Aktiv ilt: Hvad det er, og hvordan det bruges til rengøring i hjemmet

Produkter, der indeholder aktiv ilt, er ideelle til at fjerne pletter og lette rengøringen af forskellige overflader. Vi fortæller dig mere om dette stof her.
Aktiv ilt: Hvad det er, og hvordan det bruges til rengøring i hjemmet
Mariel Mendoza

Bedømt og godkendt af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 16 januar, 2023

Aktiv ilt er et produkt, der har vundet popularitet på grund af dets anvendelse til rengøring i hjemmet. Det bruges især til at vaske tøj, fjerne pletter og rengøre forskellige overflader, f.eks. på badeværelset. Desuden siges det, at det ikke påvirker sundheden og er miljøvenligt. Hvad er det helt præcist?

Dette produkt kan findes i butikker i forskellige former. Nogle mennesker anser det for at være en kraftfuld “pletfjerner”, selv over for vanskelige substanser som blandt andet kaffe, rødvin og tomatsovs. Her beskriver vi detaljeret dets vigtigste anvendelsesmuligheder, og hvordan det skal bruges.

Aktiv ilt: Hvad er det, og hvad er det til?

Aktiv ilt er handelsnavnet for et kemikalie, hvis rigtige navn er “natriumpercarbonat”. Det er også kendt som “fast hydrogenperoxid”, “natriumcarbonat” eller blot “SPC”.

Det ligner et hvidt pulver. Ved kontakt med vand reagerer denne forbindelse og frigiver ilt. Derfor indgår det i mange vaske- og rengøringsmidler generelt.

Det har bl.a. en bred anvendelse i industrien, hvor det bruges på mange forskellige måder:

 • Oxygeneringsmiddel i akvakultur.
 • Behandling af spildevand.
 • Rengøring af svømmebassiner.
 • Desinfektion af redskaber på hospitaler og restauranter.
 • Blegemiddel til blegning af papirmasse.
 • Farvestof i tekstilindustrien.

Som nævnt er aktiv ilt en ingrediens, der allerede findes i forskellige produkter på markedet. Alligevel er der mulighed for at installere en dispenser i hjemmet, enten i vaskemaskinen eller i en vandhane, til det vand, der skal bruges ved rengøring.

Aktivt ilt

Du er måske også interesseret i: Sådan kan du rengøre neglepensler

Hvordan bruger man aktiv ilt?

De fleste produkter med aktiv ilt bruges til vasketøj og rengøring i husholdningen. Lad os se, hvordan man bruger det i hvert enkelt tilfælde.

I vaskemaskinen

Natriumpercarbonat kan kombineres – perfekt og uden større problemer – med almindeligt vaskemiddel. Hvis det ikke er inkluderet i det produkt, du bruger eller har købt, skal du tilsætte det, der svarer til en spiseskefuld i vandet (ca. 25 gram), i starten af vaskecyklussen.

Det anbefales at bruge vand på 35° C, selv om dette vil afhænge af tøjets karakteristika og farve. Husk at tjekke anbefalingerne på etiketterne, især hvis du skal vaske sart tøj.

Hvis du derimod bruger flydende vaskemiddel, skal du først hælde vaskemiddel i vaskemaskinens dispenserboks eller i vandet, hvis dette er tilfældet. Derefter tilsætter du percarbonat og til sidst lægger du tøjet i. Med andre ord skal du undgå at hælde produkterne direkte på tøjet.

Sådan fjerner du pletter

Du kan bruge aktiv ilt til at fjerne pletter fra tøjet. Følg disse trin:

 • Fyld en spand med fire til fem liter vand, nok til at dække tøjet.
 • Tilsæt to spiseskefulde vaskemiddel med aktiv ilt.
 • Hvis dette er separat, skal du tilføje en spiseskefuld vaskemiddel og en spiseskefuld natriumpercarbonat.
 • Rør godt rundt, indtil det er opløst.
 • Læg tøjet i blød i to timer.
 • Vask som sædvanligt.

Bemærk: Ved gamle eller meget genstridige pletter (f.eks. fedt, chokolade, blod osv.) kan du lade dem ligge i blød natten over eller påføre en pasta af percarbonat på pletten og gnide lidt med en tandbørste.

Generel rengøring

I hjemmet er aktiv ilt et alternativ til rengøring af forskellige overflader og genstande. Det kan anvendes fortyndet i køkkenet, selv på gryder og pander, samt på badeværelsesarmaturer og fliser, glas og gulve generelt.

Det anbefales ikke til brug på træmøbler. Det anbefales dog til plastmøbler og glas- eller metalborde.

Vedligeholdelse af swimmingpools

Natriumpercarbonat er også effektivt til vedligeholdelse af swimmingpools, selv oppustelige eller flytbare swimmingpools. Når ilt frigives, interagerer det med organisk materiale.

Det forhindrer således mikroorganismer i at formere sig og skimmelsvamp i at danne sig på væggene. Den anbefalede mængde er mellem 120 og 250 gram pr. 10.000 liter, en gang om ugen.

Andre anvendelser af aktiv ilt

Der er flere anvendelser af aktiv ilt i hjemmet. I denne henseende har vi ud over de allerede nævnte:

 • Deodorisere plastbeholdere til fødevarer.
 • Desinficere tallerkner og køkkenredskaber.
 • Holde affaldsbeholdere rene.
 • Rengøre kæledyrs skåle.
 • Genskabe glansen på metaller.

