Er vi nødt til at indtage sukker? Find ud af sandheden

Der er stor debat vedrørende, hvor vidt vi skal indtage sukker eller ej. Find ud af sandheden i denne artikel!
Er vi nødt til at indtage sukker? Find ud af sandheden
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Med opstanden af ketokure undrer mange personer sig over, om vi virkelig har brug for at indtage sukker for at få kroppen til at fungere. Sandheden er den, at eksperter har givet forskellige meninger de seneste år. I denne artikel vil vi tale om alt, som videnskaben har at sige om det.

Før vi begynder, er det vigtigt at bemærke, at dagens befolkning har tendens til at indtage sukker i store mængder. Det er primært på grund af en øgning i indtaget af ultraforarbejdede industrielle produkterDisse har ofte et stort indhold af simpelt sukker og transfedt til at forbedre organoleptiske karaktertræk af det færdige produkt.

Hvad er sukker?

Hvidt sukker

Når vi taler om sukker, refererer vi til en type simple kulhydrater, som primært består af glukoseenheder, der er sat sammen.

Selvom disse enheder kan danne mere komplekse strukturer, har de generelt en høj optagelsesrate i tarmene. Af den grund øger de mængden af insulin, som kroppen producerer, hvilket har vist sig at være skadeligt på mellemlang sigt. Sukker kan inkludere de følgende næringsstoffer:

Monosakkarider

Dette er simpelt sukker. Normalt består det af en række glukosemolekyler forbundet med simple bindinger. Et regelmæssigt indtag af dem bidrager til et forringet helbred, eftersom de kan påvirke metabolisk helbred og risikoen for at tage overskydende vægt på. Et studie udgivet i Frontiers in Bioscience bakker disse påstande op.

Disakkarider

Disakkarider består af foreningen af monosakkarider gennem en o-glykosidisk binding. De har en lidt langsommere optagelseshastighed end de tidligere, selvom de stadig anses som værende simpelt sukker. Af den grund er det vigtigt at begrænse indtaget af dem så vidt muligt.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Effekterne af en kulhydratfattig kost på kroppen

Polysakkarider

Polysakkarider er kulhydrater, som primært består af glukose, selvom de danner et netværk af bindinger, der øger deres molekylære vægt betydeligt. Af den grund går de også ind under kategorien med komplekst sukker.

Hastigheden for deres optagelse falder, og derfor varierer effekterne, de forårsager i kroppen. Disse komponenter er i stand til at producere lave øgninger i blodglukoseniveauerne.

At indtage sukker: Hvordan omdanner kroppen det?

Kulhydrater når tyndtarmen, hvor enzymer nedbryder dem til simple enheder, før de bliver optaget. Derefter passerer de ind i blodet, hvilket øger blodsukkeret og stimulerer frigivelsen af insulin. Insulin er det anabole hormon, som giver mulighed for transport af næringsstoffer til celler eller leveren.

Sukkerknalder af brun sukker

Hvis du er fysisk aktiv, når sukker muskelvævene, hvor ens krop vil omdanne det til energi, der er klar til brug. Hvis man hviler, vil kroppen dog opbevare det i form af glykogen i leveren eller musklerne.

Det har ingen betydning, at disse aflejringer er begrænsede. Når de er mættet, begynder kroppen at omdanne sukker til fedt på leverniveau til senere ophobning i fedtvæv.

Det er også vigtigt at bemærke, at denne øgning i lipidreserver har vist sig at være skadelige for helbredet, især når de overskrider bestemte niveauer. I den forstand bidrager de til inflammatoriske processer, som bliver fremmet, hvilket i mange tilfælde er forbundet med udviklingen af komplekse lidelser.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Slip af med mavefedt med disse fødevarer

Hvad bruger kroppen glukose til, efter vi har indtaget sukker?

Som vi har nævnt, er den primære anvendelse af glukose i kroppen til at producere energi. Det er det foretrukne brændstof til de anaerobe ruter af forbrændingen og kan også introduceres i dem, der er aerobe.

De sidstnævnte accepterer dog også fedtsyrer eller endda glukose, som ikke kommer fra sukker. De sidstnævnte dannes gennem fysiologiske processer, der involverer fedtsyrer og proteiner.

Det er vigtigt at bemærke, at glukose fungerer som brændstof til hjernen. Modsat den gængse overbevisning indtil for nylig kan andre komponenter dog udføre denne funktion perfekt. Et eksempel på disse ville være ketonlegemerne, som vi producerer under ketose.

Er det virkelig nødvendigt at indtage sukker?

Sandheden er, at alt lader til at indikere, at sukker ikke er nødvendigt i kosten hos stillesiddende personer. Selv i tilfælde af sportsmænd og -kvinder er indtaget af det kontroversielt. Kroppen kan fungere perfekt i situationer med et lavt indtag af kulhydrater. Denne type kost kan faktisk være gavnlig for kroppen.

Morgenmadsprodukter gør det nemt at indtage sukker i store mængder

Alligevel kan man overveje en kost fattig på sukker med tilstedeværelsen af komplekse kulhydrater. Det ville kræve en betydelig reducering i indtaget af søde sager og ultraforarbejdede fødevarer og en øgning i indtaget af friske fødevarer. Sådan en situation ville være gavnlig for kroppens funktion.

At indtage sukker: Et næringsstof, der ikke er anbefalet

Som vi har fundet ud af, er sukker et næringsstof, som bringer lidt værdi til din kost. De fleste eksperter taler faktisk for behovet for at reducere indtaget af det hos stillesiddende personer. Selv mange atleter overvejer muligheden for at undgå et indtag af sukker. Det kan øge metabolisk fleksibilitet og ydeevne på mellemlang sigt.

Det, der er tydeligt, er, at en reducering af indtaget af sukker i kosten forårsager en positiv effekt på helbredet. Men betyder det, at kulhydrater skal fuldstændig udelukkes?

Selvfølgelig ikke!

Dem med lavt glykæmisk indeks, for eksempel de komplekse, kan indtages. De findes primært i knolde og bælgfrugter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Stanhope KL., Sugar consumption, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53 (1): 52-67.
  • Freeman CR., Zehra A., Ramirez V., Wiers CE., et al., Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci, 2018. 23: 2255-2266.
  • Ortega FB., Lavie CJ., Blair SN., Obesity and cardiovascular disease. Circ Res, 2016. 118 (11): 1752-70.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.