Lær alt om unormal urin

Der er flere typer af unormal urin. Tøv ikke med at konsultere din læge, hvis du ser ændringer i din urin.
Lær alt om unormal urin
Alejandro Duarte

Bedømt og godkendt af bioteknolog Alejandro Duarte.

Sidste ændring: 28 december, 2022

Urin er normalt sammensat af 96% vand. De øvrige 4% er sammensat af opløste stoffer som urinstof, urinsyre, kreatinin, klorid osv. Hvis du lider af en urinforstyrrelse og oplever unormal urin, måler læger alle disse stoffer.

Urin er en væske, som nyrerne producerer, når de filtrerer organisk affald og overskydende vand. Derefter når den urinlederne og til sidst blæren, hvor den opbevares.

Efter blæren udviser din krop urin gennem urinrøret. Blæren er et organ, der kan opbevare op til 17-18 cl urin i tre til fem timer, hvis den fungerer normalt.

Unormal urin: Forskellige aspekter

Problemer med urinproduktionen

Generelt er nyresten et af de største problemer, der ændrer urinproduktionen.

Ændring af urinproduktionen kan ske på grund af mange forskellige faktorer eller sygdomme. For eksempel kan det være blokeret, som regel af sten, men tumorer kan også forårsage en hindring. Disse ændringer tillader ikke blæren at tømmes ordentligt.

Til gengæld kan urinproduktionsproblemer også skyldes nyresygdomme, især når patienten lider af nyresvigt.

Infektioner påvirker også urinproduktionen samt problemer med blærekontrol, såsom en overaktiv blære, inkontinens og godartet prostatahyperplasi hos mænd.

Læs også: 8 anbefalinger til at forebygge urinvejsinfektioner

Unormal urin på grund af ændringer i urinsammensætning

Urinalyse måler komponenter i urinen for at hjælpe med at diagnosticere nogle sygdomme

Som vi forklarede ovenfor, selvom urin hovedsageligt er vand, indeholder det også andre elementer. Niveauerne af disse komponenter kan stige eller falde, hvilket indikerer, at noget ikke fungerer korrekt.

Urinalyse måler disse komponenter for at hjælpe med at diagnosticere nogle sygdomme.

Her er nogle af de urinkomponenter, der kan opleve ændringer:

 • Proteinuri. Dette betyder forhøjede proteinniveauer i urinen. Det kan signalere tilstedeværelsen af ​​sygdomme, såsom diabetes, visse forgiftninger, glomerulonefritis eller urinvejsinfektioner.
 • Glukosuri. Dette er tilstedeværelsen af ​​glukose (sukker) i urinen. Det er normalt indikativ for patienter med dårligt kontrolleret diabetes og nogle nyresygdomme.
 • Pyuri. Dette henviser til tilstedeværelsen af ​​pus i urinen.
 • Hæmaturi. Dette kan indikere urinvejsinfektioner, nyresten eller kræft i urinvejene. Det er tilstedeværelsen af ​​blod i urinen.
 • Bakteriuri. Det er tilstedeværelsen af ​​bakterier i urinen. Dette kan være et tegn på infektion i urinvejen eller i kanalen.

Unormal urin på grund af ændringer i urinvolumen

Urinvolumen kan også variere. Anuria er, når du ikke producerer urin. Til gengæld er polyuri, når du tisser mere end normalt.

En anden urinabnormalitet er oliguri, hvilket er, når der er lav urinproduktion. Vi skal også nævne urinretention, som er manglende evne til at udskille urin.

Som det sidste er urininkontinens den ufrivillige lækage af urin. I dette tilfælde er det vanskeligt at kontrollere den mængde urin, du udskiller.

Læs også: Må du bekæmpe trangen til at gå på toilettet?

Ændringer i urinfarve

De mest almindelige ændringer i urinfarve er:

 • Mørkegul urin er normalt et tegn på dehydrering.
 • Orange urin kan skyldes overdreven indtagelse af fødevarer, der er rige på betakaroten eller indtagelse af visse typer medicin.
 • Rød eller lyserød urin kommer normalt fra tilstedeværelsen af ​​blod i urinen. Læger kalder dette hæmaturi.
 • Lilla urin forekommer normalt hos patienter med et urinkateter. Dette skyldes transformation af visse pigmenter på grund af bakterierne i kateterrøret.
 • Hvidlig urin eller albuminuri. Dette kan komme fra en alvorlig urininfektion eller lymfatiske fistler, især i tilfælde af neoplasi eller abdominalt traume.

Hvis farveændringen varer mere end tre dage, anbefaler vi, at du opsøger en læge. De vil sandsynligvis foretage nogle tests for at diagnosticere det problem, der forårsager unormaliteten.

Det tilrådes også at få foretaget en lægeundersøgelse, hvis du har andre symptomer på unormal urin.

Det kan interessere dig ...
Fem vaner, der kan afhjælpe urininkontinens
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fem vaner, der kan afhjælpe urininkontinens

Problemet er yderst generende og rammer mange mennesker. Heldigvis kan du afhjælpe urininkontinens med 5 meget enkle vaner.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Graff, L. (1983). Analisis De Orina. Analisis De Orina Graff.
 • Escalante-Gómez, C., Zeledón-Sánchez, F., & Ulate-Montero, G. (2007). Revisión Proteinuria, fisiología y fisiopatología aplicada. Acta Médica Costarricense. https://doi.org/http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-60022007000200004&lng=en
 • Andrés, E., Servicio, R., Fundació, N., & Barcelona, P. (2004). Fisiopatológica de la insuficiencia renal. Anales de Cirugía Cardíaca y Vascular.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.