Æterisk palmarosa olie: Anvendelse, fordele og tips

Æterisk palmarosa olie er populær for sine store fordele for huden. Vi fortæller dig her, hvad videnskaben siger om dens egenskaber.
Æterisk palmarosa olie: Anvendelse, fordele og tips

Sidste ændring: 26 august, 2022

Æterisk palmarosa olie er et produkt, der stammer fra planten kendt som palmarosa cymbopogon martinii. Denne vokser i to sorter kaldet “motia” og “sofia”, som adskiller sig i duft.

Specifikt udvindes olien ved dampdestillation af den tørrede urt. Den anvendes normalt i fødevareindustrien som smagsstof, men den anvendes også til kosmetiske formål ved fremstilling af parfume, olier og sæbe.

I en artikel offentliggjort i Journal of Pharmacy and Pharmacology står der, at denne ingrediens almindeligvis anvendes i ayurvedisk medicin til at lindre hudproblemer og smerter i nervesystemet. Ud over dette tilskrives den også andre egenskaber. Vi vil fortælle dig alt om dem her!

Æterisk palmarosa olie: Egenskaber og sammensætning

Palmarosa er en stedsegrøn plante, der tilhører Poaceae-familien. I modsætning til hvad mange tror, er den ikke beslægtet med roser. Dens navn skyldes den duft, som den afgiver, og som minder om rosens duft, men med milde citrusnoter.

Dens æteriske olie er kendetegnet ved at være endnu mere aromatisk. Ligesom andre olier varierer dens farve fra mørkegul til lysegul. Den blandes dog nogle gange med rosenolie for at reducere omkostningerne. I så fald falder dens kvalitet.

I modsætning hertil indeholder dens rene form bioaktive stoffer, der er forbundet med hud- og sundhedsfordele. Ifølge oplysninger delt i Journal of Essential Oil Research er de vigtigste aktive ingredienser geraniol og geranylacetat, som giver antioxidanter, antimikrobielle, antiinflammatoriske og afslappende egenskaber.

8 anvendelser og fordele ved æterisk palmarosa olie

Æterisk palmarosa olie er ikke et produkt med mirakuløse egenskaber for sundhed eller skønhed. Ligesom andre naturligt forekommende stoffer kan den tjene som et tilskud til velvære. Faktisk har den vundet popularitet på grund af dens interessante fordele for hudpleje og stressreduktion. Lad os se, hvad videnskaben siger.

1. Den kan hjælpe med at beskytte mod infektioner

På grund af dens koncentration af geraniol virker palmarosa olie som en antimikrobiel og antioxidant æterisk olie. Som det fremgår af en undersøgelse, der er offentliggjort i Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, kan den hjælpe med at bekæmpe infektiøse mikroorganismer som S. aureus og E. coli-bakterier.

Forskning rapporteret i LWT – Fødevarevidenskab og -teknologi hævder, at denne ingrediens også er nyttig mod infektioner forårsaget af svampe. Især ser det ud til at bryde svampecellernes membraner, hvilket hjælper med at eliminere dem.

E. coli bakterier

E. coli er en af de bakterier, der kan bekæmpes med denne plantes æteriske olie.

2. Den hjælper med at kontrollere det samlede kolesteroltal og beskytter leveren

Selv om der er behov for mere afgørende undersøgelser, rapporterede forskning i Biochemistry Research International, at inhalation af æterisk palmarosa olie var med til at sænke det samlede kolesteroltal hos rotter. Faktisk blev det også observeret, at dens antioxidanter bekæmper oxidativt stress og forebygger leverforgiftning.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 6 æteriske olier, der hjælper med at bekæmpe skæl

3. Den virker som en neuroprotektor

I ayurvedisk medicin bruges denne olie som en beskytter af nervesystemet, så den er klassificeret som neuroprotektiv. I denne henseende viser en undersøgelse, at denne olie har positive virkninger på forebyggelse af sygdomme som Alzheimers og demens.

Desuden har dens beroligende virkninger vist sig at være effektive i episoder med angst og depression. Til disse formål anvendes den ofte i aromaterapi.

