6 æteriske olier, der hjælper med at bekæmpe skæl

Brugen af visse æteriske olier kan være meget nyttig, når det gælder behandling af skæl. Takket være deres svampedræbende og antimikrobielle virkning bidrager de til at stoppe væksten af den svamp, der er forbundet med denne tilstand.
6 æteriske olier, der hjælper med at bekæmpe skæl

Sidste ændring: 26 august, 2022

Anvendelse af visse æteriske olier på håret kan hjælpe med at behandle problemer som f.eks. skæl. Selv om denne tilstand er relativt harmløs, forårsager den ofte irriterende symptomer som kløe, irritation og afskalning. Derfor foretrækker folk, der lider af dette problem, ofte at søge behandling for at bekæmpe skæl.

Selvfølgelig findes der nu en lang række kommercielle produkter, der kan hjælpe med at kontrollere tilstanden og dens ubehageligheder. Disse spænder fra shampoo og medicin til produkter af naturlig oprindelse, f.eks. olier.

Er du interesseret i at lære mere om nogle naturlige muligheder for at bekæmpe skæl?

Skæl: Hvad det er og dets vigtigste symptomer

Som anført i en oversigtsartikel offentliggjort i International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research er skæl en tilstand, der er udbredt hos op til 50 % af den menneskelige befolkning.

Specifikt er det skældannelse, der opstår i hovedbunden, og hvis hovedårsag normalt er tilstedeværelsen af svampen Malassezia furfur. Dens vigtigste symptomer omfatter følgende:

 • Gule eller hvide skæl (i håret og endda på skuldrene).
 • Overdreven kløe i hovedbunden.
 • Irritation og rødme.

Ud over den førnævnte mikroorganisme kan denne tilstand også skyldes overdreven tørhed i huden, dårlig hygiejne eller hudsygdomme som f.eks. dermatitis. Heldigvis er der lige nu mange behandlinger til rådighed, der fremmer kontrollen af den.

I dette tilfælde vil vi gerne afsløre de mest effektive æteriske olier.

Du vil måske også nyde at læse denne artikel: Hvad er seboroisk dermatitis hos spædbørn?

Æteriske olier til bekæmpelse af skæl

Effektiviteten af æteriske olier til at bekæmpe skæl har været genstand for mange undersøgelser. Faktisk har en gennemgang, der blev delt i International Journal of Cosmetic Science, fastslået, at nogle sorter som bergamotolie, hvidløgsolie, tea tree-olie og timianolie kan hjælpe med at bekæmpe skæl.

Andre undersøgelser har også fundet interessante virkninger i sorter som pebermynteolie eller citronellaolie. Lad os tage et detaljeret kig på, hvad deres egenskaber er, og hvordan de kan anvendes.

1. Bergamotolie til at bekæmpe skæl

Æterisk bergamotolie (Citrus bergamia) er kendetegnet ved sit indhold af bioaktive molekyler, der bidrager til en god sundhedstilstand. Ifølge en undersøgelse rapporteret i Frontiers in Pharmacology har den antimikrobielle, svampedræbende og antiinflammatoriske egenskaber.

Derfor er det gavnligt at anvende den ved dermatologiske problemer som f.eks. skæl. Regelmæssig brug reducerer afskalning og hjælper med at lindre irritation.

Så hvordan kan du bruge det? Det er enkelt! Du skal blot tilsætte 5 dråber æterisk bergamotolie til en spiseskefuld shampoo. Påfør den derefter på vådt hår med blid massage og skyl den ud.

Æterisk bergamotolie til at bekæmpe skæl

Bergamotolie kan lindre skæl, fordi den er svampedræbende.

2. Æteriske olier til at bekæmpe skæl: Hvidløg

I traditionel medicin har æterisk hvidløgsolie (Allium sativum L) længe været anset for at være et middel mod skæl. Ifølge forskning i Phytotherapy har forbindelserne i denne ingrediens vist sig at kunne hæmme væksten af Malassezia-svampen.

I dette tilfælde skal du blot påføre et par dråber æterisk hvidløgsolie på hovedbunden. Ideelt set skal du kombinere den med en bæreolie, f.eks. oliven- eller mandelolie. Efter 10 minutter kan du skylle det ud.

3. Æterisk tea tree-olie

En af de mest anvendte æteriske olier til bekæmpelse af skæl er utvivlsomt tea tree. Faktisk har en forskning, der er rapporteret i Journal of the American Academy of Dermatology fundet frem til, at denne ingrediens har svampedræbende egenskaber, der bekæmper gærsvampen Pityrosporum ovale (Malassezia).

Clinical Microbiology Reviews rapporterede også, at en shampoo med 5 % æterisk tea tree-olie reducerede kløe, fedtethed og læsioner i forbindelse med skæl.

Produktet kan således anvendes i kombination med almindelig shampoo eller med shampoo, der indeholder denne olie. Nogle mennesker blander endda 5 eller 6 dråber med en bæreolie og masserer det direkte i hovedbunden.

4. Æterisk timianolie

I årevis har æterisk timianolie været anvendt i komplementær medicin som et antimikrobielt middel. Dette hjælper, ud over den antiinflammatoriske virkning, til behandling af skælsymptomer.

Behandlingen svarer til behandling med andre æteriske olier. Du skal blot blande den med en bæreolie for at massere hovedbunden med skæl. Hvis du foretrækker det, kan du tilføje et par dråber til din almindelige shampoo.

5. Æterisk pebermynteolie

En af de foretrukne olier til at bekæmpe skæl er pebermynteolie.

