Alkoholisk hepatitis: Symptomer, årsager og behandling

Alkoholisk hepatitis er forbundet med udviklingen af leversteatose og skrumpelever.
Alkoholisk hepatitis: Symptomer, årsager og behandling

Sidste ændring: 13 december, 2020

Alkohol er et lovligt middel i de fleste lande og også det mest brugte stimulerende stof på verdensplan. Vi har ofte tendens til at underminere den negative indvirkning, som det har på kroppen, eller måske indser vi det ikke engang. For eksempel kender kun få personer til alkoholisk hepatitis.

Alkoholisk hepatitis er en lidelse kendetegnet ved betændelse i leveren som et resultat af at have drukket alkohol. Det er en skade, som er uden symptomer, men i det lange løb kan det forårsage skade på leveren, som ikke kan genoprettes, og det er endda forbundet med kræft i leveren.

Det faktum, at det er uden symptomer, gør det næsten umuligt at beregne forekomsten af denne sygdom. Vi ved dog, at næsten 35% af folk med alkoholafhængighed lider af det. I denne artikel vil vi forklare alt, hvad du bør vide om alkoholisk hepatitis.

Hvad er alkoholisk hepatitis?

Alkoholisk hepatitis, som vi nævnte, består af betændelse i leveren. Det er generelt forårsaget af et længerevarende eller dagligt forbrug af alkohol. Denne betændelse forårsager skade på leveren, som ikke kan rettes op på, hvis man ikke stopper sin vane med at indtage alkohol.

Videnskabsmænd skønner, at for at denne lidelse dukker op, skal man drikke en daglig mængde alkohol, som varierer baseret på kønnet. Det betyder, at mænd, som drikker mellem 30 og 60 gram alkohol om dagen (tre til seks almindelige drinks) i ti år, sikkert vil udvikle denne lidelse.

I tilfælde af kvinder er et forbrug på mellem 20 og 40 gram om dagen (to til fire almindelige drinks) nok. Denne forskel er på grund af det faktum, at kvinder har en lavere tolerance overfor alkohol end mænd, eftersom de har en mindre evne til at omdanne det i deres kroppe.

Du bør dog have i baghovedet, at risikoen er relativ. Hvis man drikker mere alkohol, selv i en kortere periode, øges risikoen betydeligt. Sandheden er, at mellem 15 og 40% af personer med alkoholisk hepatitis udvikler en type kompleks leversygdom.

Mand tager sig til maven grundet alkoholisk hepatitis

Hvad er symptomerne?

Alkoholisk hepatitis kan være med symptomer eller ej afhængig af, hvor meget det påvirker leveren. Mange personer får ingen symptomer, og læger kan kun opdage denne skade gennem blodprøver.

Når sygdommen er med symptomer, opstår gulsot dog ofte. Dette består af gullig hud, fordi bilirubin ophober sig i blodet. Andre gængse symptomer er kvalme og opkast eller tab af appetit.

Det betyder, at personer med denne lidelse ofte er underernærede. Alkohol i sig selv får appetitten til at falde, så begge faktorer forstærker hinanden. Et andet gængs tegn er en følelse af svaghed og træthed.

Problemet er, at når alkoholisk hepatitis udvikler sig, kan det forårsage leversvigt. Det er også forbundet med leversteatose, skrumpelever og endda en øget risiko for at udvikle kræft i leveren.

Hvordan diagnosticerer og behandler læger alkoholisk hepatitis?

For at diagnosticere alkoholisk hepatitis har lægen brug for at vide, præcis hvor meget alkohol personen indtager dagligt. Foruden det udfører de som regel forskellige tests såsom blodprøver, ultralydscanning af leveren og andre billeddannende tests.

Behandlingen består primært af at stoppe med at drikke. Hvis det ikke er nok, kan en læge i nogle tilfælde anbefale kortikosteroider til at reducere betændelse eller en levertransplantation kan endda være nødvendig.

Illustration af lever

Du vil måske også synes om: En sund lever: Fødevarer, der skal undgås

Alkohol er et meget skadeligt stof

Det, du bør have i baghovedet, er, at alkohol er et meget skadeligt stof for din krop. Eftersom det er socialt accepteret at drikke alkohol, har vi derudover tendens til at underminere dets effekt. Vi bør dog prøve at forebygge tilstande såsom alkoholisk hepatitis.

For at gøre det, hvis du drikker alkohol, bør du gøre det i moderate mængder. Hvis du har hepatitis C, bør du også huske, at indtag af alkohol øger risikoen for mere alvolige leversygdomme. Som det sidste er det vigtigt at vide, at der er mange terapiformer og måder at overvinde en alkoholafhængighed på.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.