4. Palmarosa olie fremmer fordøjelsessundheden

Det vigtigste aktive stof i palmarosa olie, geraniol, har en positiv effekt på fordøjelsessundheden. Mere præcist hjælper den med at hæmme væksten af infektiøse mikroorganismer og beskytter de bakterier, der udgør den normale mikrobiota.

Som forskning i International Journal of Molecular Sciences har vist, virker den også antiinflammatorisk i tarmen.

5. Den hjælper hudpleje

De mest udbredte anvendelser af denne olie har at gøre med kosmetik. På grund af de antimikrobielle, antiinflammatoriske og antioxidant virkninger, der kommer fra dens indhold af geraniol, hævder nogle, at det er et godt middel til behandling af akne, pletter og andre ufuldkommenheder.

Faktisk kommenterer en undersøgelse delt i Future Microbiology, at geraniol har et antimikrobielt potentiale mod akneforårsagende bakterier. Således blev det fastslået, at topisk anvendt palmarosa olie kan hjælpe med at bekæmpe denne hudsygdom. Der er dog stadig behov for flere beviser.

Før du bruger det til dette formål, er det en god idé at lave en lille hudtest. Årsagen? Den har komedogene egenskaber. Derfor kan den, når den anvendes på ufølsom og akne-præget hud, øge tilstopning og tilstedeværelsen af hudorme.

6. Den forbedrer hårets udseende

Populær litteratur antyder, at denne type olie forbedrer udseendet af tørt hår. Selv om der ikke er beviser for denne anvendelse, kan det være nyttigt at anvende olien fra midten af håret til spidserne i forbindelse med spaltede spidser, dehydrering og kruset hår.

Nogle mennesker masserer den ind i hovedbunden for at fremme sund hårvækst. Dette er dog det samme som med huden. Hos personer med en tendens til overdreven fedtethed kan det være kontraproduktivt. Det er altid bedst at teste det på forhånd.

7. Æterisk palmarosa olie kan hjælpe med at forhindre for tidlig aldring

Oxidativ stress er ofte forbundet med tegn på for tidlig aldring. Antioxidanter hjælper dog med at modvirke disse virkninger. I tilfældet med æterisk palmarosa olie beskriver en undersøgelse positive resultater på fibroblaster ved at øge produktionen af kollagen og hyaluronsyre.

Denne olie synes således at være nyttig til sårheling og forebyggelsen af aldring. Indtil videre er der dog behov for mere komplette undersøgelser for at bekræfte dette.

8. Den kan fungere som insektmiddel

I årevis har palmarosa olie været brugt som et naturligt insektmiddel. Faktisk rapporterede en undersøgelse, der blev delt gennem Acta Tropica, at den giver 100 % beskyttelse mod myg i op til 12 timer.

Anbefalinger for sikker brug af æterisk palmarosa olie

På trods af de interessante fordele kan denne olie forårsage nogle uønskede reaktioner, især når den bruges i ren tilstand eller på følsom hud.

Først og fremmest er det vigtigt at huske, at naturlige produkter ikke altid er de bedste for huden. Derfor er det bedst at vælge dem, der er dermatologisk testet. Når du bruger dem lokalt, er det også altid en god idé at fortynde dem med en bæreolie eller vand.

Hverken denne eller andre æteriske olier er egnet til konsum.

I tilfælde af graviditet, epilepsi, leverskader eller alvorlig sygdom er det bedst at konsultere en læge eller en aromaterapeut, før du prøver denne type olie. Det samme gælder, hvis du tager medicin.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Kan jeg lindre neuropatiske smerter med æteriske olier?

Hvordan bruger man æterisk palmarosa olie?

Lige nu findes palmarosa olie i en lang række kosmetiske produkter. Disse er den bedste mulighed for at drage fordel af dens fordele for huden, da de har sikre formler.

Produktet fås også ufortyndet, men det anbefales ikke at bruge det direkte på huden, da det kan virke irriterende. Hvis du køber dette produkt, skal du sørge for at fortynde det i et forhold på 3 dråber pr. spiseskefuld bæreolie (15 gram).

