomsten af type 2 diabetes samt andre typer af hjertekarsygdomme.

Der er flere metoder tilgængelige til at sikre en konstant forsyning af bakterier, der er nyttige for tarmene. Den første er selvfølgelig tilskud med probiotika. I dette tilfælde er det bedst at vælge enkeltstrengede produkter med et stort indhold af bakterier, som kan garantere, at de når områderne i tarmene, som de skal slå sig ned i.

Det er også muligt at introducere disse mikroorganismer i fordøjelsessystemet gennem regelmæssigt indtag af fermenterede produkter såsom yoghurt og kefir.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Opskrift på sund kokosvand kefir

Yoghurt under diarré kan være nyttigt

Indtag af yoghurt under diarré

Som tidligere nævnt er diarré en lidelse i mavetarmkanalen, som kan have forskellige årsager. De fleste af dem handler om en ubalance i tarmenes mikrobiota. Af den grund kan man hjælpe med at ændre denne proces, hvis man sikrer regelmæssig forsyning af nyttige bakterier.

Et studie udført med børn viste derudover, at indtag af probiotika er i stand til at forebygge og behandle diarré forårsaget af indtaget af antibiotika. Denne forskning brugte tilskud for at opnå de omtalte resultater. Det er dog også muligt at give yoghurt regelmæssigt for at forebygge forekomsten af lidelser i tarmene.

Generelt er det ret gængs for sundhedsfagfolk at anbefale patienter, der gennemgår behandling med antibiotika, at drikke yoghurt. Dette råd har et klart formål: At øge beskyttelsen af mikrobiota mod det slid, som medicin kan forårsage.

Hvis der ikke er nogen beskyttelse mod det, kan det være en øget risiko for processer relateret til dysbiose og forekomsten af lidelser i mavetarmkanalen.

Indtag af yoghurt mindsker diarré forbundet med stress

Tro det eller ej, stress er i stand til at føre til forekomsten af diarré eller andre lidelser i tarmene. En artikel udgivet i The Chinese Medical Journal forklarer, hvor tæt forholdet mellem centralnervesystemet og mavetarmkanalen virkelig er.

En ændring i et af de to systemer kan derfor påvirke det andet direkte. På den måde er enhver proces med stress eller følelsesmæssige forstyrrelser i stand til at gøre risikoen for at lide af diarré meget højere.

For at kunne reducere forekomsten af følelsesmæssige lidelser anbefales der derudover at passe godt på sin tarmflora og forbedre sin livsstil. Indtag af yoghurt rig på probiotika kan også beskytte mod humørsvingninger.

Indtag af kefir eller tilskud af probiotika virker også meget godt. Der er dog stor forskel på de to: Smagen. Ikke mange personer kan lide kefir på grund af dets konsistens og syrlige smag, mens yoghurt typisk er ret sødt.

Det er selvfølgelig vigtigt at se på etiketterne og vælge et produkt, som ikke indeholder noget tilsat sukker. Ellers ville man indtage yoghurt af dårlig kvalitet, hvilket kan påvirke ens metaboliske helbred og blodsukkerniveauer negativt.

Kvinde med ondt i maven

Det er fuldstændig okay at indtage yoghurt under diarré

Indtag af yoghurt under diarré kan forbedre symptomerne på denne proces og fremme helingsprocessen. Alligevel bliver vi nødt til at slå noget fast. Det er ikke nødvendigt at have diarré, før man begynder at inkludere denne fødevare regelmæssigt i sin kost.

Yoghurt anbefales faktisk i de flest kostplaner. Grunden til det er, at de giver probiotika, sunde fedtsyrer og protein. Derudover giver de calcium og andre essentielle mineraler, som fremmer velvære.

Det er dog grundlæggende at huske at tjekke produktets etikette for at bekræfte, at det er et produkt af god kvalitet. Ikke alle yoghurtsprodukter på markedet er rigtig yoghurt. Nogle indeholder for meget sukker og har lidt eller ingen ernæringsmæssig værdi.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Pereg D, Kimhi O, Tirosh A, Orr N, Kayouf R, Lishner M. The effect of fermented yogurt on the prevention of diarrhea in a healthy adult population. Am J Infect Control. 2005;33(2):122-125. doi:10.1016/j.ajic.2004.11.001
  • Yoo JY., Kim SS., Probiotics and prebiotics: present status and future perspectives on metabolic disorders. Nutrients, 2016.
  • Szajwska H., Canani RB., Guarino A., Hojsak I., et al., Probiotics for the prevention of antibiotic-associated diarrhea in children. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2016. 62 (3): 495-506.
  • Marotta A, Sarno E, Del Casale A, et al. Effects of Probiotics on Cognitive Reactivity, Mood, and Sleep Quality. Front Psychiatry. 2019;10:164. Published 2019 Mar 27. doi:10.3389/fpsyt.2019.00164
  • Guarino A, Guandalini S, Lo Vecchio A. Probiotics for Prevention and Treatment of Diarrhea. J Clin Gastroenterol. 2015;49 Suppl 1:S37-S45. doi:10.1097/MCG.0000000000000349
  • Hempel S. Probiotics for diarrhoea. Indian J Med Res. 2014;139(3):339-341.
  • Isolauri E. Probiotics for infectious diarrhoea. Gut. 2003;52(3):436-437. doi:10.1136/gut.52.3.436

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.