Alt om symptomer på blærebetændelse hos mænd

Blærebetændelse hos mænd involverer ændringer i vandladning samt smerte. Hvordan kan man identificere det? Hvad bør man gøre i tilfælde af symptomer? Vi vil fortælle dig alt om det i denne artikel!
Alt om symptomer på blærebetændelse hos mænd
Karina Valeria Atchian

Skrevet og kontrolleret af læge Karina Valeria Atchian.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Blærebetændelse refererer til betændelse i selve blæren. Selvom det er en temmelig gængs lidelse hos kvinder, kan mænd dog også blive ofre for denne form for infektion. Hvordan kan man genkende blærebetændelse hos mænd?

Symptomerne er ikke meget anderledes hos mænd end hos kvinder. Det er dog vigtigt at være opmærksom på infektionens udvikling. Denne infektion rammer generelt mænd mellem 15 og 50. Selvom det som regel ikke er særlig seriøst, er det ubehageligt, og det kan i nogle tilfælde være tegn på andre sygdomme.

Nedenstående vil vi fortælle dig, hvad du behøver at vide om blærebetændelse hos mænd.

Urinvejsinfektioner og blærebetændelse hos mænd

Urinvejsinfektioner hos mænd kan ramme både den nederste del af urinvejen – især blæren – samt den øverste del af urinvejen og nyrerne. Begrebet “blærebetændelse” refererer til en urinvejsinfektion, som involverer blæren og den nederste del af urinvejen.

Generelt når vi taler om simpel akut blærebetændelse, refererer vi til en infektion, som kun påvirker blæren, men ikke resten af urinvejen eller nyrerne. Dette er en vigtig forskel, eftersom det ændrer patientens håndtering og prognose fuldstændig.

Symptomer på blærebetændelse hos mænd

Hos mænd er blærebetændelse ikke lige så gængs som hos kvinder på grund af, at mænd rent anatomisk har et længere urinrør. Dette gør det sværere for patogener at nå blæren.

Ifølge en udgivelse i National Center for Biotechnology Information kan det på samme tid også være på grund af antibakterielle forsvarsmekanismer i væsken i prostata.

I de fleste tilfælde indebærer denne infektion ikke komplikationer, og symptomerne er lig dem, som kvinder kan opleve. Generelt inkluderer symptomerne på blærebetændelse hos mænd de følgende:

 • Svie ved vandladning: Dette refererer til smerte under vandladning. Patienter kan opfatte det som en brændende eller sviende fornemmelse.
 • Hyppig vandladningEn øgning i antallet af gange, en person urinerer.
 • Pludseligt behov for at urinere: Med andre ord er det en akut trang til at urinere eller en mangel på evne til at holde på urinen.

Andre mindre hyppige symptomer inkluderer:

Mand skal tisse, men har ondt grundet blærebetændelse hos mænd

Mulige komplikationer

Når mænd oplever tilbagevendende symptomer på blærebetændelse eller symptomerne opstår sammen med smerte i underlivet eller det perineale område, er det bedst at overveje muligheden for prostatitisLæger bør derfor overveje at henvise patienter til en specialist i urologi.

På samme tid er tilstedeværelsen af feber, kuldegysninger, udmattethed og overfølsomhed i flanken ikke i overensstemmelse med simpel akut blærebetændelse hos mænd. I tilfælde af disse kliniske manifestationer lider patienten måske i virkeligheden af nyrebækkenbetændelse.

Den korrekte diagnose af blærebetændelse er essentiel, når det kommer til at ordinere den rette antimikrobielle behandling og undgå komplikationer. En læge vil afgøre, om symptomerne er som følge af blærebetændelse eller en anden lidelse.

