Alt, hvad du behøver at vide om DNA

DNA er det molekyle, der bærer vores genetiske information - det vil sige de instruktioner, der bestemmer de enkelte personers egenskaber. Lær alt om det i denne artikel!
Alt, hvad du behøver at vide om DNA
Alejandro Duarte

Bedømt og godkendt af bioteknolog Alejandro Duarte.

Sidste ændring: 22 december, 2022

DNA eller desoxyribonukleinsyre er den grundlæggende enhed i det menneskelige genom. Det er grundlaget for vores væsen og det molekyle, der bærer den genetiske information. Der er mange spændende ting af lære om DNA.

DNA indeholder de instruktioner, der bestemmer hvert enkelt menneskes egenskaber. Derfor er mange fysiske egenskaber bestemt af de instruktioner, der er kodet i DNA.

Et vigtigt begreb, når man taler om DNA, er de mutationer, der kan forekomme i det. Mutationer er ændringer af det genetiske materiale og kan være af forskellige typer. Afhængigt af hvor denne mutation har fundet sted, eller hvilken virkning den har udviklet, øges vores risiko for at blive ramt af visse sygdomme.

Det er vigtigt at nævne, at mennesker deler 99,9% af vores DNA. Det, der gør os forskellige, er kun indeholdt i 0,1%!

Det var den schweiziske biokemiker Frederich Miescher, som det lykkedes at isolere nukleinsyremolekyler i slutningen af det 19. århundrede. Alligevel gik der næsten et århundrede fra denne opdagelse, før forskerne fuldt ud forstod DNA-molekylets struktur.

Lad os se nærmere på det!

Læren om DNA: Hvor findes DNA?

Der er spændende ting af lære om DNA

I eukaryote organismer findes det genetiske materiale i en cellestruktur, der kaldes kernen. Under normale forhold er DNA organiseret i det, der er kendt som kromatin, som kun er en af de mindre pakkede grader af dette molekyle.

På den anden side er mitokondrier cellestrukturer, som alle eukaryote organismer har. Der er en lille mængde desoxyribonukleinsyre i dem og det, der findes i cellens kerne. Mitokondrierne genererer den energi, som cellen skal bruge for at fungere.

I mellemtiden arver organismer ved seksuel reproduktion halvdelen af deres kerne-DNA fra faderen og halvdelen fra moderen. Organismer arver imidlertid hele deres mitokondrie-DNA fra moderen. Det skyldes, at det kun er hendes æg, der beholder mitokondrierne under befrugtningen.

Vi ved, at du vil kunne lide at læse: Lær alt om Sjældnedagen

Hvordan er DNA’s struktur?

DNA består af grundlæggende kemiske komponenter kaldet nukleotider. Disse komponenter omfatter til gengæld bl.a:

Det genetiske materiale er organiseret i strenge, og for at danne dem er nukleotiderne forbundet gennem forskellige typer bindinger og danner dobbelte, komplementære og antiparallelle kæder. De fire mest kendte typer nitrogenbaser, der udgør DNA, er følgende:

  • Adenin (A)
  • Thymin (T)
  • Guanin (G)
  • Cytosin (C)

Rækkefølgen af disse baser i sekvensen bestemmer, hvilke biologiske instruktioner der er i en DNA-streng. Et typisk eksempel kunne være følgende: ATCGTT kan give instruktioner for blå øjne, mens ATCGCT angiver brune øjne.

På den anden side er RNA en anden type nukleinsyre. Den er ansvarlig for at oversætte DNA’s genetiske information til proteiner.

Når vi taler om mennesker, består det komplette sæt DNA af 3 milliarder basepar! De er organiseret i 23 par kromosomer, som igen indeholder mellem 20.000 og 30.000 gener. Dette tal undersøges dog stadig, da de data, der hidtil er blevet indhentet, ikke er nøjagtige.

Du vil måske finde denne artikel interessant: Grunde til, at du skal kende din blodtype

Hvordan bruges sekvenser til at lave proteiner?

Desoxyribonukleinsyreinstruktioner bruges til at lave proteiner. Denne grundlæggende proces for biologien foregår i to trin.

Først læser enzymer og specialiserede proteiner informationen i et DNA-molekyle og transskriberer den til et mellemliggende molekyle kaldet RNA.

Informationen i RNA oversættes til en specifik sekvens af aminosyrer, som er de essentielle bestanddele af proteiner. Tyve typer aminosyrer kan arrangeres i forskellige sekvenser for at danne forskellige proteiner.

På visse tidspunkter i cellecyklussen rulles nogle dele af DNA’et ud for at udføre proteinsyntese og andre biologiske processer.

Under celledelingen findes det genetiske materiale imidlertid i sin mest kompakte form. Denne præsentation kaldes et kromosom og er nødvendig for at overføre genetisk materiale til nye celler.

Fagfolk kalder DNA’et fra cellens kerne for kerne-DNA. Samlet set betegner de det komplette sæt af kerne-DNA i en organisme som dens genom.

Det kan interessere dig ...
Hvad er DNA diæten for en kostplan?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er DNA diæten for en kostplan?

Idéen om DNA diæten har fulgt os i mere end ti år. Dens fortalere sporer det endda tilbage til 1950'erne. Læs alt om det her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Esto, C., & Las, N. (2018). Ácido Desoxirribonucleico. Ácido Desoxirribonucleico (ADN).
  • National Human Genome Research Institute. (2015). Ácido desoxirribonucleico (ADN).
  • Lema, M. (2014). Mecanismos de reparación del DNA. In Biología Molecular. Fundamentos y aplicaciones en las ciencias de la salud, 2e.
  • Merino, J., & Noriega, M. J. (2015). Replicacion del ADN. Open Curse Ware.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.