Konsekvenserne af jernmangel

Får du nok jern gennem din kost? Opdag konsekvenserne af jernmangel og lær hvor vigtigt jern er for dit helbred!
Konsekvenserne af jernmangel
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

En af konsekvenserne af jernmangel er anæmi. Der er dog flere konsekvenser af jernmangel, der er værd at kende til. Hvis du tror, at du indtager for lidt jern, anbefaler vi at være opmærksom på følgende symptomer.

Jernmangel er et globalt problem

Millioner af mennesker lider af mangel på dette næringsstof i både industrilande og udviklingslande på grund af ineffektivt optag. Ingen bør ignorere jernmangel, fordi det har skadelige konsekvenser for vores helbred.
Blandt dets mange funktioner tillader jern, at hæmoglobin fungerer korrekt og giver ilt til alle celler. Det er vigtigt for helbredet. Da jern findes i små mængder i vores krop, skal vi desuden få det gennem vores mad med en afbalanceret og varieret kost.

Hvis du har symptomer er det vigtigt at få tjekket om du lider af jernmangel

Der findes to typer jern:

 • Den første er hæm-jern, der findes i kød fra dyr. Det optages nemt i kroppen.
 • Den anden er ikke-hæm jern. Dette findes i grøntsager og optages ikke så let i kroppen. Derfor lider mange vegetarer og veganer af anæmi.

Yderligere egenskaber ved jern:

 • Bidrager til produktionen af ​​stoffer fra blodet.
 • Intervenerer i DNA syntese.
 • Er en del af aerob respirationsprocessen.
 • Hjælper med at opretholde immunforsvaret.

Derudover deltager jern også i mange kemiske reaktioner og er afgørende for produktion og frigivelse af energi.

Dit jernniveau

Du kan få dit blod testet for at finde ud af om du lider af jernmangel:

 • De normale værdier hos voksne mænd er 80 til 180 μg/dl.
 • Hos voksne kvinder er de 60 til 160 μg/dl.
 • For børn varierer de fra 50 til 120 μg/dl.
 • Hos spædbørn under 1 år bør værdierne være mellem 100 og 250 μg/dl.

Hvis dit jernniveau er højere end gennemsnittet, kan det skyldes sygdomme som:

 • Hæmokromatose
 • Hepatitis
 • Hæmolytisk anæmi
 • Jernforgiftning

Ligeledes kan dit jernniveauer falde under visse særlige omstændigheder, så som:

 • Graviditet
 • Fejlernæring
 • Kræft
 • Kronisk blodtab
 • Kronisk hypermenorré (kraftig blødning under menstruation).

Læs også:

Konsekvenserne af jernmangel

Anæmi er den mest almindelig konsekvens af jernmangel

Vær opmærksom på visse tegn, der kan fortælle dig, om din krop mangler dette vigtige næringsstof. Hvis du har flere af disse symptomer, er det en god idé at konsultere din læge og få taget en blodprøve:

1. Svaghed og træthed

Uanset hvor mange timer du sover om natten eller hviler dig i løbet af dagen, føler du dig altid sløv og mangler energi. Det er svært for dig at stå op om morgenen, og du falder i søvn hvor som helst. Denne svaghed eller træthed kan skyldes mangel på jern.

Da dette næringsstof gør det muligt at transportere ilt til celler, hvis din krop ikke har nok af det, modtager dit væv ikke “brændstof”, og virker derfor ikke som det skal.

Derfor kan mindre vitalitet og ekstrem træthed efter at have gennemført lav-effektaktiviteter være relateret til jernmangel.

Læs også: Dine læber siger disse 10 ting om din personlighed

2. Dårlig ydeevne og dårligt humør

Jernmangel har en direkte indvirkning på vores følelsesmæssige tilstand. Derfor er det normalt for os at være meget irritable, deprimeret eller opleve humørsvingninger når vi mangler jern.

Hvis vi tilføjer træthed til dette, er konsekvenserne forståelige. De kan variere fra problemer med arbejdsindsats, med dine studier eller fuldførelse af hverdagens opgaver. Vær opmærksom, hvis alt er gået galt på det seneste, og du kan ikke koncentrere dig om dine aktiviteter.

Desuden har jernmangel en negativ indflydelse på hukommelse og opmærksomhed. Du bliver nødt til at arbejde dobbelt så hårdt på alt. Du vil også hurtigt miste din motivation, selv når det kommer til at forsøge at udføre opgaver, du kan lide.

3. Bleghed er en af konsekvenserne af jernmangel

Når du har anæmi, er det sandsynligt at din hud bliver lysere eller hvidere end normalt. Dette skyldes, at både hud og slimhindevæv får for lidt ilt. Nogle mennesker kan have en hvidlig farve under deres øjne (hvor øjenvipperne starter).

4. Svimmelhed og kvalme

Svimmelhed og kvalme kan også være en konsekvens af jernmangel

En af konsekvenserne af jernmangel og et underskud i mængden af ​​ilt, som cellerne modtager, er vedvarende svimmelhed. Derudover kan du opleve fornemmelsen af ​​at mangle luft, når du prøver at trække vejret. Det kan også være at du trækker vejret hurtigere og hyppigere end normalt.
I mere alvorlige tilfælde kan mennesker, der ikke spiser tilstrækkelige mængder af næringsstoffer, besvime på hvilket som helst tidspunkt af dagen. De kan også opleve ringen i ørerne eller lide af lipodystrofi.

5. Hjertebanken

De hurtige hjerteslag, der opstår, når du ikke anstrenger dig eller træner, kan være konsekvenser af jernmangel.

Når dit blod ikke cirkulerer ordentligt, skal hjertesystemet arbejde hårdere for at pumpe det tilbage til hvert organ. Takykardi, arytmi og endog akut myokardieinfarkt kan forekomme.

6. Svage negle og hårtab

Hvis dine negle knækker let, er tynde eller har hvide mærker på dem nær negleroden, kan det skyldes mangel på jern. I tilfælde af hårtab skyldes dette, at blodet kun indeholder lidt ildt når det når hovedet. Derfor nærer det ikke hårsækkene.

Som du kan se, er konsekvenserne af jernmangel et problem. Det er derfor, at du skal sørge for at få nok af det i din kost!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.