Kan jeg lindre neuropatiske smerter med æteriske olier?

Æteriske olier har egenskaber, der kan være nyttige til behandling af neuropatiske smerter. Men er de effektive? I denne artikel fortæller vi dig, hvilke muligheder der er tilgængelige, og hvad undersøgelserne siger.
Kan jeg lindre neuropatiske smerter med æteriske olier?

Sidste ændring: 07 oktober, 2021

I de seneste år har specialister undersøgt forskellige behandlinger, der kan hjælpe med at lindre neuropatiske smerter.

Men som forklaret i journalen for det spanske forbund for smerter (Revista de la Sociedad Española del Dolor) er håndtering af denne type symptomer kompleks og kræver normalt farmaceutisk og ikke-farmaceutisk intervention.

Neuropatiske smerter er en type smerter, der udvikles som følge af en skade eller nerveskade. Ifølge skøn rammer det mellem 7 og 10% af den almindelige befolkning, og ældre personer er de mest berørte. Specifikt er det almindeligt hos patienter med kroniske smerter efter operationer, postherpetisk neuralgi og diabetisk neuropati.

Specialister forbinder det dog også med andre kroniske sygdomme. Uanset hvad er den mest almindelige form periphytisk diabetisk neuropati, som rammer op til 50% af patienter med diabetes. Generelt oplever patienterne sammen med smerten prikken, betændelse og følelsesløshed.

Men er det muligt at lindre denne smerte med æteriske olier? Ifølge nogle undersøgelser kan denne form for naturmedicin hjælpe med at lindre smerterne. Beviserne er dog begrænsede, så vi bør anvende det med forsigtighed.

Læs videre for at finde ud af, hvilken rolle æteriske olier spiller i denne sammenhæng!

Æteriske olier til at lindre neuropatiske smerter

Som vi nævnte i begyndelsen, er behandling af neuropatiske smerter kompleks og kræver professionel indgriben. Selv om muligheder som æteriske olier kan være nyttige til at give en følelse af lindring, erstatter disse ikke medicinsk behandling. Hvis du beslutter dig for at bruge dem, skal du huske de råd, som vi giver dig i denne artikel.

Æterisk olie af perikon

Inden for naturmedicin har man benyttet sig af perikon (Hypericum perforatum), når det drejer sig om forbedring af humøret i tilfælde af angst og depression i årevis. Et enkelt casestudie har imidlertid åbnet muligheden for, at det virker som en supplerende behandling af neuropatiske smerter.

Ifølge undersøgelsen er offentliggjort i Complementary Therapies in Medicine fandt en patient med trigeminusneuralgi – en type nervesmerter, der påvirker ansigtet – en forbedring ved brug af en homøopatisk opløsning med perikon.

Derfor konkluderede forfatterne, at ekstrakterne af denne plante var lovende som en terapeutisk mulighed for denne form for smerte. Der er dog ikke tilstrækkelig dokumentation til at bekræfte dette.

Tørret perikon på tallerken

Æterisk olie af hellig basilikum mod neuropatiske smerter

Hellig basilikum er en aromatisk plante, der har det videnskabelige navn Ocimum sanctum. Ifølge indsamlede data offentliggjort i Journal of Ayurveda and Integrative Medicine omfatter dens medicinske egenskaber antimikrobielle, antidiarré, antioxidante og antiinflammatoriske virkninger.

Den har også potentielle smertestillende og immunmodulerende egenskaber.

I en undersøgelse offentliggjort i 2015 viste æterisk olie fra denne plante positive virkninger mod iskiasnerve-smerter hos mus. Af den grund mener mange, at den kan være nyttig mod neuropatiske smerter. Der mangler dog beviser for dette, og der er behov for flere undersøgelser for at bekræfte disse virkninger hos mennesker.

Æterisk kamilleolie

Æterisk kamilleolie indeholder et stof kaldet borneol. Ifølge en undersøgelse i European Journal of Pharmacology kan dette stof være nyttigt, når det drejer sig om at reducere smerter og inflammation, som neuropati forårsager. I denne undersøgelse reducerede borneol den smertefølsomhed, som rotter med neuropatiske smerter følte.

