Seksuel dysfunktion hos diabetikere

Seksuel dysfunktion er rimelig almindeligt hos personer med diabetes. Det er ofte forårsaget af skader på deres nerver og små blodkar, hvilket gør dem mere tilbøjelige til at udvikle seksuelle problemer.
Seksuel dysfunktion hos diabetikere
Sergio Alonso Castrillejo

Skrevet og kontrolleret af Farmaceut Sergio Alonso Castrillejo.

Sidste ændring: 18 juni, 2020

Seksuel dysfunktion hos diabetikere sker ofte. Typisk påvirker det mænd og kvinder ligeligt. Det sker på grund af stigningen i blodsukkerniveauet, der kommer, når du har diabetes, hvilket direkte påvirker dine nerver og blodkar. Konsekvenserne af det kan manifesterer sig ofte i dit kønsområde.

Dette skyldes hovedsageligt, at kroppens reaktion på seksuelle stimuli er forbundet med nervesystemet og kredsløbssystemerne. Læs mere om seksuel dysfunktion hos diabetiske mænd og kvinder i denne artikel.

Seksuel dysfunktion hos diabetikere: Mænd

Erektil dysfunktion

Seksuel dysfunktion hos diabetikere illustreres af frustreret par i seng

Ukontrolleret diabetes kan føre til nedsat følsomhed og seksuel dysfunktion.

Erektil dysfunktion er det mest almindelige seksuelle problem, der kan udvikle sig hos diabetiske mænd. Det involverer den permanente og gentagne manglende evne til at opnå erektion ved seksuel stimulering. Dette sker for omkring halvdelen af ​​mænd mellem 40 og 70 år, uanset om de er diabetiske eller ej.

Der er nogle strukturer i den øverste del af penis, over urinrøret, ved navn corpora cavernosa. Ved seksuel stimulering slapper de af, for at give blodet mulighed for at komme ind. Derefter udvides penis, og en erektion opstår. Enhver ændring i de dele, der er involveret i denne proces, kan føre til erektil dysfunktion.

Diabetes påvirker udviklingen af ​​denne seksuelle dysfunktion, på forskellige måder:

  • Det hæmmer blodtilstrømningen til kønsdelene, da det blokerer for pulsårerne.
  • Således ændrer det nerverne og følsomheden i penis.

Diabetikere bør informere deres læger om denne slags problemer, så lægen kan ordinere behandling. De kan ordinere medicin, der kan hjælpe.

For det meste er den bedste måde at fikse det på, at holde styr på dit blodsukkerniveau. Det forhindrer nemlig skader på dine nerver og blodkar.

Læs også: Erektil dysfunktion: Hvordan du forbedrer din partners erektion

Seksuel dysfunktion hos diabetikere: Kvinder

Generelt forskes der meget mindre i kvindelig seksualitet, end mandlig seksualitet. Desværre er der ikke nok undersøgelser til at bekræfte, at diabetikere er mere tilbøjelige til at udvikle seksuelle dysfunktioner.

De problemer, vi nævner her, kan dog have noget at gøre med skader på nerver og blodkar.

Utilstrækkelig smøring er en form for seksuel dysfunktion hos diabetikere

Kvinde dækker sine kønsdele til

Når en kvinde har diabetes, kan der ofte være mangel på smøring. Det er svært at føle nogen fornøjelse under samleje uden dette.

Utilstrækkelig smøring af kønsområdet, sammen med manglende vaginal ekspansion, er den mest almindelige seksuelle dysfunktion blandt diabetiske kvinder. Dette fører til ubehagelig sex, da penetrering uden smøring blot forårsager smerter og irritation.

Denne form for seksuel dysfunktion kan have noget at gøre med diabetes. Højt blodsukkerniveau fører til dehydrering og derfor tørhed i vagina. Derfor kan det forårsage utilstrækkelig smøring.

Nedsat libido som eksempel på seksuel dysfunktion hos diabetikere

Seksuel lyst er den vigtigste seksuelle reaktion, som fører til ophidselse og efterfølgende orgasme. Derfor gør dets fravær det umuligt at udvikle et tilfredsstillende seksuelt forhold.

Hyperglykæmi er ofte ansvarlig for den alvorlige træthed og fald i libido hos en diabetisk kvinde.

Vaginisme

Seksuel dysfunktion hos kvinder illustreres af par i seng

Mangel på smøring sammen med overfølsomhed, kan gøre samleje smertefuldt og derfor ubehageligt.

Vaginisme kendetegnes ved den ufrivillige sammentrækning af bækkenbundsmusklerne. De forårsager total eller delvis lukning af en vagina. Således er penetrering umuligt med vaginisme, fordi det er for smertefuldt.

I de fleste tilfælde skyldes dette hovedsageligt en mangel på smøring. Det kan dog også stamme fra den øgede vaginale følsomhed. Dette kan igen være resultatet af sensorisk neuropati.

Læs også: Hvordan man behandler kvindelig anorgasmia

Anorgasmia

Anorgasmia er manglende evne til at nå orgasme efter korrekt seksuel stimulering.

Diabetes er ikke en direkte årsag til denne seksuelle dysfunktion. Det er dog relateret til den manglende lyst og smøring. Begge situationer vil give anledning til utilfredshed, eller endda smerter under sex. Dette gør det umuligt at nå en orgasme.

I de fleste af de ovennævnte tilfælde øger hyperglykæmi også din tilbøjelighed til at få vaginale infektioner. Disse skaber unormale sekretioner samt smerter, kløe og overfølsomhed i det vaginale område. Naturligvis gør det også sex meget ubehageligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Hatzimouratidis, K., & Hatzichristou, D. (2009). Erectile dysfunction and diabetes mellitus. Insulin. https://doi.org/10.1016/S1557-0843(09)80020-1
  • Rozhivanov, R. V., Melnichenko, G. A., Suntsov, Y. I., & Kalinchenko, S. Y. (2006). Erectile dysfunction in patients with diabetes mellitus. Endokrinologya.
  • Clayton, A. H., & Valladares Juarez, E. M. (2017). Female Sexual Dysfunction. Psychiatric Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.psc.2017.01.004

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.