Hvad er symptomerne på forgiftning med blegemiddel?

Denne artikel forklarer de mest almindelige symptomer på forgiftning med blegemiddel samt de foranstaltninger, du bør træffe, hvis du har mistanke om, at du eller en anden person har indtaget blegemiddel.
Hvad er symptomerne på forgiftning med blegemiddel?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Symptomerne på forgiftning med blegemiddel vil afhænge af, hvordan kontakten med stoffet blev skabt – dvs. om det blev inhaleret, slugt eller sprøjtet i øjnene. I den forbindelse kan der være svie og rødme på huden eller slimhinderne, kvalme, hoste, ondt i halsen og endda hjerterytmeforstyrrelser.

Blegemiddel anvendes i vid udstrækning til rengøring i hjemmet. Det bør dog bruges med forsigtighed, da dets hovedbestanddel er natriumhypoklorit.

I denne artikel forklarer vi de hyppigste symptomer på forgiftning med blegemiddel, hvordan man skal handle, hvis man indånder eller indtager det ved et uheld, og hvordan man bruger dette produkt korrekt for at undgå ulykker i hjemmet.

Hvad er blegemiddel, og hvad bruges det til?

Blegemiddel eller natriumhypoklorit er en vandig opløsning fremstillet af dette kemiske stof. Dette kemikalie kan findes i rengørings- og vaskeartikler, blegemidler og vandrensere.

Koncentrationerne i husholdningsprodukter varierer fra 3 % til 6 %. De typer af blegemiddel, der anvendes i svømmebassiner, kan dog nå op på op til 10 %.

Vaskeblegemiddel er nyttigt til rengøring i husholdningen, når det anvendes på de steder, hvor bakterier ophobes mest, fra køkken og badeværelse til soveværelser og kælder. Det bruges også til at desinficere laboratoriematerialer (ikke-metalliske eller uden organisk materiale) samt forskellige overflader i sanitære rum.

På grund af dets egenskaber anses det for at være velegnet til at fjerne mikrober, svampe og andre mikroorganismer og dermed opnå desinfektion og minimere risikoen for at pådrage sig eller sprede sygdomme.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Sådan kan du opbevare rengøringsmidler sikkert

Symptomerne på forgiftning med blegemiddel

På trods af alle disse fordele forbundet med rengøring kan blegemiddel være farligt, hvis det ikke bruges korrekt. Det gælder ikke kun for den person, der håndterer det, men også for børn og endda husdyr i hjemmet.

Det er værd at bemærke, at forkert brug af blegemiddel i hjemmet også kan skyldes, at natriumhypoklorit blandes med andre stoffer, f.eks. saltsyre eller ammoniak. Dette er en af de hyppige fejl, der begås ved rengøring med blegemiddel.

På den anden side kan symptomerne på forgiftning med blegemiddel variere afhængigt af kontaktformen, det område af kroppen, der udsættes, koncentrationen af stoffet samt tidspunktet for eksponeringen.

Rengøring af gulv

Blegemiddel er meget udbredt i hele verden. Det kan købes i supermarkeder og små butikker.

Forgiftning med blegemiddel: Hudkontakt

I husholdningsprodukter er natriumhypoklorit på 5 % og nogle gange mindre. Selv i disse vandige opløsninger kan blegemiddel irritere huden hos følsomme personer og forårsage svie eller rødme.

Men når det findes i højere koncentrationer, opfører hypoklorit sig som et alkalisk kaustikum, der bliver ætsende. Det forårsager svie og blærer i det berørte område.

Interessant nok anvendes bade med 0,05 % blegemiddel til behandling af atopisk dermatitis. Dette synes at have antiinflammatoriske virkninger og bidrager til at forbedre symptomerne ved at reducere koncentrationen af bakterier som Staphylococcus aureus uden at ty til kortikosteroider eller topiske antibiotika.

Dette må dog kun ske under lægeligt tilsyn og med medicinsk blegemiddel .

Forgiftning med blegemiddel: I øjnene

I øjnene og andre slimhinder virker natriumhypoklorit direkte på vævene, når det kombineres med proteiner og fedtstoffer. Der kan opstå forbrændinger, svie og intense smertefornemmelser. I mindre alvorlige tilfælde kan der dog også forekomme rødme, betændelse og tåreflåd.

Indånding

Som nævnt giver blanding af blegemiddel med andre produkter, hvad enten det er husholdnings- eller industriprodukter, en reaktion, hvor der frigives klordampe.

Indånding af disse dampe kan udløse forskellige reaktioner:

 • 1 ppm (1 del pr. million) kan forårsage irritation af næse-, øjen- og svælgeslimhinden hos følsomme personer samt løbende næse, hoste, kvælningsfornemmelse, tåreflåd og tørhed.
 • Ved 30 ppm kan det, selv ved kortvarig eksponering, forårsage smerter i brystet, kvalme og opkastning, ændret åndedrætsrytme, hoste og hovedpine.
 • Ved 40 ppm eller mere kan der forekomme glottisødem, pleurasmerter, obstruktiv bronkitis og åndedrætsbesvær.
 • I de alvorligste tilfælde forekommer hypoxæmi og lungeødem.