Men ligesom i tidligere tilfælde er virkningerne af denne æteriske olie på mennesker endnu ikke bekræftet. På trods af dette er denne form for æterisk olie sikker at bruge, og i populær litteratur roser mange mennesker den for dens beroligende virkninger.

Æterisk kamilleolie

Æterisk ingefærolie til neuropatiske smerter

Der er ikke mange beviser, der understøtter, at æterisk ingefærolie er godt til at lindre neuropatiske smerter. Men undersøgelser har fundet smertestillende og antiinflammatoriske egenskaber i dette naturprodukt.

Dette skyldes dets indhold af et stof, som vi kender som zingibain, der viser gavnlige virkninger mod inflammatoriske problemer.

Hvordan kan du bruge disse æteriske olier til at lindre neuropatiske smerter?

Husk først og fremmest, at du kun bør bruge disse olier som et supplement til traditionel behandling. I betragtning af den manglende dokumentation for deres effektivitet er der en mulighed for, at de ikke virker i nogle tilfælde. Du kan bruge dem i aromaterapi eller anvende dem topisk.

For at komme i gang, kommes olien i diffusoren eller en dråbe i varmt vand, så man kan indånde dampen. Hvis du vil anvende olien topisk, skal du blande den æteriske olie med en bæreolie. Dette kan være oliven-, mandel- eller kokosolie. Ca. 5 dråber pr. skefuld bør være nok.

Husk også

Du kan købe æteriske olier i helse- eller kosmetikbutikker. Når du skal købe dem, skal du dog sørge for, at du kun vælger æteriske olier fra godkendte mærker. Du bør også læse instruktionerne og etiketterne på produkterne.

Rene æteriske olier er ret koncentrerede og kan være giftige. Derfor bør du ikke indtage dem, og du bør altid bruge små mængder. Når du skal anvende dem på din hud, bør du desuden kombinere dem med en bæreolie. Hvis du bemærker en ugunstig reaktion, skal du vaske med en masse vand og stoppe med at bruge olien.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • EColloca L, Ludman T, Bouhassira D, et al. Neuropathic pain. Nat Rev Dis Primers. 2017;3:17002. Published 2017 Feb 16. doi:10.1038/nrdp.2017.2
  • Maritza Velasco, V. (2014). Dolor neuropático. Revista Médica Clínica Las Condes25(4), 625–634. https://doi.org/10.1016/s0716-8640(14)70083-5
  • Cruciani, R. A., & Nieto, M. J. (2006, June). Fisiopatología y tratamiento del dolor neuropático: Avances más recientes. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor.
  • Gerardo, C.-I. (2014). Dolor neuropático, clasificación y estrategias de manejo para médicos generales. Revista Médica Clínica Las Condes25(2), 189–199. https://doi.org/10.1016/s0716-8640(14)70030-6
  • de Cássia da Silveira E Sá R, Lima TC, da Nóbrega FR, de Brito AEM, de Sousa DP. Analgesic-Like Activity of Essential Oil Constituents: An Update. Int J Mol Sci. 2017;18(12):2392. Published 2017 Dec 9. doi:10.3390/ijms18122392
  • Cohen MM. Tulsi – Ocimum sanctum: A herb for all reasons. J Ayurveda Integr Med. 2014;5(4):251–259. doi:10.4103/0975-9476.146554
  • Assiri, K., Alyami, Y., Uyanik, J. M., & Romero-Reyes, M. (2017). Hypericum perforatum (St. John’s Wort) as a possible therapeutic alternative for the management of trigeminal neuralgia (TN) – A case report. Complementary Therapies in Medicine30, 36–39. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2016.10.014
  • Jiang, J., Shen, Y. Y., Li, J., Lin, Y. H., Luo, C. X., & Zhu, D. Y. (2015). (+)-Borneol alleviates mechanical hyperalgesia in models of chronic inflammatory and neuropathic pain in mice. European Journal of Pharmacology757, 53–58. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2015.03.056

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.