Årsager til urinvejsinfektioner

Der er mange måder, hvorpå man kan finde ud af, hvorfor urinvejsinfektioner opstår. Alle aldre og omstændigheder har sine egne risikofaktorer. I denne artikel ser vi nærmere på dem.
Årsager til urinvejsinfektioner

Sidste ændring: 23 november, 2020

For at forstår, hvorfor urinvejsinfektioner opstår, er det vigtigt først at definere, hvad denne type infektion er. Ligeledes er det vigtigt at forstå, hvad de disponible faktorer er. En urinvejsinfektion er en infektion, der opstår i en hvilken som helst del af urinvejene. Dette inkluderer primært urinrøret, blæren, urinledere og nyrerne.

Det er en ret almindelig infektion. Det anslås, at omtrent 50% af kvinder har haft denne infektion mindst én gang.

For at være i stand til at forstå, hvorfor urinvejsinfektioner opstår, skal vi først huske på, at deres oprindelse er bakteriel. Disse mikroorganismer stiger op fra urinrøret og sætter sig fast i et af urinorganerne, hvilket forårsager symptomer, når de koloniserer.

Symptomer på urinvejsinfektion i henhold til placering

Før vi går i dybden med, hvorfor urinvejsinfektioner opstår, skal vi først se nærmere på deres symptomer. Vi ved, at symptomerne kan variere i henhold til infektionens placering. 

Når infektionen er i nyrerne, kaldes det akut nyrebækkenbetændelse. Dette er den farligste infektion, da den manifesterer sig med høj feber, opkast og rygsmerter.

Cystit ukompliceret (blærebetændelse) er en infektion i blæren, og dette er den mest almindelige form. Dets primære symptom er en brændende fornemmelse, mens man urinerer, samt gentagen urinering. Nogle patienter kan endda lide af smerter i underlivet.

Til sidst er der urinrørsbetændelse, som er en urinvejsinfektion, der koloniserer i urinrøret. Infektionen manifesterer sig primært med en udledning i urinøret, der forveksles med seksuelt overførte sygdomme.

Læs også: Hvordan udføres en prostataundersøgelse?

Derfor opstår urinvejsinfektioner

Illustration af menneskekrop med blærebetændelse

Det er vigtigt at kende til risikofaktorerne ved denne tilstand. Dette er situationer, der gør infektionen mere sandsynlig, hvis de er til stede. Det betyder ikke, at man med sikkerhed vil få en infektion, hvis man har en af disse risikofaktorer, men det vil være mere sandsynligt.

Risikoen øges af disse årsager:

 • Hvis man er kvinde. Kvinder er mere tilbøjelige til at få urinvejsinfektioner. Deres kortere urinrør letter stigningen af bakterier udefra.
 • Seksuel aktivitet. Hvis man er seksuelt aktiv, kan kvinder lide af sexinduceret blærebetændelse. Dette er ret almindeligt.
 • Overgangsalder. Når kvinder stopper med at få menstruation og kommer i overgangsalderen, falder deres østrogenniveau. Da de har mindre østrogen, udtørres slimhinden, hvilket inkluderer slimhinden i urinvejen. Tørheden fremmer fremkomsten af bakterier.
 • Obstruktioner i urinsystemet. Hvis urinsystemet er blokeret af hvilken som helst årsag, kan bakterierne sprede sig her.

Årsager efter placering

Som vi nævnte tidligere, kan urinvejsinfektioner påvirke den øvre eller den nedre del af urinsystemet. Visse årsager vil også være mere almindelige end andre i henhold til placeringen.

 • Den vigtigste årsag til nyrebækkenbetændelse er stigningen af bakterier fra blæren. Det kliniske billede begynder som regel som cystit (blærebetændelse), der ikke løser sig ordentligt.
 • De fleste tilfælde med blærebetændelse er forårsaget af Escherichia coli. Selvom andre bakterier også kan forårsage blærebetændelse, er det isolerede tilfælde, som ikke er almindelige. Når en person udviser symptomer på blærebetændelse, vil lægen som regel mistænke, at det er Escherichia coli, som er årsagen.
 • En infektion i urinrøret har en anden række årsager. Escherichia coli er ikke den eneste “stjernebakterie”, hvad angår urinrørsbetændelse. Urinrørets nærhed af vagina gør mikroorganismer såsom klamydia og mycoplasma genitalium til andre årsager til denne infektion.

Urinvejsinfektioner forekommer ofte forskelligt afhængigt af din alder

Kvinde sidder på toilettet

Man kan også analysere, hvorfor urinvejsinfektioner forekommer afhængigt af personens alder. I forskellige aldre er nogle årsager mere sandsynlige, mens andre stopper med at være det.

 • Blærebetændelse forekommer ofte hos yngre kvinder på grund af seksuel aktivitet.
 • I overgangsalderen får kvinder, der er stoppet med at få menstruation, urinvejsinfektioner på grund af lave østrogenniveauer.
 • Mænd over 40 har en øget risiko for forstørret prostata. En forstørret prostata hindrer urinering, hvilket favoriserer fremkomsten af bakterier.
 • Risikofaktoren for ældre mennesker er hospitalindlæggelse. Dette skyldes, at de ofte skal have et urinkateter.
Det kan interessere dig ...
Få lindring fra blærebetændelse med disse 5 juicer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Få lindring fra blærebetændelse med disse 5 juicer

Blærebetændelse forårsage smerte og endda feber, men disse 5 juicer kan hjælpe med at lette dine symptomer og give dig en vis lindring fra blærebet...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Andreu, Antonia, et al. “Diagnóstico microbiológico de las infecciones del tracto urinario.” Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica 29.1 (2011): 52-57.
 • Jiménez, J. F., E. Broseta, and M. Gobernado. “Infección urinaria.” Actas Urol Esp 26.7 (2002): 563-573.
 • Durán, Ana María Guzmán, and Andrés Valdivieso Dávila. “Infección urinaria: diagnóstico y tratamiento.” ARS MEDICA Revista de Ciencias Médicas 26.3 (2018).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.