Slip af med tandsten på den naturlige måde

Vidste du, at der er nogle fødevarer, som kan hjælpe dig med at fjerne tandsten fra dine tænder? Hint: rå frugter og grøntsager er nøglen.
Slip af med tandsten på den naturlige måde

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Millioner af personer har tandsten. Det er rigtigt, du er ikke den eneste, som døjer med ophobningen af madrester på dine tænder. Slip af med tandsten på den naturlige måde her.

Den gullige plak dukker først op tæt på dine gummer og bevæger sig derefter nedad mod resten af tanden. Det bliver herefter svært at fjerne med din daglige rutine med at børste tænder.

I denne artikel vil vi fortælle dig, hvordan du kommer af med den irriterende tandsten på en naturlig måde – og får et smukt hvidt smil!

Slip af med tandsten

Når vi spiser store mængder af sukker, fedt eller forarbejdede fødevarer, øger vi vores muligheder for, at tandsten ophober sig. At tilføje dårlig mundhygiejne og vaner såsom rygning og at drikke kaffe eller alkohol til blandingen vil helt sikkert gøre problemet værre!

Det er ikke blot et æstetisk problem; det har også helbredsmæssige implikationer: Store mængder af tandsten forårsager betændelse i tandkødet, hvilket kan føre til blødning fra tandkødet og tab af tænder.

Men den gode nyhed er, at der er simple og naturlige måder at komme af med tandsten på.

Slip af med tandsten, de mest effektive måder er:

Natron og iltet vand

Skaal med natron

Blandt mulighederne, som burde være en primær del af enhver god mundhygiejne, er natron og iltet vand.

Det førstnævnte bleger tænderne naturligt, mens det sidstnævnte hjælper med at fjerne skadelige bakterier. Tilsammen har de perfekte egenskaber til at hjælpe med at fjerne tandsten og forebygge, at tænderne bliver gule.

Ingredienser

 • 1 teskefuld iltet vand (5 ml)
 • 1 lille spiseskefuld natron (10 gram)

Fremgangsmåd e

 • Kom natron i en passende beholder, tilsæt derefter iltet vand.
 • Bland det grundigt til en pasta.
 • Kom en lille smule pasta på din tandbørste og anvend det, som var det almindelig tandpasta, ved at bruge cirkulære bevægelser og fokusere på de øverste områder tæt på tandkødet.
 • Gentag dette mindst to gange om ugen.

Slip af med tandsten med æbler

Roede aebler

At slippe af med tandsten, som ophober sig på tænderne, kan være så simpelt som at spise et råt æble hver dag! Når det er muligt, så prøv at være sikker på, at det er rødt og ikke skrællet, eftersom grønne æbler kan indeholde meget syre.

Så efter hvert måltid bør du vælge et lækkert og sundt æble som din dessert!

Andre muligheder indebærer jordbær og melon. Begge frugter kan fjerne ophobningen af tandsten, rense dit tandkød og hjælpe dig med at undgå, at dit tandkød bløder.

Slip af med tandsten med citronsaft

Før du lærer, hvordan du laver dette hjemmelavede middel, er det vigtigt at have i baghovedet, at det kan have modstridende virkninger at anvende denne metode i overdrevne mængder. Det skyldes, at syren, der er i  citronsaft, kan lave mærker på dine tænder, hvis det ikke er fortyndet.

Ingredienser

 • 2 små spiseskefulde citronsaft (20 ml)
 • 2 små spiseskefulde varmt vand (20 ml)

Fremgangsmåd e

 • Citronsaft og varmt vand kommes i et glas eller en kop og blandes grundigt.
 • Skyl din mund med væsken i 1 minut.
 • Drik det ikke, og vær sikker på, at du ikke har blandingen i din mund i længere tid, end det anbefales.
 • Når du er færdig, skyller du munden med rent vand.
 • Denne behandling kan måske svie lidt, hvis du har nogle sår i munden.

Appelsinskal

Appelsinskraeller

C-vitaminerne, der er at finde i citrusfrugter, er ikke blot at finde i deres kød og saft – der er også store mængder af det i deres skal. Det er derfor, det er værd at drage nytte af de naturlige egenskaber i appelsinskal så ofte som muligt.