Årsagen? Den køler hovedbunden og hjælper med at lindre kløe og irritation. Desuden reducerer dens astringerende virkning overskydende talg og skældannelse.

For at bruge den som et middel skal du kombinere 5 til 6 dråber af den æteriske olie med din almindelige shampoo. Vask og skyl derefter som sædvanligt. Gentag det, indtil du mærker en forbedring.

Pebermynteolie til at bekæmpe skæl

Pebermynte virker kølende på hovedbunden, så det kan hjælpe med at lindre kløe.

6. Æteriske olier til at bekæmpe skæl: Citronellaolie

En shampoo med citronellaolie hjælper med at kontrollere væksten af svampen Malassezia furfurfur. Dette blev fastslået af en undersøgelse, der blev delt i Southeast Asian Journal of Tropical Medicine and Public Health, som også tyder på, at den kan bruges som en behandling mod skæl.

Anbefalinger til brug af æteriske olier mod skæl

Der er behov for flere undersøgelser for at bekræfte effektiviteten af æteriske olier i behandlingen af skæl. På trods af dette anses de for at være en sikker mulighed for at bekæmpe denne hudlidelse.

Det anbefales dog at lave en følsomhedstest på forhånd. For at gøre dette påføres en lille mængde af produktet på et lille område af huden. Hvis der ikke er tegn på irritation efter 12 timer, kan resten påføres uden problemer.

Det er naturligvis også en god idé at konsultere en hudlæge, før man vælger disse olier som en terapeutisk mulighed mod skæl. En fagperson kan afgøre, om de skal suppleres med andre traditionelle behandlinger, såsom medicinske shampooer.

Du vil måske også være interesseret i at læse dette: 5 urte-shampooer til behandling af skæl

Hvad du skal huske om disse midler til at bekæmpe skæl

Brugen af visse æteriske olier kan være meget nyttig, når det drejer sig om behandling af skæl. Takket være deres svampedræbende og antimikrobielle virkning bidrager de til at stoppe væksten af den svamp, der er forbundet med denne tilstand. Faktisk tjener de til at lindre ubehag som kløe og irritation.

Under alle omstændigheder er det altid bedst at konsultere en hudlæge for at vurdere sværhedsgraden af denne tilstand og afgøre, om andre behandlinger er nødvendige. Selv om skæl normalt ikke er alvorligt, er det ubehageligt og kan føre til problemer med selvværdet. Heldigvis er der mange muligheder for at kontrollere det.

Det kan interessere dig ...
7 hjemmemidler til at behandle skæl
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 hjemmemidler til at behandle skæl

Det er et meget almindeligt problem. Men mange mennesker kan ikke lide at se hår med skæl. Her er 7 midler til at behandle skæl.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • (2018). In International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research (Vol. 9, Issue 2). International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. https://doi.org/10.13040/ijpsr.0975-8232.9(2).417-31
 • Carvalho, I. T., Estevinho, B. N., & Santos, L. (2015). Application of microencapsulated essential oils in cosmetic and personal healthcare products – a review. In International Journal of Cosmetic Science (Vol. 38, Issue 2, pp. 109–119). Wiley. https://doi.org/10.1111/ics.12232
 • Alankar, S. (2009, April). A review on peppermint oil. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research.
 • Chaisripipat W, Lourith N, Kanlayavattanakul M. Anti-dandruff Hair Tonic Containing Lemongrass (Cymbopogon flexuosus) Oil. Forsch Komplementmed. 2015;22(4):226-9. doi: 10.1159/000432407. Epub 2015 Jul 14. PMID: 26566122.
 • Navarra M, Mannucci C, Delbò M, Calapai G. Citrus bergamia essential oil: from basic research to clinical application. Front Pharmacol. 2015;6:36. Published 2015 Mar 2. doi:10.3389/fphar.2015.00036
 • Shams-Ghahfarokhi M, Shokoohamiri MR, Amirrajab N, Moghadasi B, Ghajari A, Zeini F, Sadeghi G, Razzaghi-Abyaneh M. In vitro antifungal activities of Allium cepa, Allium sativum and ketoconazole against some pathogenic yeasts and dermatophytes. Fitoterapia. 2006 Jun;77(4):321-3. doi: 10.1016/j.fitote.2006.03.014. Epub 2006 May 11. PMID: 16690223.
 • Satchell AC, Saurajen A, Bell C, Barnetson RS. Treatment of dandruff with 5% tea tree oil shampoo. J Am Acad Dermatol. 2002 Dec;47(6):852-5. doi: 10.1067/mjd.2002.122734. PMID: 12451368.
 • Carson CF, Hammer KA, Riley TV. Melaleuca alternifolia (Tea Tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties. Clin Microbiol Rev. 2006;19(1):50-62. doi:10.1128/CMR.19.1.50-62.2006
 • Orchard A, van Vuuren S. Commercial Essential Oils as Potential Antimicrobials to Treat Skin Diseases. Evid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:4517971. doi:10.1155/2017/4517971
 • Elsaie LT, El Mohsen AM, Ibrahim IM, Mohey-Eddin MH, Elsaie ML. Effectiveness of topical peppermint oil on symptomatic treatment of chronic pruritus. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2016;9:333-338. Published 2016 Oct 11. doi:10.2147/CCID.S116995
 • Wuthi-Udomlert, M., Chotipatoomwan, P., Panyadee, S., & Gritsanapan, W. (2011). Inhibitory effect of formulated lemongrass shampoo on malassezia furfur: A yeast associated with dandruff. Southeast Asian Journal of Tropical Medicine and Public Health, 42(2), 363–369.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.