Gulsot hos babyer: Dette bør du vide

Gulsot hos babyer betyder ikke, at babyen har en seriøs sygdom. Lær mere om denne tilstand her.
Gulsot hos babyer: Dette bør du vide
María Cantos

Skrevet og kontrolleret af Jordemoder og sygeplejerske med speciale i Mental Sundhed María Cantos.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Frygt og tvivl hos forældre med nyfødte babyer er så dominerende, at ethvert udslæt eller symptom kan bekymre dem. I tilfælde af gulsot hos babyer, bør man dog vide, at det ikke er noget, man bør bekymre sig om.

Alligevel, bør man holde øje med det, så det ikke bliver til en ekstrem tilstand. I denne artikel, vil du kunne finde mere information om gulsot hos babyer samt råd til, hvordan du skal handle, for at det ikke bliver værre.

Årsagerne til gulsot hos babyer

Definitionen af gulsot er “gullig hud og slimhinder”.  Bilirubin, et stof, som dukker op, når antallet af røde blodlegemer falder, er som regel årsagen. En blodprøve er den bedste metode til at finde ud af de præcise niveauer.

Gullig hud hos en baby er dog ikke en seriøs tilstand, når niveauerne af bilirubin ikke er for høje. Når de er, har babyen hyperbilirubinæmi, og har brug for at blive indlagt. Dette er for at kontrollere og overvåge.

Det er normalt, at huden hos en nyfødt er lidt gullig to-tre dage efter fødslen. Det skyldes, at deres lever udskiller overskydende bilirubin. Den har dog brug for noget tid til at tilpasse sig efter fødslen, før den begynder at fungere, som den skal.

Læs også: Har du anæmi? Prøv de her opskrifter

Behandling

Nu, hvor du ved, at gulsot hos babyer ikke er en seriøs tilstand, bliver du nødt til at vide, hvordan du håndterer det. Det eneste, du skal gøre, er at følge nogle basale procedurer:

  • Hold øje med din babys måltider. Hvis du ammer, så vil det være lidt mere kompliceret at sikre tilstrækkeligt indtag af mælk. Ammerelateret gulsot er sjældent og opstår som regel en uge efter fødslen. Kun børnelæger kan evaluere babyen og sige, om de bør stoppe med at amme en dag eller to.
  • Hjemme-lysbehandling. Dette er en teknik, der anvendes på sygehuset i behandling af hyperbilirubinæmi. Hvis de ikke har brug for at blive indlagt, så kan man gøre det derhjemme. Det eneste, man skal gøre, er at eksponere babyen for sollys i ti minutter om dagen. Man skal sikre, at de ikke får sol i øjnene, og det skal gøres, når solen ikke er kraftig, for eksempel om morgenen. Det bør kun gøres i samråd med en sygeplejerske eller læge.
Baby i behandling for gulsot

Identificér mulige risikosituationer

Som vi nævnte ovenfor, er gulsot hos babyer ret gængst, så der er ingen grund til bekymring. Men man bør være opmærksom på bestemte tegn, som har brug for medicinsk evaluering:

  • Tidlig fremkomst af gulsot: Hvis farven er til stede fra første dag efter fødslen, så vil børnelægen tage en blodprøve for at undersøge det.
  • Gulsot hos babyer kan vare de første to uger af en babys liv. Dette er den tidsperiode, hvor leveren bliver nødt til at tilpasse sig, før den begynder at fungere, som den burde.

Komplikationer ved gulsot hos babyer

Når bilirubin-niveauerne stiger, så invaderer de hjerneceller. Dermed, ændrer de stofskiftet og den neurale funktion. Læger refererer til dette som kernicterusFor at forebygge det, skal man tale med en børnelæge, så de kan se på babyens gulsot en uge efter fødslen.

Børnelægen vil udføre de passende tests for at kunne evaluere niveauerne af bilirubin. Hvis værdierne er ekstreme, så vil babyen blive indlagt for at modtage lysbehandling.

Du vil måske også være interesseret i at læse: Derfor bør du ikke omskære en baby

Procedure for lysbehandling på sygehuset

Gulsot hos babyer behandles med lysbehandling

En nyfødt, der har brug for lysbehandling, vil få brug for at være indlagt i flere dage. Man får i de fleste tilfælde lov til at være sammen med babyen hele døgnet. Det er dog også vigtigt at tage nogle pauser for at hvile derhjemme.

Sygeplejersker på afdelinger for nyfødte kan give grundlæggende pleje til nyfødte med hyperbilirubinanæmi. Man skal følge anbefalingerne fra det specialiserede personale. Du må heller ikke stoppe med at amme din baby. Følg dog indikationerne fra sygehusets personale for at gøre det.

Konklusion

Ændringer af huden som et resultat af gulsot i løbet af de første dage af en nyfødts liv er normalt. Det er dog vigtigt at holde øje med det og gå til sin læge, hvis man bemærker nogen ændringer eller det ikke forsvinder.

Det kan interessere dig ...
Gulsot hos spædbørn: Symptomer og behandling
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Gulsot hos spædbørn: Symptomer og behandling

Alle spædbørn bør tilses af en læge de første dage efter fødslen for at afgøre, om de har gulsot. Nogle gange skal gulsot hos spædbørn behandles.  • Cifuentes Recondo, J. (2012). Ictericia en el recién nacido. Medwave. https://doi.org/10.5867/medwave.2006.05.1984
  • García-Alix, A., Martínez Biarge, M., Arnaez, J., Valverde, E., & Quero, J. (2008). Protocolos de Neonatología. In Nenonatología Protocolos AEP.
  • Neil, K., & Zieve, D. (2018). Ictericia del recién nacido. MedlinePlus.