Skræl en appelsin og efter at have spist frugten, gnubber du indersiden af appelsinskallen på dine tænder, med ekstra fokus på områderne tæt på dit tandkød.

Derefter må du ikke glemme at skylle din mund med varmt vand for at være sikker på, syren ikke forårsager skader.

Sesamfrø

Hvis du gerne vil have en mund fri fra tandsten, så vær sikker på, at du spiser fødevarer, som fungerer som naturlige peeling midler. En af disse er sesamfrøTyg blot på en håndfuld i et stykke tid og smid dem derefter ud.

Derefter børster du dine tænder på den sædvanlige måde – det er nemt at få en “poleret” effekt takket være sesamfrø!

Tips til at mindske ophobningen af tandsten

Når du har formået at komme af med det meste tandsten, der sidder fast på dine tænder, ønsker du helt sikkert ikke, at det dukker op igen.

Så hvordan kan du forhindre ophobningen til at starte med? Følg blot de følgende simple råd:

kom af med tandsten ved at undgå bestemte fødevarer

Sukker er alment kendt, som den største fjende, når det kommer til alle former for mundhygiejne. At spise sukker øger ikke blot forøgelsen af risikoen for at udvikle huller i tænderne, men det fører også til større ophobning af tandsten.

Det er dog ikke den eneste synder, der findes: mel kan være lige så ødelæggende. Stivelsen, som det indeholder, blandes med spyt og danner en kraftfuld syre, som laver pletter på emaljen på dine tænder.

Derefter begynder de at ødelægge tænderne, hvilket efterlader dem mere sårbare overfor angreb fra skadelige bakterier. Det er derfor, du bør undgå kager og andre fødevarer, der indeholder raffineret mel og sukker, så meget som muligt.

Indtag fødevarer og drikkevarer rige på kalcium

Foedevarer med kalcium

Mejeriprodukter, såsom yoghurt og ost, mandler og spinat er de primære kilder til dette næringsstof. At indtage dem dagligt vil forbedre din mundtlige hygiejne og gøre dine tænder bedre i stand til at bekæmpe ophobningen af plak.

Spis rå fødevarer

Lige så vel som æbler og jordbær er der et antal grøntsager, som kan hjælpe med at forbedre dine tænders helbred, inklusiv gulerødder og selleri.

At spise dem rå hjælper med at stimulere produktionen af spyt og beskytter tænderne fra skadelige bakterier.

Børst dine tænder med forsigtighed

Kvinde der boerster taender

Dårlig mundhygiejne spiller en stor rolle i dannelsen af tandsten. Du bør være sikker på, du børster dine tænder mindst to gange om dagen (efter du står op, og før du går i seng).

Det er lige så vigtigt at bruge tandtråd for at hjælpe med at komme af med madresterne, som din tandbørste ikke kan nå. At bruge mundskyl kan også være en stor hjælp til dette.

Drik masser af vand

Væske kan hjælpe med at komme af med de madrester, der er rundt omkring og imellem dine tænder og tæt på dit tandkød. Det anbefales, at du drikker et glas vand efter hvert måltid for at hjælpe med dette.

Det er glimrende, hvis du er på arbejde og ikke har en tandbørste på dig.

slip af med tandsten, prøv vores tips!

Det kan interessere dig ...
Sådan kan du reducere triglycerider med 6 fantastiske morgenmåltider
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan du reducere triglycerider med 6 fantastiske morgenmåltider

Du hører meget om, hvor dårligt kolesterol er for dit helbred, men hvad med triglycerider? Det er lige så vigtigt at reducere triglycerider.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Lang, N., A. Mombelli, and R. Attström. “Placa dental y sarro.” Lindhe J, Karring T, Lang N. Periodontología clínica e implantología odontológica. 3a ed. Madrid: Panamericana(2000): 102.
 • Pereda Rojas, María Elena, and Flor Elen González Vera. “Comportamiento del tabaquismo y la deficiente higiene bucal como factores de riesgo de la caries dental.” Correo Científico Médico de Holguín 18.4 (2014): 623-635.
 • Santos, Vicente Laserna. Higiene dental personal diaria. Trafford Publishing, 2008.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.