Alt, hvad du bør vide om blødende tandkød

For at forebygge blødende tandkød er det vigtigt at passe godt på sin mundhygiejne og at man går regelmæssigt til tandlægen. Læs med for at lære mere!
Alt, hvad du bør vide om blødende tandkød

Sidste ændring: 04 januar, 2020

Næsten alle har set deres tandkød bløde mindst én gang, mens de børstede tænder. De fleste mener faktisk, at det typisk er på grund af tandbørstning eller at det er midlertidigt. Dette er dog ikke normalt. Blødende tandkød er et symptom, du bør holde godt øje med, eftersom det kan være et tidligt tegn på sygdom i tandkødet.

Selv hvis det kun opstår sporadisk, bør du ikke ignorere det. I denne artikel vil vi forklare, hvad blødende tandkød er og hvad årsagerne og symptomerne er.

Blødende tandkød

Blødende tandkød er et tegn på betændelse i tandkødet. Det ledsages ofte af rødme og det kan være et tegn på sygdom i tandkødet, selv hvis det kun osptår under tandbørstning. Både tandkødsbetændelse og parodontitits kan for eksempel forårsage det.

Tandkødsbetændelse

Dette er en meget gængs lidelse i tandkødet. Selvom det ikke er så seriøst, kan det ende med at føre til parodontitits. Denne tilstand irriterer tandkødet og gør det betændt, hvilket gør det rødt og hævet. Det påvirker især tændernes rødder.

Tandkødsbetændelse udvikler sig som regel på grund af dårlig mundhygiejne. Det er derfor nødvendigt at få gode vaner forbundet med mundhygiejne for at undgå det. Tandlæger anbefaler også at børste tænder to gange om dagen og bruge tandtråd dagligt. Man skal også gå regelmæssigt til tandlægen.

Kvinde med blødende tandkød

Parodontitits

Dette er en seriøs betændelse i tandkødet, som gradvist ødelægger knoglen, der støtter tænderne. Det kan derfor få dine tænder til at falde ud. Det er en relativt gængs sygdom.

Parodontitits er også blevet forbundet med dårlig mundhygiejne. Professionelle identificerer også andre risikofaktorer. Flere studier forbinder faktisk tobakforbrug med en højere risiko for parodontitits.

Andre årsager

Det er dog også vigtigt at vide, at blødende tandkød kan være forårsaget af andre situationer. At børste tænder for hårdt, bruge en ny tandbørste, begynde at bruge tandtråd og bestemte typer medicin kan også forårsage blødende tandkød.

Du vil måske også synes om: Naturprodukter der giver dig hvide tænder

Hvad forårsager blødende tandkød?

I munden lever mange bakterier, som vedvarende danner en klistret “biofilm”, der lægger sig på tænderne. Denne biofilm er forårsaget af  slim og madrester.

Du kan fjerne denne biofilm med passende tandbørstning og brugen af tandtråd. Hvis du ikke gør det ordentligt, hærdes det og med tiden dannes plak, som ophober sig omkring og mellem dine tænder. Dette får tandkødet til at blive irriteret, betændt og bløde.

Kvinde børster tænder

At børste dine tænder hver dag hjælper med at forebygge dannelsen af bakteriel plak, som forårsager tandsten og andre problemer i munden.

Sådan kan du undgå blødende tandkød

Det første, du skal gøre, er at gå til en tandlæge for at få dine tænder tjekket. Din tandlæge vil også rense dine tænder ordentligt for at fjerne tandsten og anbefalde den bedste behandling til dig.

Uanset årsagen til blødende tandkød er der nogle simple trin, du kan følge, for at undgå eller mindske denne lidelse. Du bør følge disse tips dagligt, selv hvis du ikke lider af en lidelse i tandkødet:

  • Børst dine tænder hver dag. Prøv faktisk at gøre det to til tre gange om dagen. Du bør ideelt gøre det forsigtigt i mindst to minutter. Prøv at fokusere på områder, der er svære at nå med din tandbørste.
  • Nogle eksperter anbefaler at bruge elektriske tandbørster. Det er bedre, hvis din tandbørste har bløde, runde børster. Vær forsigtig, når du børster kanten ved dit tandkød.
  • Brug tandtråd hver dag. Dette vil hjælpe med at forebygge dnanelsen af plak på dine tænder. Ligeledes bør du bruge mundskyl.
  • Som vi nævnte ovenfor, skal du være sikker på at gå til tandlægen regelmæssigt. Ideelt bør du gøre dette hver sjette måned.
  • Stop med at ryge og undgå alkohol.

Derudover bør du være særligt opmærksom på din kost. Du bør spise masser af frugt og grøntsager, eftersom de vil give dig alle vitaminerne, dine tænder og tandkød skal bruge for at være sunde. Undgå også fødevarer rige på sukker, eftersom de kan skade dine tænder.

Konklusion

Blødende tandkød kan være et tegn på en sygdom i tandkødet. Hvis du lider af denne tilstand, bør du derfor gå til en tandlæge så hurtigt som muligt. Prøv også at opretholde en ordentlig mundhygiejne for at forebygge denne lidelse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.