Almindelige myter om sportsernæring

De stoffer, der lover at øge testosteron, synes ifølge undersøgelser ikke at have denne effekt på mennesker. Kender du andre myter om sportsernæring? I denne artikel vil vi fortælle dig sandheden om dem!
Almindelige myter om sportsernæring
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Myter om sportsernæring er overalt omkring os. I mange tilfælde kan disse bringe en atlets helbred i fare eller simpelthen love effekter, der ikke er mulige.

I andre tilfælde kan videnskabelige fremskridt ødelægge myterne omkring gamle overbevisninger for at tilpasse dem til de nuværende tendenser.

Så hvad skal du vide? Nedenstående ser vi på detaljerne om nogle af disse myter!

Almindelige myter om sportsernæring

Sportsernæring har altid været omgivet af myter. Derfor har mange forskere i de seneste år fokuseret deres indsats på at finde ud af mere om dem. Faktisk er vi i dag i stand til at fortælle, hvilke overbevisninger der har rod i løgne.

Kulhydratbelastning

Fødevarer, der er rige på kulhydrater

Forskning har fastslået, at det ikke er nødvendigt at variere dit spisemønster meget for at få kroppen til at mætte glykogendepoterne.

At lade op med kulhydrater kan være nyttigt i mange sportsgrene. Indtil for et par år siden gjorde folk det dog anderledes. Traditionelt krævede opladning af kulhydrater, eller overbelastning, en fuldstændig udtømning af depoterne for senere at indtage for meget af dette næringsstof.

Nuværende undersøgelser viser, at denne metode er forkert. Det er ikke nødvendigt at variere dit spisemønster meget for at få din krop til at mætte glykogendepoterne. Det er nok at reducere træningen og forbedre din hvile i dagene op til.

Denne opdagelse hjælper med kulhydratbelastningen uden at risikere en ubalance i antallet af kalorier, du spiser, og uden at det går ud over, hvordan dine muskler fungerer.

Du er måske også interesseret i: Sådan kan man hurtigt skære ned på kalorier

Kosttilskud

Der findes mange stoffer på markedet, som hævder, at de har evnen til at øge sportspræstationer. Men kun få af disse er faktisk i stand til at gøre det. Hvad der gælder for dem alle er, at industrien markedsfører dem på en måde, der skaber forvirring.

Et meget tydeligt eksempel er de stoffer, der lover at øge, hvor meget fedt du forbrænder. Selv om en passende dosis C-vitamin kan forbedre oxidationen af kosttilskud, når du træner, er der ifølge nogle undersøgelser kun få stoffer, der rent faktisk forårsager vægttab.

Af de få stoffer, der kan hjælpe med at forbedre din kropssammensætning, kan vi nævne koffein, kreatin og hydroxymethylbutyrat (HMB). Effekten er dog ikke mirakuløs, og du bør supplere dit forbrug af nogen af dem med regelmæssig motion og en sund kost.

Det særlige tilfælde af testosteronboostere

Pulver til at øge testosteron er et gængs emne for flere myter om sportsernæring

Der er ingen beviser for de påståede virkninger af naturlige kosttilskud, der øger testosteronniveauet.

En af de største myter om sportsernæring hævder, at brugen af visse naturlige stoffer kan øge testosteronniveauet. Stoffer som ingefær, Tribulus Terrestris, asparaginsyre osv. lover angiveligt alle at øge niveauet af dette hormon naturligt og dermed forbedre sportspræstationer og muskelfunktioner.

Virkeligheden er, at ingen undersøgelse på mennesker understøtter denne påstand. Størstedelen af de undersøgelser, som specialisterne foretager, vedrører dyr, og i mange tilfælde øger de kun sædproduktionen.

På mennesker konkluderer alle de undersøgelser, som specialisterne har foretaget, at visse stoffer kan forbedre sexlysten under omstændigheder, hvor personen har et lavt testosteronniveau. Specialisterne har dog ikke fundet en forbindelse med proteinsyntese, muskelmasseforøgelse eller funktion.

Øjeblikket, hvor du skal drikke, er når du begynder at føle tørst

Dehydrering starter, før du føler dig tørstig. Især i varme eller fugtige klimaer kan tab af vand og mineralsalte påvirke din præstation og dit helbred negativt.

Derfor er det en god idé at drikke små mængder vand konstant, 20 minutter efter du er begyndt at træne. I den videnskabelige litteratur bemærkes vigtigheden af korrekt hydrering for at undgå fald i din sportspræstation.

Ting, du bør huske på om disse myter om sportsernæring

Myter om sportsernæring findes overalt. De lover en forbedring af sportspræstationen. Nøglen til succes ligger imidlertid i en korrekt planlægning af din træning og en varieret og afbalanceret kost.

Hvis du reducerer dit forbrug af forarbejdede fødevarer og øger mængden af frugt og grøntsager, som du spiser, sammen med god hvile og korrekt væskeindtag, kan du undgå uønskede fald i dine sportspræstationer.

Lad dig ikke suge ind i markedsføringen, der kan få dig til at overforbruge kosttilskud, som ikke har nogen effekt, der er godkendt af det videnskabelige samfund.

Når du skal vælge et kosttilskud, er det også vigtigt at vælge de mærker, der kan garantere, at der ikke er dopingstoffer i sammensætningen af deres produkter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Murray B., Rosenbloom C., Fundamentals of glycogen metabolism for coaches and athletes. Nutr Rev, 2018. 76 (4): 243-259.
  • Johnston CS., Corte C., Swan PD., Marginal vitamin C status is associated with reduced fat oxidation during submaximal exercise in young adults. Nutr Metab (Lond), 2006.
  • Nuccio RP., Barnes KA., Carter JM., Baker LB., Fluid balance in team sport athletes and the effect of hypohydration on cognitive, technical and physical performance. Sports Med, 2017. 47 (10): 1951-1982.
  • Stoll S. Common Misconceptions in the Nutritional Management of Athletes. Am J Lifestyle Med. 2018;12(5):387–390. Published 2018 Apr 21. doi:10.1177/1559827618766484

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.