Hvordan udføres en prostataundersøgelse?

Det er vigtigt for mænd i visse aldre at få foretaget en prostataundersøgelse. Det giver mulighedfor at opdage prostatakræft i tide, så det kan behandles med det samme.
Hvordan udføres en prostataundersøgelse?

Sidste ændring: 24 november, 2020

En prostataundersøgelse er noget, som er tabu blandt mænd. For mange betyder det en invasion af privatlivet, som de ikke har lyst til at opleve. Det er dog en undersøgelse, der er blevet mere og mere accepteret med tiden.

Prostataen er en kirtel, som kun mænd besidder. Den er placeret under blæren og omslutter urinrørets øverste del. Den danner et sekret, der senere hen bliver til sæd.

I årenes løb stiger prostataen gradvist i størrelsen. Dette er et fænomen, der opstår hos alle mænd. Vi ved, at i en alder af 80 år har næsten 70% af mænd unormal prostatavækst. 

Prostatakræft er den mest aggressive og dødeligste form. Ydermere er det en af de mest almindelige kræftformer blandt mænd, og den har en markant dødelighed.

En prostataundersøgelse er derfor et forebyggende redskab for mænd. Den involverer to dele: En PSA-test og en digital rektalundersøgelse. Hvis en eller begge undersøgelser giver mistænkelige resultater, vil lægerne gå videre til en prostatabiopsi.

Men før vi ser nærmere på de forskellige prostataundersøgelser, skal vi se nærmere på, hvem det er, der skal undergå disse undersøgelser.

Hvem skal undergå en prostataundersøgelse?

Det er vigtigt at understrege, at prostataundersøgelsen ikke er for alle mænd. Den medicinske videnskab har etableret aldre og protokoller for at afgøre, hvem der kan drage fordel af en undersøgelse.

De primære parametre er relateret til patientens alder:

  • Over 50. Disse mænd bør undergå en prostataundersøgelse hvert eller hvert andet år.
  • Mellem 45-50. Denne aldersgruppe bør få foretaget undersøgelsen, hvis de opfylder visse risikofaktorer. Det kan eksempelvis være, hvis de er af sort oprindelse eller hvis de har et familiemedlem, der tidligere har været diagnosticeret med prostatakræft.
  • Under 40. Det er sjældent, at personer under 40 er nødt til at undergå en prostataundersøgelse.

Når lægen mener, at der er behov for en prostataundersøgelse, vil han eller hun anmode om en PSA-prøve og en digital rektalundersøgelse. Dette udføres ved hjælp af en blodprøve samt en digital rektalundersøgelse hos lægen.

Hvis resultaterne er normale, skal patienten undersøges igen et år senere. I nogle tilfælde, hvor der ikke forekommer risikofaktorer, kan patienten nøjes med en PSA-prøve hvert andet år.

Ældre mand sidder på kanten af sengen med smerter

Forekomsten af prostataproblemer stiger med alderen.

PSA-prøve

PSA-prøven er en del af prostataundersøgelsen. Den består af at måle blodniveauerne af et stof, der er produceret af prostatakirtlen. Hvis patienten har kræft, forhøjes dette antigen, og denne detektion vil varsle om sygdommen.

PSA-niveauer kan også stige på grund af andre ikke-kræftmæssige årsager. Det følgende kan forårsage forhøjede PSA-niveauer:

  • En transrectal ultralydsscanning.
  • Prostatitis – Prostatainfektioner hæver PSA-niveauet.
  • Forstørrelse af prostata – også kaldet godartet prostatahyperplasi. Dette ændrer PSA-niveauer, men på en mindre kraftfuld måde end kræft.

Standardreferenceværdien af PSA i mænd er mindre end 4 ng/mL. Når den er mellem 4 og 10 ng/mL er der en risiko for prostatakræft. Hvis PSA-niveauet er højere end 10, er risikoen for kræft meget høj.

Digital rektalundersøgelse

Den digitale rektalundersøgelse er en anden del af prostataundersøgelsen. Undersøgelsen består af at indføre en finger i patientens endetarm for at palpere kirtlen. 

Proceduren udføres med handsker og smørelse for at mindske ubehaget. Det er bedst, hvis patienten ligger ned i fosterstilling, da det vil skabe mindre ubehag og smerte.

Lægen vil palpere prostatakirtlen, som er tæt på rektum. Denne undersøgelse muliggør dette. Lægen vil undersøge for knuder eller hærdning, der er tegn på en unormal proces. 

De vil kræve yderligere undersøgelser, hvis de opdager unormalitet. Dette gælder især, hvis det er kombineret med et forhøjet PSA-resultat.

Mand er til undersøgelse hos lægen

Hvad skal man gøre efter en prostataundersøgelse, der har vist unormalitet?

Det næste skridt vil være billeddannelse for at stille diagnose. Lægen kan måske bede om ultralydsscanninger og en kirtelbiopsi, hvis det er nødvendigt.

Det er vigtigt at opdage problemer i god tid. Hvis de opdages tidligt, kan en eventuel tumor som regel behandles helt. Læger opfordrer mænd til at undergå en prostataundersøgelse grundet dens effektivitet, hvad angår reduktionen af fatale tilfælde af prostatakræft.

Det er vigtigt, at mænd giver slip på deres frygt, så de kan få foretaget denne undersøgelse, når det er nødvendigt. Et årligt tjek kan forlænge ens levetid markant.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Pow-Sang, Mariela, et al. “Cáncer de próstata en Latinoamérica.” Actas urológicas españolas 33.10 (2009): 1057-1061.
  • González Vidal, Elsie, et al. “Índice PSA libre/PSA total: una herramienta para la detección precoz del cáncer de próstata.” Revista Archivo Médico de Camagüey 11.6 (2007): 0-0.
  • Torres, Patricia Erazo. “Ecografía transrectal y cáncer de próstata.” Acta Médica del Centro 9.3 (2015): 61-64.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.