Indtagelse

I tilfælde af indtagelse, uanset om den er utilsigtet eller forsætlig, vil symptomerne på forgiftning med blegemiddel også afhænge af koncentrationen og den indtagne mængde. Ved 5 % husholdningsprodukter forekommer følgende tegn:

 • Mavesmerter.
 • Kvalme og opkastninger.
 • Sår i slimhinderne.
 • Lavt blodtryk.
 • Forbrændinger i spiserøret, munden eller svælget.

Selvom en gennemgang fra 2018 noterer et gennemsnit på 45.000 årlige tilfælde af forgiftning med blegemiddel i USA, rapporteres der kun om 1 dødsfald hvert fjerde år.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 7 farer i køkkenet og sikkerhedstips

Hvad skal man gøre i tilfælde af forgiftning med blegemiddel?

Hvis nogen ved et uheld indtager blegemiddel, skal de først og fremmest bevare roen og kontakte en læge. Der bør under ingen omstændigheder fremkaldes opkastning, da dette kan irritere slimhinderne yderligere.

Det anbefales heller ikke at bruge en nasogastrisk sonde, foretage en tarmskylning, indgive aktivt kul eller neutralisere ved hjælp af baser eller syrer. Der bør højst skylles med vand i munden.

Hvis der ikke opleves synkebesvær, kan der også indtages vand langsomt for at fortynde koncentrationen af produktet. Eller endda små slurke mælk.

Dette er dog ikke tilrådeligt, hvis der er gået mere end en time efter indtagelsen, og personen ikke er i stand til at synke. Det samme gælder, hvis forsøg på at synke udløser hosteanfald.

Hos personer uden fordøjelsessymptomer kan det anbefales at tage et mavebeskyttende middel. Personer med symptomer bør gennemgå nogle medicinske undersøgelser og være under behandling i flere dage.

Når hypoklorit er kommet i kontakt med huden, bør alt tøj tages af, og det berørte område bør vaskes med rigeligt vand. Den fysiologiske opløsning kan anvendes på øjenslimhinderne.

Intravenøst drop kan anvendes i tilfælde af forgiftning med blegemiddel

Hvis et barn mistænkes for at have indtaget blegemiddel, skal han eller hun straks på skadestuen.

Alle tilfælde af forgiftning med blegemiddel kræver øjeblikkelig lægehjælp.

Hvordan forebygger man forgiftning med blegemiddel?

Alt det, vi har talt om indtil videre, betyder ikke, at vi skal holde op med at bruge dette produkt. Vi bør dog træffe nogle vigtige foranstaltninger for at forebygge forgiftning med blegemiddel.

Blandt disse foranstaltninger har vi følgende:

 • Åbn vinduerne, før du begynder at gøre rent, så rummet bliver ventileret.
 • Bær en maske for at mindske risikoen for indånding.
 • Bær beskyttelsesbeklædning. Bukser og skjorter med lange ærmer er bedst for at undgå hudkontakt.
 • Bær tykke arbejdshandsker.

Afslutningsvis må du under ingen omstændigheder blande blegemiddel med andre rengøringsmidler. Og sidst men ikke mindst skal du altid sørge for at opbevare dette og andre stoffer uden for børns og kæledyrs rækkevidde.

Det kan interessere dig ...
Alt, hvad du behøver at vide om metanolforgiftning
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Alt, hvad du behøver at vide om metanolforgiftning

Metanolforgiftning er et meget reelt problem. Metanol er en type alkohol, der er farveløs og flydende ved stuetemperatur. Få mere at vide her!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Echeverría Valencia G. Determinación fúngica y bacteriana de superficies, posterior a la limpieza con hipoclorito de sodio al 10%. Ciencias Clínicas. 2018; 1(1): 21-24.
 • Maarouf M, Shi V. Bleach for Atopic Dermatitis. Dermatitis: 2018; 29(3): 120-126.
 • Mattos G, Lopes D, Mamede R, et al. Effects of time of contact and concentration of caustic agent on generation of injuries. Laryngoscope, 2006; 116: 456-460.
 • Núñez O, González-Asanza C, de la Cruz G, et al. Estudio de los factores predictivos de lesiones digestivas graves tras la ingesta de cáusticos. Med. Clin. (Barc.). 2004; 123: 611-614.
 • Rey de Castro J. Bronquitis crónica obstructiva. Fronteras med. 1994; II(3): 140-51.
 • Slaughter R, Watts M, Allister J, Grieve J, Schep L. The clinical toxicology of sodium hypochlorite, Clinical Toxicology. 2019; 57(5): 303-311.
 • Saracco S. Recomendaciones para la atención de las intoxicaciones por lavandina cloro. Departamento de Toxicología del Gobierno de Mendoza. Sin fecha. Documento en línea. URL disponible en: https://www.mendoza.gov.ar/salud/wp-content/uploads/sites/16/2016/08/Recomendaciones-para-la-Atenci%C3%B3n-de-Intoxicaciones-por-Lavandina-Cloro.pdf
 • Turner A, Robinson P. Respiratory and gastrointestinal complications of caustic ingestion in children. Emer. Med. J. 2005; 22: 359-361.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.