9 indretningstricks, der kan forbedre dit helbred

I denne artikel kan du lære gode indretningstricks til at forbedre dit helbred ved at fokusere på de elementer i dit hjem, der bidrager til velvære og komfort.
9 indretningstricks, der kan forbedre dit helbred

Sidste ændring: 25 august, 2022

De rum, vi bor i, og de elementer og genstande, der udgør dem, har en vigtig indflydelse på vores helbred. Det er dog ikke almindeligt, at vi reflekterer over, hvordan dekoration og indretningstricks kan forbedre vores helbred.

Indretning søger ikke kun at forbedre de æstetiske forhold i rummene, men ser også på tekniske behov, nytteværdi og komfort. Idéen er at udnytte stederne og få det maksimale potentiale til at skabe velfærd og komfort hos dem, der bor i dem.

Et gunstigt miljø, der fremmer omfattende sundhed, herunder psykologiske og følelsesmæssige aspekter, er vigtige. Derfor er det en god idé at lære indretningstricks, der kan bidrage til at forbedre dit helbred.

Hvordan bidrager indretning til at forbedre vores sundhed og velvære?

Forskning med titlen Arkitektur og sundhed: Læring fra sygdom diskuterer det faktum, at indretningen af rum har varieret gennem tiden i forhold til vores behov.

I denne forstand har arkitekturen været ganske påvirket af forskellige pandemier og sygdomme. I bund og grund er de designs, vi kender i dag, faktisk stærkt påvirket af sundheds- og hygiejneproblemer.

På den anden side er der også et koncept, der kaldes følelsesmæssig indretning, som er blevet populært i de senere år. Det handler om at forstå, hvordan visse elementer fremmer fremkomsten af visse følelser hos mennesker.

Desuden er en strategisk designet indretning til at fremme sundhed også relateret til miljøpleje og en mere bæredygtig livsstil. Indretningen af et rum bør fremme en behagelig og sikker bevægelse gennem boligområderne, der er harmonisk med miljøet.

Du vil måske finde dette interessant: Sådan kan du indrette et børneværelse

Indretningstricks til forbedring af sundheden

Selv om “sundhed” er et emne, som vi normalt forbinder med læger, tandlæger og psykologer, er videnskaberne i stigende grad tilbøjelige til at have en mere omfattende og tværfaglig tilgang. I den forstand er indretning også begyndt at blive forbundet med velvære.

Lad os se på nogle indretningstips til at fremme sundhed og velvære i dine rum.

1. Indretningstricks: Vælg de rigtige farver

Farver har en vigtig indflydelse på menneskers humør. Faktisk er der et helt forskningsområde kendt som farvepsykologi, som ser på, hvordan vi opfører os eller reagerer på stimuli i forskellige nuancer.

En artikel med titlen Stimuli og farvemæssige oplevelser i indendørs rum påpeger, at et godt valg er gavnligt for de mennesker, der bor i huset. Den tilføjer også, at farver kan forvandle miljøet.

Derfor er det tilrådeligt at overveje, hvilken effekt den ønskede nuance vil have på folks humør, før man maler huset eller et hvilket som helst rum. Meget mættede farver skaber uro. Derfor anbefales rød eller orange til små områder, ikke til store områder. Blå forårsager på den anden side afslapning og ro.

Forskellige farver

2. Vær opmærksom på ergonomi

Denne anbefaling er vigtig, når du indretter et rum til hjemmearbejde. Valget af stole, sofaer, borde og senge med tilhørende madrasser bør træffes for at fremme en god kropsholdning. På den måde er det muligt at forebygge bl.a. muskelskader, nakkebetændelse og seneskedehindebetændelse i armene.

3. Indretningstricks: Altid at have passende belysning

Når et indretningsprojekt gennemføres, er belysning et af de mest væsentlige aspekter. Der findes to typer: Kunstig og naturlig belysning. For at skabe velvære og sundhed i hjemmet skal der være en sund kombination af begge dele.

På den ene side er kontakt med naturen og naturligt lys afgørende for mennesker for at undgå udmattelse. Naturlig belysning bidrager til at opretholde døgn rytmen og til at få et tilstrækkeligt niveau af D-vitamin.

På den anden side er kunstig belysning en hjælp i rum, hvor der ikke er naturligt lys til rådighed eller ikke er tilstrækkeligt. Generel belysning giver de grundlæggende betingelser for at sikre sikkerhed og ro, når man bevæger sig rundt. Desuden kan det være med til at forebygge øjenbelastning, især når man arbejder.

4. Skab et område til afslapning og fritid

Psykisk sundhed er et emne, som der i stigende grad lægges vægt på. I den forbindelse er det en rigtig god idé at have et område til afslapning i hjemmet.

