Sådan kan du glatte krøllet tøj uden at stryge det

Lær, hvordan du kan glatte krøllet tøj uden et strygejern, så dit tøj er klar til at tage på, når du er på farten. Vi har de bedste tips her!
Sådan kan du glatte krøllet tøj uden at stryge det

Sidste ændring: 26 august, 2022

Er det muligt at glatte krøllet tøj uden et strygejern? Heldigvis er det muligt. Det er muligt at få rynkefrit tøj uden at skulle igennem den kedelige opgave med at stryge.

Vi er enige om, at strygning er en af de husholdningsopgaver, som oftest udskydes. Og det er ikke så underligt: Det tager lang tid og kræver energi bare at holde tøjet pænt.

Mange af os er overbevist om, at det er nok, at tøjet er rent og i god stand uden at skulle stryges, hvis vi vil undgå rynker. Men uanset hvor meget vi udskyder opgaven, når det er tid til at tage tøj på for at tage på kontoret eller til en vigtig begivenhed, skal tøjet være helt glat.

Ellers vil det endelige billede, vi giver udadtil, ikke være særlig pænt. Lad os tage et kig på nogle metoder til at glatte krøllet tøj uden at stryge det.

1. Spray dit tøj med vand for at glatte krøllet tøj

Hvis du putter vand i en sprayflaske og gør tøjet vådt, vil det have færre rynker, når det tørrer. Det er måske ikke den mest effektive teknik, men det vil i det mindste reducere mængden af rynker betydeligt. Afstanden til at sprøjte bør være ca. 30 centimeter.

Vand sprøjtes på et jakkesæt

2. Brug en hårtørrer

Dette er en af de klassiske og mest anvendte metoder til at glatte krøllet tøj uden at stryge det. En hårtørrer er et almindeligt anvendt apparat, som mange mennesker har derhjemme. For at glatte tøj med den skal du først lægge tøjet på en flad overflade og strække det godt ud.

Derefter skal du blot tænde for hårtørreren og føre den hen over tøjet et par centimeter væk. Du kan komme et par dråber vand på stoffet eller sprøjte vand på det for at fremme processen. Du vil se, hvordan rynkerne forsvinder i løbet af få sekunder!

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 7 effektive tricks til at fjerne pletter på tøj

3. Brug et glattejern

Denne teknik er ufejlbarlig, især til de dele af tøjet, der er sværest at stryge: Krave, manchetter og ærmer. Under alle omstændigheder skal du først tjekke, at apparatet ikke er beskidt, ikke indeholder spor af hårprodukter og ikke er rustent, så tøjet ikke bliver plettet.

På den anden side skal du være forsigtig med det tryk, du lægger på tøjet. Undgå at brænde det.

4. Vanddamp til at glatte krøllet tøj

I dette tilfælde skal du udnytte dampen fra badevandet til at glatte krøllet tøj. Du skal blot hænge tøjet på en bøjle og hænge det på badeværelset, inden du tager et bad.

Prøv at holde det væk fra badet, så det ikke bliver vådt. Dampen fra badet er med til at holde dit tøj glat. Ca. 15 minutter vil være nok.

5. Brug en fugtig klud til at glatte krøllet tøj

Muligheden med en fugtig klud eller et fugtigt håndklæde slår aldrig fejl og er meget nyttig, når du er på rejse og ikke har adgang til et strygejern eller et andet alternativ.

Læg tøjet på en flad overflade, og læg et fugtigt håndklæde på det, og tryk på tøjets folder. Hæng til sidst tøjet på en bøjle, og lad det tørre, inden du tager det på.

6. Læg det i tørretumbleren

En af måderne at glatte krøllet tøj på er at bruge en tørretumbler. Før du gør det, skal du tjekke etiketterne på hvert stykke tøj for at sikre dig, hvilken tørretemperatur de tillader, og hvor længe de maksimalt kan være i maskinen.

Når du har tjekket hvert enkelt stykke tøj, skal du lægge nogle isterninger ind sammen med tøjet. På denne måde vil isen, når tørretumbleren varmes op indvendigt, afgive damp, når den smelter. Det er denne fugt, der hjælper med at fjerne folderne på tøjet.

7. Brug en anti-krøl væske

Dette er en spray, som du kan finde på markedet, og som giver fremragende resultater, når det gælder om at glatte tøj uden at stryge det. Generelt er de billige og har en lækker duft. Følg producentens anvisninger, og dit tøj vil være glat i løbet af få sekunder.

Du kan også lave din egen anti-krøl væske. Det gør du ved at komme en del hvid eddike og tre dele vand i en sprayflaske. Sprøjt det på tøjet, og lad det tørre i luften. Det er billigt, miljøvenligt og meget nemt at bruge!

En hårtørrer kan bruges til at glatte krøllet tøj

Hårtørrere er ikke altid tilgængelige, men hvis du er på et hotel, kan du måske bruge den, der er på dit værelse, til at glatte tøjet uden et strygejern.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 5 idéer til at lave rengøringsprodukter selv

8. Brug en madras til at glatte krøllet tøj

Som det sidste fejler madras-tricket aldrig. Spred først tøjet ud på en flad overflade, og stræk rynkerne med hænderne forsigtigt.

Fold derefter tøjet som en papirrulle, og læg det under madrassen, så madrassens vægt udøver et godt tryk på stoffet. Efter ca. en halv time er tøjet klar til at blive brugt!

Alternative måder at glatte krøllet tøj på

Forhåbentlig kan du anvende nogle af disse metoder til at glatte krøllet tøj, hvis du ikke er fan af at stryge. Husk at kontrollere temperaturen på de muligheder, der anvender varme, såsom hårtørreren og glattejernet, så du ikke ødelægger dit tøj.

Du ved allerede, at du ikke er så dårligt stillet, når du rejser, og at strygejernet heller ikke er en nødvendighed. Der findes hjemmelavede og budgetvenlige alternativer, og de er meget nemme at bruge!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gómez Velásquez, A. E. (2018). Ropa de segunda mano y pronta moda, a nivel local y global(Bachelor’s thesis, Escuela Arquitectura y Diseño).
  • Beltrán, B. (2019). Economía Circular, ¿ una nueva moda, o una necesidad?. Calidad: Revista mensual de la Asociación Española para la Calidad, (1), 1.
  • Catherman, J. (2017). Guía práctica para la masculinidad: Cómo asar un filete a la perfección, cambiar un neumático, impresionar a una chica y 97 habilidades más que necesitas para sobrevivir. Baker Books.
  • Mas Muñoz, M. C. (2016). Procesos de lavado, planchado y arreglo de ropa en alojamientos. Ediciones Paraninfo, SA.
  • de Sousa Congosto, F. (2007). Introducción a la historia de la indumentaria en España(Vol. 231). Ediciones AKAL.
  • Altamirano Tene, M. P., & Pauta Coello, D. C. (2017). Experimentación y sistematización de procedimientos para eliminar diversas manchas de acuerdo al tipo de base textil(Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.