Syv nøgler til mundhygiejne med tandregulering

Mundhygiejne med tandregulering kræver mere tid og pleje. Mens dette betyder en ekstra indsats, er det virkelig det værd, eftersom det sikrer, at din bøjle eller nakketræk fungerer ordentligt.
Syv nøgler til mundhygiejne med tandregulering

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Det er ikke nemt at have god mundhygiejne med tandregulering. På samme tid er det dog essentielt at holde tænder og bøjler rene, både for at sikre succesfuld behandling og forebyggelse af problemer, såsom huller i tænderne og tandkødsbetændelse.

En person med bøjle på eller anden tandregulering vil blive nødt til at lægge en ekstra indsats i deres mundhygiejne, især hvis bøjlen sidder fast. De vil blive nødt til at dedikere mere tid til det og bruge alle de redskaber, de har til rådighed, for at opnå passende mundhygiejne.

Nøglerne til ordentlig mundhygiejne med tandregulering er heldigvis ret simple. Det er nemme handlinger, som garanterer, at du ikke vil lide af andre problemer i fremtiden, selvom de kræver mere tid end normalt. Nedenfor vil vi dele de syv nøgler med dig.

1. Vanen med at børste tænder som en del af mundhygiejne med tandregulering

Det vigtigste for god mundhygiejne med tandregulering er tandbørstning. Du bør børste dine tænder mindst tre gange om dagen. Det tilrådes dog også at børste dine tænder efter at have spist noget eller drukket en sukkerholdig drikkevare.

Kvinde børster tænder

Tandbørstning om aftenen er den vigtigste og er den, du bør dedikere mest tid til. Det er bedst at børste hver tand seperat, på begge sider og mellem tænderne og tandreguleringen. Tandbørstning er den primære måde at bekæmpe bakteriel plak på.

Tandbørstning er en af de vigtigste vaner for mundhygiejne. Hvis du har bøjle på, er det bedst at børste efter at have spist noget for at sikre ordentlig renlighed.

2. Tandbørsten

Der er specielle tandbørster til mundhygiejne med tandregulering. De er V-formede, hvilket giver mulighed for at rense omkring tandreguleringen.

Mange eksperter mener dog, at det er bedst at bruge en elektrisk tandbørste. De bedste elektriske tandbørster er genopladelige og har svingende teknologi. Du skal derudover vælge et specifikt børstehoved til tandregulering. Det er endnu bedre, hvis tandbørsten har en tryksensor. Dette vil forhindre, at du lægger for meget tryk på og skader din tandregulering.

Denne artikel vil måske interessere dig: Lav en naturlig tandpasta og mundskyl af kokosolie

3. Tandpasta

Som en regel er det bedst at bruge tandpasta med fluorideftersom det hjælper med at øge din modstandsdygtighed overfor huller i tænderne og samtidig er den blid. Slibende tandpasta anbefales ikke, eftersom det har tendens til at skade emaljen og påvirker nogle gange bøjler.

Hvis du har et andet problem såsom dårlig ånde eller tandkødsbetændelse, skal du tale med en tandlæge, eftersom de vil anbefale den type af tandpasta, du skal bruge. Husk dog, at tandpastaen kun er et supplement. Tandbørstning er det vigtigste.

4. Tandtråd til mundhygiejne med tandregulering

Ja, du skal bruge tandtråd. Tandtråd giver dig mulighed for at nå mellemrum mellem tænderne for at opnå ordentlig mundhygiejne med tandregulering. Når du har bøjle på, vil du dog altid overse nogle steder, uanset hvor godt du børster dine tænder.

Bøjler udsætter dig mere for at efterlade små madrester i tænderne, uden du overhovedet bemærker dem. Ideelt bør du bruge tandtråd med voks. Det er bedre, hvis det har et håndtag. Du skal bevæge tandtråden blidt op og ned. Brug det derefter i mellemrummene mellem tænder og tandregulering.

Tandtråd er en vigtig del af god mundhygiejne med tandregulering

Tandtråd hjælper med at fjerne madrester mellem tænder og tandregulering.

5. Vigtigheden af at afsløre plak

Specielle tabletter kan hjælpe med at identificere områder, hvor der er madrester. Du kan ikke gå ud fra, at tandbørstning renser alt, slet ikke hvis du har bøjle på, fordi du kan overse nogle områder og der er mange steder, der er svære at nå.

Du bør bruge disse tabletter efter at have børstet tænder. Det fortæller dig ikke kun, hvilke områder du bør børste igen, men det hjælper dig også med at pointere, hvor du ikke opnår ordentlig mundhygiejne.

Du bør helt sikkert læse denne artikel: De mulige årsager til huller i tænderne

6. Mundskyl

Mundskyl er essentielt til de personer, der bruger bøjle. Det bliver brugt efter at have børstet tænder. Dets primære funktion er at fjerne bakterier og andre mikroorganismer.

Nogle typer mundskyl er især passende til dem, der har tandregulering, eftersom de indeholder ingredienser, der ikke skader disse enheder. I et hvert tilfælde hjælper en god mundskyl med fluorid med at beskytte tandens emalje.

Kvinde bruger mundskyl

Mundskyl er et godt supplement til mundhygiejne. Derudover hjælper det med at fjerne bakterier.

7. Oral irrigator

En oral irrigator er et perfekt bidrag til at opretholde en god mundhygiejne. Man må dog ikke glemme, at der er flere områder, hvor små madrester kan ophobe sig helt ubemærket, især når man har bøjle på.

En oral irrigator giver en strøm af pulserende vand, der når alle hjørner i munden. Det er meget passende til dem, som kræver særlig pleje i deres mundhygiejne. Der er flere typer af orale irrigatorer på markedet, der varierer fra meget simple typer til dem med sofistikerede funktioner.

Konklusion om mundhygiejne med tandregulering

Det er nødvendigt at forbedre sine mundhygiejne, hvis man har bøjle på. Derfor anbefales det at forbedre tandbørstning, vælge passende tandbørster og bruger andre enheder, såsom tandtråd og mundskyl. Det er også essentielt at tage til tandlægen regelmæssigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Soria-Hernández, M. A., Molina, N., & Rodríguez, R. (2008). Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. Acta pediátrica de México, 29(1), 21-24.
  • Arnold WH, Dorow A, Langenhorst S, Gintner Z, Bánóczy J, Gaengler P. Effect of fluoride toothpastes on enamel demineralization. BMC Oral Health. 2006;6:8. Published 2006 Jun 15. doi:10.1186/1472-6831-6-8
  • Asl Aminabadi N, Balaei E, Pouralibaba F. The Effect of 0.2% Sodium Fluoride Mouthwash in Prevention of Dental Caries According to the DMFT Index. J Dent Res Dent Clin Dent Prospects. 2007;1(2):71–76. doi:10.5681/joddd.2007.012
  • Cozzani M, Ragazzini G, Delucchi A, et al. Oral hygiene compliance in orthodontic patients: a randomized controlled study on the effects of a post-treatment communication. Prog Orthod. 2016;17(1):41. doi:10.1186/s40510-016-0154-9
  • Atassi, F., & Awartani, F. (2010). Oral hygiene status among orthodontic patients. Journal of Contemporary Dental Practice11(4), 25–32.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.