Du vil måske også synes om: Årsager til urinvejsinfektioner

Undersøgelser til at stille diagnosen

For at kunne diagnosticere blærebetændelse hos mænd, vil en læge starte med en dybdegående liste med spørgsmål omkring symptomerne. Ved at gøre det vil han eller hun kunne afgøre, om flere undersøgelser er nødvendige, hvilket kan inkludere de følgende:

 • Urinanalyse: Læger udfører dette enten via et mikroskop eller gennem anvendelse af en reaktiv strimmel for at kunne opdage en urinvejsinfektion.
 • Urinkultur: Læger kan bede om en urinkultur ved at bruge data om antibiotikafølsomhed. Derefter vil læger observere tilstedeværelsen af bakteriuri. Som en generel regel vil læger altid udføre denne test ved mistanke om blærebetændelse hos mænd. De vil aldrig ordinere antibiotika uden først at have indsamlet en prøve på urinkultur.
 • Andre undersøgelser: Læger vil udføre en blid digital undersøgelse af prostata, hvis de mistænker akut prostatitis. Overfølsom og hævet prostata vil bekræfte denne alternative diagnose.

Hos mænd med blærebetændelse, især dem med tilbagevendende urinvejsinfektioner forårsaget af den samme bakterie, vil læger overveje en diagnose for kronisk prostatitis.

Mand ved lægen

Risikofaktorer for mere seriøse infektioner

Bestemte karaktertræk kan øge en persons chancer for at udvikle en mere kompliceret akut urinvejsinfektion. Læger skal derfor være særligt opmærksomme, når de behandler patienter med de følgende karaktertræk:

 • Urinvejsanomalier: Nyresten, stenose, stent og urinafledninger.
 • Patienter med svækkede immunsystemer: Neurotropeni eller en fremskreden HIV infektion.
 • Ringe kontrolleret diabetes.

Hvad man skal gøre i tilfælde af symptomer på blærebetændelse

Som vi nævnte, er udviklingen af blærebetændelse hos mænd, der er sunde, under 50 år gamle og ikke lider af en anden lidelse, sjælden. Efter 50-års alderen øges risikoen dog på grund af den prostatahyperplasi, som nogle personer udvikler.

Hvis man oplever symptomer forbundet med vandladning, bør man gå til en læge så hurtigt som muligt. Det vil forhindre forsinkelse af diagnose og give læger mulighed for at etablere den korrekte behandlingsplan. På samme tid bør læger kontrollere udviklingen af infektionen sammen med resultaterne af urinkultur.

I visse tilfælde kan læger bede om at undersøge hele urinvejen samt prostata. I det sidstnævnte tilfælde vil nefrologen eller urologen være ansvarlig for undersøgelsen.

Som konklusion er det værd at nævne vigtigheden af at have en sund livsstil og drikke masser af vand. Disse faktorer vil hjælpe med at forhindre, at denne form for infektion opstår.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Zanella MC, Schoofs F, Huttner B, Huttner A. Infections urinaires basses non associées aux sondes urinaires chez l’homme. Urétrite, cystite et prostatite [Lower urinary tract infections in men. Urethritis, cystitis and prostatitis]. Rev Med Suisse. 2017;13(558):808‐814.
 • Hooton Thomas, Acute simple cystitis in men, retrieved on 10 June 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/acute-simple-cystitis-in-men?search=cistitis%20men&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1
 • Kasper y col., Principios de medicina interna de Harrison, edición número 19, Editorial McGrawHill.
 • Li R, Leslie SW. Cystitis. [Updated 2020 May 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482435/
 • Roberts, R. G., & Hartlaub, P. P. (1999, September 1). Evaluation of dysuria in men. American Family Physician.
 • Lee G, Romih R, Zupančič D. Cystitis: from urothelial cell biology to clinical applications. Biomed Res Int. 2014;2014:473536. doi:10.1155/2014/473536
 • Lipsky BA. Prostatitis and urinary tract infection in men: what’s new; what’s true?. Am J Med. 1999;106(3):327‐334. doi:10.1016/s0002-9343(99)00017-0
 • Price TK, Dune T, Hilt EE, et al. The Clinical Urine Culture: Enhanced Techniques Improve Detection of Clinically Relevant Microorganisms. J Clin Microbiol. 2016;54(5):1216‐1222. doi:10.1128/JCM.00044-16

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.