Vitamin E: Fødevarer, der er rige på dette vitamin

Vitamin E er meget vigtigt for kroppens sundhed. Det er nemt at indarbejde fødevarer, der er rige på dette vitamin, så længe man er opmærksom på det.
Vitamin E: Fødevarer, der er rige på dette vitamin

Sidste ændring: 15 november, 2020

Vitamin E er vigtig for at holde din krop sund. At indtage 60 gram solsikkefrø er nok til at opnå 90% af det anbefalede daglige indtag af dette vitamin. Opdag flere fødevarer, der er rige på vitamin E i denne artikel!

At have en afbalanceret kost, der er rig på vitaminer, er afgørende for at holde din krop sund. En af de vigtigste vitaminer, som du ikke bør glemme, er vitamin E. Det er et fedtopløseligt vitamin med antioxidantegenskaber, der hjælper kroppen med at neutralisere de efterfølgende iltningseffekter af fedtstoffer.

Nuværende undersøgelser angiver, hvor vigtigt dette vitamin er til at beskytte kroppen mod at blive skadet af frie radikaler. At stoppe disse radikaler er en af nøglerne til at reducere risikoen for kroniske sygdomme og aldring. Derudover er dette fedtopløselige vitamin også et vigtigt element i den generelle vedligeholdelse af immunsystemet.

Nødder og frø er rige på vitamin E

Forskellige vitaminer

Mange af de fødevarer, vi spiser, indeholder meget vitamin E, men nødder skiller sig ud blandt dem.

For eksempel indeholder 30 gram mandler 7,4 mg af dette vitamin. Mandelolie og mandelmælk indeholder også dette vitamin. Hertil er hasselnødder den perfekte snack efter en lang arbejdsdag, fordi du kan få ca. 20% af det anbefalede daglige indtag af vitamin E fra 30 gram.

Desuden er pinjekerner også en rig kilde til dette vitamin. En portion pinjekerner indeholder ca. 2,6 mg vitamin E. Også plantemælk, som mandelmælk, er rige på dette vitamin.

Her er andre frø, der er rige på vitamin E:

  • Solsikkefrø
  • Græskarfrø
  • Sesamfrø

Faktisk giver blot 30 gram solsikkefrø ca. 90,5% af det anbefalede daglige indtag af dette vitamin .

Grøntsager

Spinat er rig på vitamin E

Swiss chard og spinat er begge fødevarer med flere vitaminer og fordele.

Swiss chard er en af de sundeste grøntsager. Udover at være rig på dette vitamin, indeholder den også andre vitaminer som K, A og C. Sennepsblade er også meget rige på næringsstoffer og giver:

  • Vitamin K: Dette vitamin spiller en rolle i koagulationsprocesser. Det udøver sin funktion i leveren, hvor den producerer nødvendige koagulationsfaktorer.
  • Vitamin A spiller en rolle i dannelsen og vedligeholdelsen af tænder, blødt og vævet stof og membraner og holder synet i god stand, blandt andre funktioner.
  • Folinsyre er nødvendig til modning af strukturelle proteiner og hæmoglobin. Det er også vigtigt for nervesystemet og kognitive processer.
  • Vitamin C er nødvendig til vækst og reparation af kropsvæv.

Spinat er rig på kalcium og folinsyre og indeholder også meget af dette vitamin. Vi anbefaler, at du tilføjer frisk spinat til dine sandwicher for at gøre dem ekstra sunde.

Vegetabilske fedtstoffer

Vegetabilske fedtstoffer

Endeligt er vegetabilske olier rige på dette vitamin på grund af deres fedtopløselige natur.

Frøolier er meget gode kilder til vitamin E, især hvedekimolie. Faktisk indeholder en spiseskefuld af denne olie 100% af den anbefalede kosttilskud for dette vitamin. Solsikkeolie er et andet glimrende valg, fordi det giver mere end 5 mg vitamin E og kan bruges til madlavning.

Som du kan se, er vitamin E let at indarbejde i din kost på mange måder.

Det kan interessere dig ...
Fem sunde fedtstoffer, der hjælper med at sænke dit kolesteroltal
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fem sunde fedtstoffer, der hjælper med at sænke dit kolesteroltal

Flerumættede fedtstoffer er også kendt som sunde fedtstoffer. Disse kan give dig de næringsstoffer og den energi, som din krop har brug for


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Rizvi S., Raza T., The role of vitamin E in human health and some diseases. Sultan Qaboos University Medical Journal, 2014.
  • Lee GY., Han SN., The role of vitamin E in immunity. Nutrients, 2018.
  • Dao DQ., Ngo TC., Thong NM., Nam PC., Is vitamin A an antioxidant or a pro oxidant? J Phys Chem B, 2017. 121 (40): 9348-9357.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.