6 almindelige fejl, der skal undgås, når du indretter køkkenet

Føler du, at du ikke kan få en klar indretningsstil i dit køkken? Så begår du sikkert nogle af disse fejl. Lær om dem, og hvordan du retter dem her!
6 almindelige fejl, der skal undgås, når du indretter køkkenet

Sidste ændring: 26 august, 2022

Indretning af køkkenet er en vigtig opgave. Køkkenet er trods alt et af de vigtigste steder i huset. I nogle hjem bliver køkkenets æstetik dog ofte forsømt. På trods af dette er det et rum, som du kan drage fordel af, hvis du har den rette viden. I denne artikel vil vi dele seks fejl, som folk ofte begår, når de indretter køkkenet.

Vigtigheden af at have et behageligt køkken

Siden begyndelsen af menneskelivet har det sted, hvor man laver mad, været centralt. I oldtiden var ilden placeret der, og aktiviteten i hjemmet var centreret omkring dette rum. Senere, i renæssancen, begyndte man at perfektionere udstyr og indretning.

I dag er dette rum et omdrejningspunkt for indretningen af hjem og lejligheder. I løbet af årene og med teknologiens udvikling er det blevet et sted, hvor man kan dele, eksperimentere og skabe. Hver dag kommer der flere og flere apparater, som gør madlavningen hurtigere, sjovere, sundere og nemmere.

Uanset om dit køkken har en rustik, moderne, elegant eller vintage stil, skal det være funktionelt og behageligt. Det er et rum, hvor du bruger meget tid, og hvor en af de vigtigste aktiviteter for velvære finder sted: At spise.

Det er ikke nok at vælge farve på gulve og møbler. Det skal passe til livsstilen hos den person, der skal bruge det. En artikel om design og ergonomi i køkkenet påpeger, at korrekt placering af møbler og elementer har indflydelse på en reduktion af arbejdstiden og letter bevægelserne, så det bør være et grundlæggende aspekt.

Almindelige fejl, der skal undgås, når du indretter køkkenet

Et køkken er et sted, der kan virke svært at indrette, fordi det er fyldt med genstande. Desuden tænker man først på funktionalitet.

Der er dog små justeringer, der kan give et mere harmonisk og behageligt præg til dette rum. Nedenstående finder du de seks mest almindelige fejl i køkkenindretningen, og hvordan du kan rette dem.

1. Undgå dårlig belysning, når du indretter køkkenet

Køkkenet bør være et af de mest oplyste områder i huset, ligesom arbejds- eller studieområdet. Det hjælper, hvis der er naturligt lys fra store vinduer.

Men hvis der ikke er naturligt lys, skal der være nok kunstigt lys til at tilberede maden nemt og til at kunne se dens farve korrekt. Det er med til at forebygge ulykker og gøre rummet mere harmonisk.

Mange køkkener er forbundet med vaskerum, hvor der normalt er ventilation og lys. Hvis du ønsker at adskille disse to rum, skal du vælge glasvægge, der tillader luftgennemstrømning. Dette materiale vil ikke unødigt mørklægge køkkenet, som træ- eller gipsdøre.

Et lyst køkken

Et lyst køkken gør det muligt at sætte pris på farverne i det, der tilberedes, og hjælper med at arbejde med lethed.

2. For mange pyntegenstande

At have dekorative detaljer på alle møbler og vægge skaber ubalance og udmatter synet. Når man tænker på at indrette et køkken, er det bedre at vælge enkelhed. De er miljøer, der består af mange elementer, så hvis man tilføjer for meget dekoration, vil det se overfyldt ud.

3. Ikke at udnytte rummets højde og dimensioner

Det er almindeligt, at folk placerer møbler, som ikke passer godt til rummet. Som følge heraf skaber det en visuel fornemmelse af ubalance.

Hvis det område, hvor køleskabet er placeret, er meget stort, og dit køleskab er lille, vil det se ud som om, at stedet er ufuldstændigt, og det er ubehageligt for synet. På samme måde vil der også være en ubalance, hvis der er møbler, der skærer væggen midt over og efterlader et for stort rum til loftet.

Det er ikke et spørgsmål om, at alle møbler rører loftet. Men højden skal bruges til opbevaring på en smart og afbalanceret måde.

4. Undgå apparater, der ikke passer sammen, når du indretter et køkken

Dette er en meget almindelig fejl i køkkener. Hvis du har et gråt køleskab, en hvid mikrobølgeovn, en vintage kaffemaskine, en blå riskoger og en sort frituregryde, vil det være svært for dit køkken at få en defineret stil.

Derfor er det meget nyttigt at planlægge den stil og farve, du ønsker for rummet, på forhånd. Hvis du allerede har købt det hele, kan du lægge disse genstande, der ikke passer sammen, væk i skufferne, så de ikke bliver unødvendige distraktioner.

