Må du bekæmpe trangen til at gå på toilettet?

Vidste du, at det er yderst skadeligt at bekæmpe trang til at gå på toilettet? Lær hvorfor i denne artikel!
Må du bekæmpe trangen til at gå på toilettet?
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Når man taler om fordøjelsen, er der to processer, som vi ikke altid kan lide at tale om: prutter og afføring. Derudover er der nogle mennesker, der prøver at bekæmpe trangen til at gå på toilettet, når de er ude af huset. Dette kan skyldes forlegenhed eller fordi de ikke har et toilet til rådighed.

Sandheden er, at der er tidspunkter, hvor det er umuligt at finde et toilettet, og du er nødt til at styre din trang. Den fejl, som mange mennesker begår, er imidlertid at gøre dette til en daglig vane.

Det meste af tiden er det ikke praktisk at gå på toilettet. Således ignorerer mange trangen til at gå på toilettet, som om det var noget harmløst. Tværtimod kan undertrykkelse af denne trang til at besørge føre til alvorlige konsekvenser for dit helbred.

Hvorfor er det en dårlig idé at bekæmpe trangen til at gå på toilettet?

Fordøjelse er den måde din krop absorberer næringsstoffer på. Denne proces efterlader imidlertid noget affald, som det er nødvendigt at slippe af med. Din krop gør dette med afføring. Når den sender signalet om at gå på toilettet, er det værste, du kan gøre, at ignorere det, fordi din krop har brug for at slippe af med affaldet.

Det er yderst vigtigt at fjerne alle rester. Udover at få dig til at føle dig dårligt tilpas og tung, påvirker afføring, der holdes tilbage, tarmens funktioner. Når din tarm er blokeret, ændrer den optagelsen af ​​næringsstoffer. Som følge af denne ændring fordøjes fødevarer dårligt. Dette problem forårsager fordøjelsesbesvær, gas, oppustethed, mavesmerter og selv opkastning.

Du bør kun bekæmpe trangen til at gå på toilettet i ekstreme nødsituationer.

Hvis du har spist noget, der er meget tungt, og du føler trang til at besørge, er det vigtigt, at du ikke ignorerer denne trang. Din krop fortæller dig, at den er nødt til at slippe af med dette affald for at kunne fordøje de næringsstoffer, som du lige har spist.

Konsekvenserne af at bekæmpe trangen til at gå på toilettet

Som vi fortalte dig før, hvis du ofte ignorerer trangen til at gå på toilettet, vil måden, som tarmene virker på, begynde at ændre sig. Som følge heraf vil din krop ikke optage næringsstoffer korrekt.

Du tror måske, at det at undlade at gå på toilettet når du føler trang til det, er harmløst, men det kunne ikke være mere forkert. Udover at forårsage store problemer for din tarm- og fordøjelsesproces generelt, kan det at undlade at tømme din tarm, når du føler trangen, have negativ indflydelse på hele din krop.

Husk: Du slipper af med tusindvis af toksiner gennem fækalt stof. Ved forsinkelse vil disse begynde at forgifte din krop. Dette er kun et eksempel på en negativ effekt af denne dårlige vane på dit helbred. Faktisk vil vi gerne vise dig de fem mest almindelige konsekvenser af dette:

1. Smerter kan komme, hvis du prøver at bekæmpe trangen til at gå på toilettet

Det kan være meget smertefuldt at undertrykke trangen til at gå på toilettet

Ved at undertrykke trangen til at besørge i lang tid, forårsager du at afføring ophobes og skaber en slags “prop”.

Når du forsøger at slippe af med affaldet, bliver det til tortur. Dette skyldes, at affaldet er meget hårdt. Derfor kan det være meget smertefuldt at slippe af med det.

Læs også:

2. Vandabsorption

Da din krop har brug for at slippe af med dette affald og ikke kan det, forsøger det at samle dets næringsstoffer. Hvis du ikke har spist noget, vil din krop genbruge vandet i din afføring for at fodre sig selv. Det betyder, at det fodrer sig med vand, der er fyldt med bakterier, affald og toksiner.

3. Dårlig lugt

Hvis du går og holder på prutterne vil de komme til at lugte ekstra slemt

Det samme sker med gas. Ved at holde prutterne inde skaber du en lugtbombe. Med andre ord vil afføring og prutter lugte meget værre end normalt.

Ved at undertrykke trangen øger du også udviklingen af ​​gasser i maven. Disse kan få dig til at føle dig meget tungere og oppustet.

Læs også:

4. Hæmorider

Hæmorider er forstørrede vener, der findes i dit anus. Deres inflammation forårsager smerte, ubehag og i alvorlige tilfælde kraftig blødning.

Når du ikke slipper af med din afføring udtørrer hele dit anale hulrum. Derfor bliver din afføring sværere og sværere at slippe af med. Som følge heraf kan det inflammere hæmorider. Med andre ord kan en konsekvens af at holde på afføringen være, at når du endelig forsøger gå på toilettet vil det være meget smertefuldt, og du kan endda begynde at se blod.

5. Forstoppelse

At holde på afføringen kan føre til forstoppelse

Hvis du konsekvent holder din afføring inde i lang, begynder dette system at bryde sammen. Dette vil få dig til at mangle kontrol over dine tarmbevægelser eller gøre din afføring hård og meget svær at komme af med.

Konklusionen er, at du ikke må bekæmpe trangen til at gå på toilettet. Hvor end du er, hvis du trænger til gå på toilettet, så gå. Vær ikke være flov over det: det er noget helt normalt, der sker for alle.

Tænk først og fremmest på dit helbred, og pas på dig selv.

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Kiela PR, Ghishan FK. Physiology of Intestinal Absorption and Secretion. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2016;30(2):145–159. doi:10.1016/j.bpg.2016.02.007
  • Araghizadeh F. Fecal impaction. Clin Colon Rectal Surg. 2005;18(2):116–119. doi:10.1055/s-2005-870893
  • Amarillo, H. R., & Amarillo, H. A. (2009). Hemorroides y sus complicaciones. Cirugía Digestiva.
  • Lohsiriwat V. Hemorrhoids: from basic pathophysiology to clinical management. World J Gastroenterol. 2012;18(17):2009–2017. doi:10.3748/wjg.v18.i17.2009
  • Vergara, A. (2010). Sangre oculta en heces. Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica.
  • Forootan M, Bagheri N, Darvishi M. Chronic constipation: A review of literature. Medicine (Baltimore). 2018;97(20):e10631. doi:10.1097/MD.0000000000010631

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.