Dette rum kan indrettes til en hobby, sport eller meditation. Det vigtigste er, at du føler dig godt tilpas i det, og at rummet bringer dig ro.

Vi tror, at du måske gerne vil læse: Fire nøgler til en perfekt nautisk indretning

5. Oprethold et passende fugtighedsniveau

Miljøets fugtighed har en direkte indvirkning på vores helbred.

Fugtighedsniveauet ændrer sig i løbet af året. Der findes dog affugtere eller befugtere, som hjælper med at opretholde et passende og stabilt niveau. Det bedste af det hele er, at du også kan finde dem i smukke designs!

6. Indretningstricks: Eliminér giftstoffer

I de seneste år er der blevet forsket mere i tilstedeværelsen af giftige materialer og komponenter i dagligdags genstande. Et af de materialer, der er blevet stillet flest spørgsmålstegn ved, har været plastik. Faktisk hælder nogle indretningstendenser, der går ind for et mere bæredygtigt forbrug, til plastikfrie rum.

Mange dekorative duftlys og luftfriskere indeholder også giftige stoffer, der er blevet forbundet med lungeskader og endda kræft. Hvis du ønsker en sundhedsfremmende indretning, bør du derfor vurdere sammensætningen af genstandene og ikke kun deres æstetiske værdi.

7. Brug naturlige elementer

Som mennesker er vi en del af naturen, og vi bliver mere og mere bevidste om vigtigheden af at være i kontakt med den og beskytte den.

Faktisk har forskning offentliggjort i Tidsskrift for fysiologisk antropologi undersøgt, om interaktion med stueplanter kunne reducere psykologisk og fysiologisk stress ved at påvirke nervesystemet.

Denne forskning viste, at aktiv interaktion med stueplanter faktisk kan reducere stress. Dette opnås ved at undertrykke aktiviteten af det sympatiske nervesystem. Med dette i baghovedet er det en god idé at have planter i hjemmet eller i rum, der opfordrer til interaktion med naturen.

8. Hold dine rum rene

Det er umuligt at slappe af i et rodet og snavset miljø! Dette er et trick, der er en selvfølge.

Men snavs og rod skader ikke kun stress og mental sundhed, men kan også være meget skadeligt for kroppen. I et beskidt miljø er det lettere for bakterier at vokse.

9. Indretningstricks: Skab en have i hjemmet

Sund mad er en af de vigtigste faktorer for et godt helbred. Derfor kan du ved at indrette en flot have på din terrasse, altan eller i din have hjælpe dig med at have friske og økologiske produkter ved hånden.

Desuden har havearbejde også en positiv indvirkning på den mentale sundhed.

Person er ved at høste salat

Hvordan påvirker dårlig indretning vores sundhed?

Indretning for bedre sundhed har en vigtig indvirkning på folks generelle velbefindende. Det er dog vigtigt at vide, at dårlig udsmykning eller indretning af rum også kan have en negativ indvirkning.

Hvis der f.eks. er en overmætning af genstande, kan folks humør ændres. Dette hænger også sammen med visuel ergonomi. For mange distraherende elementer og dårlig belysning fremmer træthed og udmattelse.

Desuden er der nogle genstande, som vi ofte bruger i hjemmet, som kan indeholde giftstoffer, f.eks. luftfriskere. I mellemtiden skaber madrasser eller sofaer muskel- og lændeproblemer, hvis de er i dårlig stand.

I de mest ekstreme tilfælde kan en utilstrækkelig indretning bringe folks velbefindende i fare. Dette er almindeligt, når man har babyer eller små børn i hjemmet. Det kan f.eks. forekomme, når glasgenstande f.eks. er modtagelige for at gå i stykker i deres nærvær.

Tilpas rummene til behovene hos de mennesker, der befinder sig i dem

Nu hvor du kender indretningens indflydelse på sundheden, vil du sikkert være interesseret i at foretage nogle ændringer i dine rum. Det er vigtigt at huske på, at steder ændrer sig med tiden, ligesom mennesker.

Livets faser er ofte præget af forskellige behov. For at eksemplificere dette skal du huske, at et værelse til en baby ikke er det samme som et værelse til en teenager. På samme måde kan ældre mennesker have særlige behov for mobilitet.

Selv et hus kan tilpasses til husstandens medlemmers forskellige erhverv. F.eks. bør en designers atelier eller arbejdsområde have andre funktioner end dem, en advokat har brug for. Det er vigtigt at have disse ting i tankerne, når man designer et sundt og fredeligt rum.

Det kan interessere dig ...
8 grundlæggende principper og elementer i indretning
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
8 grundlæggende principper og elementer i indretning

Lær om principperne og de grundlæggende elementer i indretning, som du kan anvende i dit hjem for at få det til at se vidunderligt ud.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.