5. At have for mange genstande

I køkkenet finder du mad, apparater, gryder, pander, bestik og en lang række redskaber, der letter tilberedningen af måltider. Hvis der også er for mange dekorative elementer, bliver det overvældende at se på dette rum.

Hvert sted i huset har en funktion, og køkkenerne bør være tilstrækkelige på en sådan måde, at de er praktiske til madlavning. At have billeder, vaser, statuetter, planter, genstande klistret fast til væggene og krukker overalt vil ikke kun ødelægge indretningen, men vil også forringe stedets funktionalitet.

6. En stil, der ikke passer ind i resten af huset

Denne fejl rammer først og fremmest åbne køkkener, der er forbundet med andre rum i huset, f.eks. stuen eller spisestuen. Det er normalt at købe elementer til køkkenet lidt efter lidt, men der er så stort et udvalg, at de som regel købes i forskellige stilarter.

Problemet med dette er, at køkkenelementerne ender med ikke at passe ind i resten af husets indretning. Når du har et åbent køkken, bør du tænke på de forskellige rum, der hænger sammen som en helhed.

Nogle tips til indretning af køkkenet

Nu hvor du kender fejlene, når du indretter køkkenet, vil vi fortælle dig om nogle enkle tricks, der kan hjælpe dig med at få en flot stil.

Hav nok skuffer

Hvis der er én ting, der fungerer godt til at harmonisere et køkken, er det at have skuffer, der gør det muligt at organisere det ordentligt. Ofte har køkkener, der ser utiltalende ud, for mange ting stående fremme.

Hvis du ikke har nok skuffer, og du har alt på bordpladen, er det bedste at gøre at bygge et par skabe.

Udnyt farverne, når du indretter køkkenet

Hvis dit køkken er lille, og alle farverne på møbler, gulve og bordplader er mørke, vil det se endnu mindre ud. Det er vigtigt at have en balance mellem farver og materialer. Træ giver elegance og ser godt ud.

En vejledning fra Universidad Autónoma Metropolitana forklarer, at lofter og vægge malet i lyse farver øger følelsen af rummelighed og bidrager til rummets lysstyrke. Røde, orange og gule farver fremkalder varme, hvid giver en følelse af orden og hygiejne, mens sølv på den anden side øger effekten af renlighed.

Farverigt køkken

Kombinationen af farver er meget vigtig for at være behagelig for øjet og for at formidle et budskab i køkkenet.

Optimering af pladsen, når du indretter køkkenet

Du bør indrette køkkenet på en måde, der giver mulighed for praktisk anvendelighed. Du skal placere redskaberne efter deres anvendelse. Hvis det ikke er tilfældet, skal du flytte tingene hver dag, og det vil ødelægge indretningen.

Hvis der er en vase eller en frugtskål, som du ønsker at fremhæve, skal du placere den, hvor den ikke forstyrrer madlavningen. Du kan også rydde ud i dine skuffer og omarrangere dem med praktiske faktorer i tankerne.

Vend ulemper til fordele

Selv om det kan virke som en umulig opgave, kræver det nogle gange bare kreativitet at vende ulemper til fordele. Hvis du føler, at der er for mange hylder i dit køkken, som hænger frit fremme, og at de ser rodet ud, kan du vælge at købe glaskrukker til at organisere korn og krydderier.

Ligeledes er der forskellige måder at lave hjemmelavede køkkenhylder på uden at investere mange penge. Du kan benytte dig af trækasser til at udstille frugt og grøntsager. Deres farver og former kan give et flot præg til køkkenet, hvis du organiserer dem på den rigtige måde.

Renlighed er vigtigt, når du indretter køkkenet

Efter at lære om fejlene, når du indretter køkkenet, er det vigtigt at holde dette rum rent. Et køkken vil aldrig se pænt ud, hvis det er beskidt, uanset om det har den bedste æstetik og de mest moderne teknologiske systemer.

Det er vigtigt at rengøre ovnen, komfuret og køleskabet meget godt, fordi det er dem, der nemt ophober snavs.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Hernández LE. Lineamientos de Diseño en la Planificación de Mobiliario de Cocinas para Viviendas en Guatemala. [Guatemala ]: Universidad San Carlos de Guatemala ; 2010.
  • Nowakowski, Przemyslaw. (2015). Designing Kitchens for Small Domestic Spaces. 340-351. 10.1007/978-3-319-20687-5_33.
  • UNIVERSIDAD AUTÓNOMA METROPOLITANA – Unidad Ascapotzalco. El diseño de cocinas en casa habitación [Internet]. 2010. Disponible en: http://zaloamati.azc.uam.mx/bitstream/handle/11191/1146/El_dise%C3%B1o_de_cocinas.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.