For at drage fordel af egenskaberne ved dens duft kan den bruges i en diffuser (normal eller elektrisk) eller i en flaske med duftpinde. En anden mulighed er at blande den i en sprayflaske med vand for at sprøjte den i luften i rummet eller på en pude.

Æterisk palmarosa olie bruges til aromaterapi

I aromaterapi bruges denne olie til at reducere stress og forbedre angstsymptomer.

Hjemmelavede opskrifter med æterisk palmarosa olie

Et af de mest værdsatte kendetegn ved æterisk palmarosa olie er dens alsidighed. Så længe den bruges i små mængder, kan den tilsættes til en række hjemmelavede opskrifter som duft til hjemmet, insektafvisende middel eller til at hjælpe dig med at slappe af.

Lad os med dette i baghovedet tage et kig på nogle hjemmelavede opskrifter med denne olie.

Æterisk palmarosa olie som duft til hjemmet

Kombinationen af palmarosa olie med grapefrugtolie og lavendelolie er ideel til genopfyldning af flasker med duftpinde. Når du har skabt blandingen, kan du sætte den på badeværelset, i stuen eller andre steder, hvor du ønsker at nyde duften.

Ingredienser

  • 3 dråber æterisk palmarosa olie
  • 4 dråber æterisk lavendelolie
  • 3 dråber æterisk grapefrugtolie
  • 2 spiseskefulde af en bæreolie efter eget valg (kokosolie, olivenolie, mandelolie osv.)

Fremgangsmåde

  1. Bland alle olierne godt og kom dem i flasken.
  2. Placér den på et strategisk sted for at sprede aromaen.
  3. Drej pindene fra tid til anden for at fremme spedningen af duften.

Hjemmelavet insektmiddel

Hvis dit mål er at undgå myggestik eller andre insektbid, er det værd at forberede følgende naturlige insektafvisende middel. Sørg for at fortynde de æteriske olier godt.

Ingredienser

  • 3 dråber æterisk palmarosa olie
  • 2 dråber æterisk citronellaolie
  • 2 dråber æterisk citrongræsolie
  • 2 spiseskefulde af en bæreolie efter eget valg (f.eks. jojoba-, mandel-, kokos- eller avocadoolie)
  • Vand (100 milliliter)

Fremgangsmåde

  1. Bland de æteriske olier godt med bæreolien.
  2. Hæld derefter vandet i en sprayflaske, og tilsæt også olierne.
  3. Spray på huden, og massér den ind i huden for at absorbere den.
  4. Gentag hver 2. time, hvis du opholder dig udendørs.

Et afslappende bad

Et afslappende bad med en blanding af olier kan bidrage til at lindre stress og angst. Indånding af deres aromaer har en beroligende virkning, der hjælper med at lindre spændinger og de relaterede lidelser.

Ingredienser

  • 5 dråber æterisk palmarosa olie
  • 4 dråber æterisk olie af grøn mynte
  • 5 dråber æterisk olie af geranium
  • 2 spiseskefulde bæreolie

Fremgangsmåde

  1. Bland alle olierne, og kom dem i badekarret med varmt vand.
  2. Tag et bad i 15 til 20 minutter.

Ting, du bør huske på om æterisk palmarosa olie

Takket være dens indhold af antimikrobielle, antiinflammatoriske og antioxidant-aktive forbindelser anses palmarosa olie for at være et godt supplement til hudpleje og aromaterapi. Alligevel bør den bruges med forsigtighed og altid fortyndes eller bruges i en diffusorer.

Det kan interessere dig ...
Hvad er æteriske olier, og hvordan virker de?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er æteriske olier, og hvordan virker de?

Hvis du nogensinde har undret dig over, hvad æteriske olier er, vil vi fortælle dig, hvad de bruges til, og hvilke fordele de har.



