Fire fordele ved massage til gravide

Ligesom en hver anden massage, kan massage til gravide hjælpe med at mindske stress, angst og smerte i lænden og benene. Det er dog ikke anbefalet til alle. Læs med her!
Fire fordele ved massage til gravide

Sidste ændring: 26 august, 2022

Ligesom en hver anden massage, stiler massage til gravide efter afslapning for kroppen og sjælen, lindring af smerter og at få den gravide kvinde til at opnå større velvære. Er du dog klar over dets fordele?

Massage til gravide

Den eneste forskel mellem en almindelig massage og massage til gravide er, at den sidstnævnte er ideel for gravide kvinder. Denne type massage tager dermed med i overvejelserne, at der er særlige forebhold og ændringer, der finder sted hos en gravid kvinde. Den professionelle tilpasser derfor teknikkerne til dem.

Det betyder, at massører til gravide tager med i overvejelserne, at under en graviditet vil vægtfordelingen ændre sig, hvilket forårsager et større pres på nakken, ryggen og skuldrene. Det samme gælder lænden, som er mere anstrengt under disse måneder på grund af vægtøgningen.

Overordnet set, er formålet med massage til gravide at lindre de muskler og kropsdele for at mindske ubehag og smerter. Ligesom en hver anden massage, er dets formål også at få personen til at have det bedre, slappe af og frigive stress og spændinger.

Fordelene ved massage til gravide

1. Det sænker niveauerne af stress og angst

Træt gravid kvinde har brug for massage til gravide

Efter en massage til gravide, oplever en gravid kvinde lavere niveauer af stress og nyder en mere afslappet søvn.

Adskillige studier har været i stand til at bekræfte effektiviteten af massage til gravide med hensyn til at mindske niveauerne af stress og angst hos gravide kvinder. Gravide frivillige, der fik 20 minutters massage i fem uger, rapporterede mindre stress fra første massage.

Gruppen af gravide kvinder, som havde fået disse massager, indikerede, at deres humør var blevet bedre, deres angstniveauer var lavere og de nød en mere afslappet søvn. Disse fordele er derudover også forbundet med lavere rater for fødselsdepression.

Vi anbefaler, at du læser: Iskiassmerter under graviditet

2. Det mindsker smerte i ryggen

En af de mest gængse beklagelser under graviditet er smerte i ryggen og lænden. Vægtøgning og vægten af babyen kan anstrenge musklerne, hvilket får gravide kvinder til at opleve pine og smerter.

Babyens udvikling får også livmoderen til at vokse i størrelse og vægtfordelingen vil ændre sig. Gravide kvinders kropsholdning ændrer sig derfor også. Som konsekvens bliver musklerne i ryggen og lænden overanstrengt.

I den forstand, kan massage til gravide hjælpe med at mindske overdrevet anstrengelse af disse muskler og få dem til at slappe af. Nogle studier viser, at anvendelsen af denne type massage kan hjælpe med at mindske smerte i lænden.

3. Det mindsker smerte i fødder og ben

Gravid kvinde med ømme ben

En fodmassage kan hjælpe med at mindske trykket i dette område på grund af vægtøgning og væskeophobning.

Ligesom med smerte i ryggen, oplever mange gravide kvinder også ømme ben og fødder. Dette er især gængst i det sidste trimester. Under graviditet, øges blodgennemstrømningen og vægtøgning trykker på vener og arterier. Dette påvirker derefter blodgennemstrømningen.

Hvis man tilføjer væskeophobning og træthed til dette, er det normalt for gravide kvinder at opleve trætte ben og endda kramper.

For at undgå dette ubehag, er det bedst at opretholde normale væskeniveauer og gå for at undgå en stillesiddende livsstil. Læger anbefaler også, at man udøver afslapningsteknikker og strækker de ramte muskler ud. 

I den forstand, hjælper massage til gravide med at mindske problemerne. Dette skyldes, at de opnår generel afslapning af alle musklerne, også dem i benene.

4. Massage til gravide mindsker risikoen for tidlig fødsel

Depression og angst under graviditet kan føre til mere fosteraktivitet og en højere risiko for tidlig fødsel. Nogle studier viser, at massage til gravide kan sænke kortisolniveauerne. Dette kan heldigvis føre til lavere niveauer af stress og angst og lindring af depression.

Deprimerede, gravide kvinder, som fik massage, indikerede mindre fosteraktivitet og en lavere rate for tidlige fødsler. Fordelene er derudover ikke kun begrænset til moderen. De nyfødte, hvis mødre havde fået massage under graviditeten, havde også lavere kortisolniveauer!

Denne artikel vil måske interessere dig: Elleve vaner, du bør undgå under graviditet

Forbehold med hensyn til massage til gravide

Gravid kvinde tjekkes af læge

Din læge kan fortælle dig om de typer af massage, som du bør få, og hvor vidt de er gode for dig eller ej.

Selvom massage til gravide har mange fordele og generelt ikke indebærer nogen helbredsmæssige risici, så anbefaler læger dem ikke i flere tilfælde:

 • I graviditeter med flere fostre eller større risici.
 • Hos gravide med højt blodtryk eller gravide med problemer med hjertet eller blodpropper.
 • Hvis der er vaginal blødning eller frigørelse af moderkagen.
 • Hvis den gravide kaster op, har feber eller diarré.

Når det kommer til at beslutte, om du bør få en massage som gravid, skal du derfor:

 • Tale med din læge om, hvor vidt det er en god idé i dit tilfælde eller ej. Spørg dem om den bedste form for massage til dig og hvor henne, du bør få den.
 • Gå altid til en specialist i denne form for massage. Kun specialister ved, hvordan man udfører denne type massage, hvilke områder der masseres, hvilket tryk man skal bruge og i hvilken stilling det udføres.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Tiffany Field, “Pregnancy and labor massage”, Expert Rev Obstet Gynecol. 2010 Mar; 5(2): 177–181.
  • Grote NK, Bridge JA, Gavin AR, Melville JL, Iyengar S, Katon WJ. “A Meta-analysis of Depression During Pregnancy and the Risk of Preterm Birth, Low Birth Weight, and Intrauterine Growth Restriction”. Arch Gen Psychiatry. 2010;67(10):1012–1024. doi:10.1001/archgenpsychiatry.2010.111
  • Tiffany Field et al. “Massage therapy reduces pain in pregnant women, alleviates prenatal depression in both parents and improves their relationships”, Journal of Bodywork and Movement Therapies (2008) 12, 146–150
  • T. Field, M. Hemandez-Reif, S. Hart, H. Theakston, S. Schanberg & C. Kuhn (1999) “Pregnant women benefit from massage therapy”, Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology, 20:1, 31-38, DOI: 10.3109/01674829909075574

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.