Symptomer på lungebetændelse og behandlinger

Lungebetændelse er mere almindeligt hos børn og ældre. Derfor skal vi være særligt opmærksomme på disse risikogrupper.
Symptomer på lungebetændelse og behandlinger
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Har du nogensinde haft lungebetændelse? Hvis du har, så ved du, hvor alvorligt det kan være. Plus du sikkert er bekendt med, hvor vigtigt det er at opdage symptomerne, der følger med denne sygdom. Vi skal være endnu mere forsigtige, når det kommer til børn og ældre, der kan lide af alvorlige konsekvenser, hvis de går ned med lungebetændelse.

Som vi sagde tidligere, skal din læge altid være den der bestemmer, hvilket behandlingsforløb du skal igennem. Vi er her for at vise dig et par enkle naturlige tips, som helt sikkert vil hjælpe dig. Dit helbred fortjener det.

Hvad forårsager lungebetændelse?

Lungebetændelse er en meget almindelig lidelse. Du kender sikkert mere end et par stykker, der har haft med det at gøre på et tidspunkt i deres liv. Faktisk er det meget almindeligt bland ældre. For denne befolkningsgruppe er lungebetændelse mere risikabelt på grund af deres svage og sårbare immunforsvar, så værd sød at have denne fact i baghovedet.

Lungebetændelse er en infektion i lungerne, der opstår når en række mikroorganismer angriber alveolerne, hvilket får dem til at hæve op. Det kan være vira, bakterier, svampe eller den hyppigste årsag til lungebetændelse, pneumokokker. Her er et par simple eksempler, der kan hjælpe dig med at forstå denne situation lidt bedre:

  • Vores luftveje har naturlige forsvarsmekanismer, der hver dag holder bakterier fra at komme ned i lungerne. Den første ting vi gør for at “afvise” disse bakterier, er ved hoste. Derudover har vi et antal celler, der gør os immune, forsvarer os imod disse udefrakommende fjender.
  • Men hvad sker der, når vi går ned med lungebetændelse? Normalt er vores immunsystem allerede lidt svækket. Bakterierne udnytter denne situation til at nå ind til alveolerne og gøre os syge.
  • En anden mulig årsag til lungebetændelse er som ryger, eller hvis du har sukkersyge eller nyre- eller leverproblemer. I disse tilfælde kan dit immunsystem blive endnu svagere, hvilket gør dig mere sårbar overfor alle former for bakterier.

Hvad er de hyppigste symptomer på lungebetændelse?

Kvinde med influenza

Først og fremmest bør vi nævne, at symptomerne på lungebetændelse er ret varierende. Der er to hovedgrupper af lungebetændelse:

  • Typisk lungebetændelse: Denne type lungebetændelse kan udvise symptomer med det samme eller indenfor to til tre dage. Hvis du har denne type, føler du dig træt, har brystsmerter, som om et eller andet ydre tryk forhindrer dig i at trække vejret normalt. Du vil have en voldsom hoste, hvilket kan indebære at du hoster slim op. Du vil med sikkerhed have lidt feber og kuldegysninger.
  • Atypisk lungebetændelse: Denne type for lungebetændelse indebærer mere komplicerede tilfælde, hvilket gør, at den ret ofte forveksles med andre sydomme. Dette involverer hovedpine, ledsmerter, feber, muskelsmerter og tør hoste (uden slim, ikke ligesom forrige tilfælde). Patienten vil også føle sig træt, men vil ikke have så mange brystsmerter som ved typisk lungebetændelse.

Som du kan se, er disse symptomer ret karakteristiske. Men d isse symptomer kan indikere noget meget mere alvorligt, hvis de er efterfulgt af en øget puls, en drukende fornemmelse eller tab af bevidstheden. En høj feber kan også være farligt, så hvis du føler dig bekymret eller har nogen spørgsmål, så sørg for at gå til din læge. Og igen husk: Vær særligt opmærksom på børn og ældre.

Hvilken naturlig behandling kan jeg følge derhjemme?

Ingefaer te

Som vi allerede har nævnt i denne artikel, bør du lade din læge bestemme hvilket behandlingsforløb du skal følge. Nogle gange er en simpel medicinering nok til at kurere dit tilfælde af lungebetændelse. I andre, mere alvorlige tilfælde, skal patienten indlægges. Men bare rolig, som regel ender det fint, så længe at den syge person ikke er gammel.

I mellemtiden kan du derhjemme følge disse råd:

1. Iltbade

Hvad gør dette godt for? I bund og grund har de til formål at rense dine lunger og reducere hævelse. Den varme vanddamp fra badet vil begynde at løsne slimen fra dine alveoler og åbne op for dine luftveje, hvilket i høj grad vil afhjælpe, den ubehag du føler.

For at tage et iltbad, skal du bare fylde dit badekar op med varmt vand. Tilsæt en kop (200 gram) stensalt plus to glas hydrogenperoxid (omkring 400 ml.). Gå i bad og slap af, træk vejret normalt for at inhalere dampene i luften. Bliv i bad i omkring 20 minutter og gentag denne procedure hver dag.

2. Ingefær te

Vi er sikre på, at du har lidt ingefær derhjemme, og at du er klar over den medicinske egenskaber, som tillader denne planterod at reducere hævelse og kurere en række sygdomme. Det virker også som et naturligt antibiotikum og er afslappende, uden nogen bivirkninger. Så sørg for at drikke mindst to kopper ingefær te om dagen.

3. Løg og hvidløgs middel

Dette middel smager måske ikke så godt, og det kan give dig en dårlig ånde, men vi kan med sikkerhed fortælle dig, at kombinationen af løg og hvidløg er en utroligt effektivt behandling mod lungebetændelse. Det mindsker hævelse og kurerer sygdommen. Det er et naturligt antibiotikum, som alle kan få fingre i. Hvordan laver man denne behandling? Det er meget nemt. Bare hak to fed hvidløg og 50 gram løg. Hak det meget fint og tilsæt en kop mineralvand. Du kan også tilsætte en spiseskefuld honning. Bland det hele sammen og drik det om morgenen. Du vil blive overrasket over effekterne af denne behandling.

4. Gulerodsjuice

Prøv den simple gulerodsjuice behandling inden aftensmad. Hvorfor gulerodsjuice? Fordi denne grøntsag er i stand til at styrke dine lunger, og det tilbyder dig de antioxidanter, du skal bruge for at reparere beskadiget væv. Plus det er rigt på vitamin A, calcium, jern, magnesium, kalium, fosfor og B vitaminer. Lav en smoothie med to gulerødder og et glas vand. Det er super nemt!

Det kan interessere dig ...
Prøv disse 6 hjemmelavede midler mod hoste
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Prøv disse 6 hjemmelavede midler mod hoste

Hoste forekommer tit om vinteren og det kan være smertefuldt til tider. Lav disse midler mod hoste derhjemme og slip for lidelsen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.