  • Murbach Teles Andrade BF, Conti BJ, Santiago KB, Fernandes Júnior A, Sforcin JM. Cymbopogon martinii essential oil and geraniol at noncytotoxic concentrations exerted immunomodulatory/anti-inflammatory effects in human monocytes. J Pharm Pharmacol. 2014 Oct;66(10):1491-6. doi: 10.1111/jphp.12278. Epub 2014 Jun 16. PMID: 24934659.
  • Sarma, P. C., Baruah, P., Pathak, M. G., & Kanjilal, P. B. (1998). Comparision of the Major Components of the Oils of Eight Selections ofCymbopogon martinii(Roxb.) Wats. var.martinii. In Journal of Essential Oil Research (Vol. 10, Issue 6, pp. 673–674). Informa UK Limited. https://doi.org/10.1080/10412905.1998.9701006
  • Jummes, B., Sganzerla, W. G., da Rosa, C. G., Noronha, C. M., Nunes, M. R., Bertoldi, F. C., & Barreto, P. L. M. (2020). Antioxidant and antimicrobial poly-ε-caprolactone nanoparticles loaded with Cymbopogon martinii essential oil. In Biocatalysis and Agricultural Biotechnology (Vol. 23, p. 101499). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.bcab.2020.101499
  • da Rocha Neto, A. C., Navarro, B. B., Canton, L., Maraschin, M., & Di Piero, R. M. (2019). Antifungal activity of palmarosa (Cymbopogon martinii), tea tree (Melaleuca alternifolia) and star anise (Illicium verum) essential oils against Penicillium expansum and their mechanisms of action. In LWT (Vol. 105, pp. 385–392). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.02.060
  • Andrade BF, Braga CP, Dos Santos KC, et al. Effect of Inhaling Cymbopogon martinii Essential Oil and Geraniol on Serum Biochemistry Parameters and Oxidative Stress in Rats. Biochem Res Int. 2014;2014:493183. doi:10.1155/2014/493183
  • Ayaz M, Sadiq A, Junaid M, Ullah F, Subhan F, Ahmed J. Neuroprotective and Anti-Aging Potentials of Essential Oils from Aromatic and Medicinal Plants. Front Aging Neurosci. 2017;9:168. Published 2017 May 30. doi:10.3389/fnagi.2017.00168
  • Zahra, Aliya Azkia et al. “Review of the Chemical Properties, Pharmacological Properties, and Development Studies of Cymbopogon sp.” (2020).
  • Promila. “A review on the medicinal and aromatic Plant-Cymbopogon martinii (Roxb.) Watson (Palmarosa).” International Journal of Chemical Studies 6 (2018): 1311-1315.
  • Spisni E, Petrocelli G, Imbesi V, et al. Antioxidant, Anti-Inflammatory, and Microbial-Modulating Activities of Essential Oils: Implications in Colonic Pathophysiology. Int J Mol Sci. 2020;21(11):4152. Published 2020 Jun 10. doi:10.3390/ijms21114152
  • Murbach Teles Andrade BF, Nunes Barbosa L, Bérgamo Alves FC, Pereira Marques AF, Albano M, Mores Rall VL, Brüggemann H, Fernandes Júnior A. The impact of Cymbopogon martinii essential oil on Cutibacterium (formerly Propionibacterium) acnes strains and its interaction with keratinocytes. J Pharm Pharmacol. 2018 Dec;70(12):1688-1699. doi: 10.1111/jphp.13011. Epub 2018 Sep 13. PMID: 30277563.
  • Mahant S, Sahajpal NS, Nanda S. Insights into the mechanism of Cymbopogan martinii essential oil in topical therapy of acne vulgaris. Future Microbiol. 2021 Oct;16:1181-1193. doi: 10.2217/fmb-2021-0039. Epub 2021 Oct 7. PMID: 34615379.
  • Oliveira, C. R., Bella, L. M., Duarte, M. C., & Vieira, R. de P. (2021). Brazilian essential oil of Cymbopogon martini (Poaceae): positive effects on inflammation-induced human fibroblasts and skin aging. In Revista Fitos (Vol. 15, Issue 4, pp. 444–455). Fiocruz – Instituto de Tecnologia em Farmacos. https://doi.org/10.32712/2446-4775.2021.1127
  • da Silva, M. R. M., & Ricci-Júnior, E. (2020). An approach to natural insect repellent formulations: from basic research to technological development. In Acta Tropica (Vol. 212, p. 105419). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.actatropica.2020.105419