Alt om bredspektret antibiotika

Bredspektret antibiotika er et godt redskab til behandling af flere bakteriesygdomme. Der er imidlertid en stor ulempe: de skaber resistens.
Alt om bredspektret antibiotika

Sidste ændring: 23 november, 2020

Bredspektret antibiotika er effektivt til at ødelægge et stort antal bakterier. Find ud af, hvad det er, hvordan det fungerer, og hvad konsekvenserne ved at bruge dem er i denne artikel.

Bredspektret antibiotika

Bredspektret antibiotika kan reducere populationen af ​​bakterier kraftigt ved at ødelægge et stort antal forskellige typer mikroorganismer. Derimod er smalspektrede antibiotika kun til en bestemt type bakterier.

De er normalt bakteriostatiske, dvs. bakteriehæmmende. Derfor ødelægger de ikke bakterier. I stedet forhindrer de deres vækst og reproduktion. Som et resultat ender bakteriepopulationen med at forsvinde. Denne handling består i at hæmme proteinsyntesen i bakterier, hvilket dermed forhindrer dem i at formere sig.

På grund af deres effektivitet er et af de store problemer, at de kan ende med at fjerne andre sunde bakterier, der er gode for din endogene flora.

Generelt findes der et stort antal antibiotika derude. Dette skyldes udviklingen af ​​nye antibiotika til erstatning for gamle og ineffektive typer. Når alt kommer til alt, ender bakterier ofte med at udvikle resistens over for disse lægemidler.

Læs også: De iboende risici ved antibiotika

Lad os se på nogle af de forskellige typer.

Amoxicillin og Clavulansyre (AMC)

Tarme og bakterieflora

Denne type antibiotika har en anden virkningsmekanisme.

Den samarbejder med to forbindelser. På den ene side forhindrer amoxicillin syntese af bakterievæggen, mens clavulansyre bevarer funktionen af amoxicillin og forstærker den.

Denne type bredspektrede antibiotika bruges ofte til behandling af luftvejsinfektioner. På grund af dets udbredte og dårlige anvendelse udvikler AMC meget resistens og forårsager et globalt sundhedsmæssigt problem.

Tetracykliner

Tetracykliner omfatter en række forbindelser med en kemisk struktur og en fælles virkningsmekanisme. De er alle fokuseret på at hæmme proteinsyntese i bakterierne.

Deres medicinske anvendelse er ret begrænset. Dette skyldes de potentielt toksiske virkninger, de har på kroppen. Læger ordinerer dem normalt til at behandle klamydia, brucellose eller Mycoplasma.

Chloramphenicol

Chloramphenicol virker også ved at hæmme syntesen af ​​bakterieproteiner.

Det bruges til at behandle infektioner forårsaget af Salmonella, visse typer af meningitis og lungebetændelse. Dette antibiotikum forstyrrer leverens enzymfunktion. Derfor skal læger overvåge administrationen nøje.

Makrolider

Denne type antibiotika er også bredspektret, selvom den er mere specifik.

Som de foregående er dens virkningsmekanisme at hæmme proteinsyntesen.

Erythromycin betragtes som et af de mindre toksiske antibiotika. Det anvendes til behandling af visse tilfælde af lungebetændelse forårsaget af Mycoplasma pneumoniae eller Legionella pneumophila.

Læs også: 10 tegn der indikerer dine lunger ikke har det godt

Resistens mod bredspektret antibiotika

Nøgle i mange piller

Bredspektret antibiotika kan være en god mulighed for behandling af visse infektioner. Imidlertid forårsager deres overdrevne brug et udbredt sundhedsmæssigt problem på grund af resistens.

Ethvert antibiotikum kan forårsage resistens. De angrebne bakteriestammer kan mutere og udvikle sig hurtigt. Derfor kan nogle ende med at blive resistente over for forbindelsen.

Problemet bliver værre, når disse resistente stammer fortsat inficerer befolkningen, og der ikke er nogen effektive antibiotika til at bekæmpe dem. Som et resultat skabes der konstant nye antibiotika (anden- og tredjegenerationsantibiotika). Dog fortsætter problemet, og nye former for resistens dukker hele tiden op.

Misbrug af bredspektret antibiotika er blevet et meget stort problem. De påvirker et stort antal mikroorganismer, og de kan generere multiresistens i dem alle.

Ligeledes er der problemet med krydsresistens. Dette sker, når en bakterietype på grund af et bredspektret antibiotikum også bliver resistent over for andre med et reduceret spektrum.

På grund af alt dette er det vigtigt at skabe opmærksomhed om farerne ved misbrug af antibiotika. Resistens påvirker allerede den globale sundhed, og de fører til forekomsten af infektioner, som vi troede, vi havde udryddet.

Tal med din læge om eventuelle spørgsmål, du måtte have.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Neu HC. The crisis in antibiotic resistance.  Science.1992;257:1064-1073.
  • Kaur, S. P., Rao, R., & Nanda, S. (2011). Amoxicillin: A broad spectrum antibiotic. International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences.
  • Levy SB. Confronting multidrug resistance: a role of each of us.  JAMA.1993;269:1840-1842.
  • Schrag S, Perrot V. Reducing antibiotic resistance.  Nature.1996;381:120-121.
  • Kenyon, S. L., Taylor, D. J., & Tarnow-Mordi, W. (2001). Broad-spectrum antibiotics for preterm, prelabour rupture of fetal membranes: The ORACLE I randomised trial. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(00)04233-1

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.