Fordele

Aktivt ilt – alene eller kombineret med et rengøringsmiddel – kan være lige så effektivt eller mere effektivt end andre kraftige rengøringsmidler, f.eks. klor. Lad os se på de vigtigste fordele:

 • Reducerer risikoen for forgiftning med blegemiddel.
 • Det er mindre ætsende end dette stof.
 • Det har en lav indvirkning på miljøet.
 • Det gør det muligt at bevare tøjets farve.
 • Det fjerner ikke kun pletter, men også lugte.
 • Det hjælper med at fjerne bakterier fra forskellige overflader.
 • Det efterlader ikke rester eller producerer dårlig lugt.

Selv om det normalt ikke skaber kemiske reaktioner med andre stoffer, anbefales det at læse produktets etiket omhyggeligt, hvis det skal bruges i kombination med andre midler.

Tøjvask i hånden

Hvad siger videnskaben?

Selv om det er et solidt, stabilt oxidationsmiddel med lave omkostninger og ringe miljøpåvirkning, tyder meget på, at den bakteriedræbende virkning af aktiv ilt er mindre end klorbaserede midler til desinfektion af rør og vandkilder.

Dets effektivitet kan øges, hvis der tilsættes kobber chelateret med methylglycinodiaceinsyre (MGDA-Cu).

I forbindelse med vandbehandling kan aktiv ilt i kombination med vakuum-ultraviolette (VUV) processer inaktivere E. coli i ledningsvand. Anvendelsen heraf kan således forbedre fjernelsen af forurenende stoffer i vand og på genstande, der påvirker menneskers sundhed.

Med hensyn til overfladerensning har forskning vist, at tilsætning af natriumpercarbonat fjerner spor af blod fra tøj og tæpper meget mere end ved brug af rengøringsmiddel alene.

Effektiviteten varierer dog stadig med vaskevandets temperatur, plettens varighed og plettens eksponering for forskellige miljøforhold.

Hvad angår potentielle bivirkninger, er natriumpercarbonat i en rapport fra 2014 indgivet til det new zealandske sundhedsministerium blevet klassificeret som giftigt ved oral eksponering og irriterende for øjenslimhinden.

Forholdsregler og anbefalinger til brug

Uanset hvilket produkt der anvendes til rengøring eller tøjvask i husholdningen, er det godt at tage nogle forholdsregler. Selv om der ikke er rapporteret om tilfælde af hudallergi som følge af kontakt med aktiv ilt, er det altid en god idé at bære handsker for at undgå risici.

Der bør også anvendes andre beskyttelseselementer som f.eks. mundbind og briller for at mindske risikoen for kontakt med øjnene eller luftvejene.

Ligeledes er det nødvendigt at følge instruktionerne, både dem fra producenten af rengøringsproduktet og dem, der findes på tøjmærkerne. Hvis det er muligt, kan der foretages en lille test på forhånd.

Afslutningsvis bør dette og alle rengøringsmidler, selv om det ikke anses for giftigt, holdes uden for børns og kæledyrs rækkevidde. Og frem for alt bør det under ingen omstændigheder indtages.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • National Center for Biotechnology Information (2023). PubChem Compound Summary for CID 159762, Sodium percarbonate. Retrieved January 10, 2023 from https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Sodium-percarbonate.
 • Huang J, Puyang C, Guo H. Sodium Percarbonate Activation by Plasma-Generated Ozone for Catalytic Degradation of Dye Wastewater: Role of Active Species and Degradation Process. Catalysts. 2022; 12(7):681. https://doi.org/10.3390/catal12070681
 • McKillop A, Sanderson W. Sodium perborate and sodium percarbonate: Cheap, safe and versatile oxidising agents for organic synthesis. Tetrahedron. 1995; 51(22): 6145-6166.
 • Urara I, Iwahito T, Katsumi S, Kazuaki Y. 2-[Bis(carboxymethyl)amino] propanoic acid-Chelated Copper Chelate Enhances Bacterial Elimination by Sodium Percarbonate.  2021; 26(1):9-15.  https://doi.org/10.4265/bio.26.9
 • Cressey  P, Pattis I. Health risk assessment: dishwasher powder. Prepared as part of a Ministry of Health. 2014. Disponible en: https://www.esr.cri.nz/assets/HEALTH-CONTENT/MoH-reports/FW14027-Dishwasher-powder-FINAL-Sept-2014.pdf.
 • Mileto D, Mancon A, Staurenghi F, Rizzo A, et al. Inactivation of SARS-CoV-2 in the Liquid Phase: Are Aqueous Hydrogen Peroxide and Sodium Percarbonate Efficient Decontamination Agents? 2021; 28(4): 260 – 267. doi: 10.1021/acs.chas.0c00095
 • Oldfield C, Morgan R, Miles H, French J. The efficacy of luminol in detecting bloodstains that have been washed with sodium percarbonate and exposed to environmental conditions. Australian Journal of Forensic Sciences. 2018; 50(4): 345-354. DOI: 10.1080/00450618.2016.1264478.
 • Alam, M., Jagger, R., Vowles, R. and Moran, J. (2011), Comparative stain removal properties of four commercially available denture cleaning products: an in vitro study. International Journal of Dental Hygiene, 9: 37-42. https://doi.org/10.1111/j.1601-5037.2009.00432.x

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.