Her er alt, du skal vide om menstruationskoppen

Har du hørt om menstruationskoppen? Lær alt om det i denne artikel!
Her er alt, du skal vide om menstruationskoppen

Sidste ændring: 09 marts, 2019

Menstruationskoppen er blevet mere og mere populær verden over i løbet af de sidste par år.

Menstruationskoppen er et alternativ til bind og tamponer, som er bedre for planeten og for din krop. Og vi vil fortælle dig om dets fordele og ulemper.

Hvad er en menstruationskop?

Menstruationskoppen er et hygiejneprodukt. Du indsættet det i din vagina under menstruationen for at indsamle blodet. Det absorberer ikke blodet som tamponer. I stedet holder det blodet inde, indtil du tager koppen ud og hælder indholdet ud.

Denne “opfindelse” synes at være ret ny. Men sandheden er, at de første stammer fra 1876.

Dens industriproduktion går tilbage til 1930. Selv om den ikke blev solgt nogle steder i 1960’erne på grund af kulturelle problemer. Problemet var nemlig vaginale sekretioner, menstruationsstrømmen og genital manipulation blev betragtet som særdeles upassende.

I 1987 blev de også lavet med latex. Og der var to størrelser af menstruationsbæger, der bedre passer til den kvindelige anatomi.

I de senere år er silicium muligheder dukker op for at undgå allergier. Der er også forskellige farver, former, modeller og priser.

 • Du skal indsætte koppen i vagina, mens den en er foldet sammen.
 • Når du slipper den, bevæger den sig tilbage til sin oprindelige form.
 • Den er placeret lavere end tamponer. Med andre ord i den nederste del af skeden og ikke i den øvre del nær livmoderhalsen.
 • Du skal rense koppen cirka hver ottende time. Du kan have den i uden problemer i løbet af din daglige rutine.

Her af nogle af de vigtigste fordele ved menstruationskoppen:

Menstruationskoppen er et er billigt alternativ

Menstruationskoppen er et alternativ til tamponer og bind

Selvom de oprindelige omkostninger kan være større end traditionelle produkter, så vil du i løbet af to eller tre måneder genvinde din investering. De har også en brugbar levetid på mindst 10 år, hvis du tager hånd om dem, som du skal.

Det er behageligt

 • Du kan bruge det både om dagen og om natten. Og du vil ikke have problemer med spild eller ubehag.
 • Det er ligegyldigt hvor tung din strøm er eller de aktiviteter, du gør. Dette skyldes, at det ikke bevæger sig eller bliver “snavset”.
 • Du kan endda bruge det, mens du laver højintensive øvelser som sport eller cykling.

Det er godt for miljøet

De skaber mindre affald end bind eller tamponer. Dette gør dem ideelle for naturelskere.

Menstruationsbægeret kan bruges i flere måneder. Så det forhindrer afskaffelse af det ikke-bionedbrydelige plastik eller kemiske forureninger i skraldespanden, der følger med de andre muligheder

Det er praktisk

Det er praktisk

Dette er et meget diskret alternativ. Du kan lægge den i en taske og tage den med, hvor du vil. Ved ikke skulle tømme det i flere timer, kan du bruge det på arbejde uden problemer.

Det er ideelt til rejser

Et af de problemer, kvinder har, når de rejser, er, at de måske ikke kan finde det mærke eller den model af tampon eller bind, som de plejer at bruge. Eller de skal tage deres egne produkter med i deres bagage.

Hvis du bruger et menstruationsbæger, er det mere praktisk, fordi det næsten ikke optager plads.

Det bekæmper bakterier og infektioner

Det bekæmper bakterier og infektioner

Mange kvinder har en allergi overfor kemikalierne i tamponer eller bind. Ved at lave dem med silikone forhindrer disse bægere infektioner. De efterlader heller ikke bakterier på sig.

Blandt de ulemper, der følger med at bruge dem, ser vi:

 • De kan være pinligt, hvis du skal rense dem på et offentligt sted.
 • I starten kan det være svært at finde ud af, hvordan man skal indsætte det.
 • Hvis du ikke vasker eller koger det efter brug, kan det se snavset ud.
 • Det kan falde ud, hvis du ikke bruger den rigtige størrelse.

Menstruationskoppen: Tabuer, fordomme og selverkendelse

Mange af os har været vant til tamponer og bind, siden vi fik vores første menstruation. Derfor kan menstruationskoppen virke revolutionært eller endda unaturligt.

Måske er det grunden til, at det ikke har haft den ønskede succes i mange lande.

Denne opfindelse blev skabt af kvinder til kvinder. Det accepteres dog kun af en lille procentdel af den kvindelige befolkning.

Vi mangler viden om kønsorganerne. Mange har det ikke godt med at skulle håndtere menstruationskoppen, fordi den sidder oppe i skeden og skal renses og genbruges.

Mange synes menstruationsblod er ulækkert. Derfor kan det være grænseoverskridende at skulle rense og genbruge en menstruationskop.

Med menstruationskoppen glemmer du helt at du har menstruation. Det kan være godt, men det kan også være dårligt.

 • Hvis du er vant til tamponer, er det måske lettere at bruge menstruationskoppen end hvis du bruger bind. Fordi det i princippet er ens.
 • Forskellen ligger i, at du skal tømme og genbruge menstruationskoppen.

De mest almindelige klager blandt brugerne er lækager. Men der er en løsning: Brug den rigtige størrelse. (Der er forskellige muligheder afhængigt af din alder, om du fødte naturligt, mængden af ​​blod osv.). Du skal også huske at bruge koppen rigtigt, så læs brugsanvisningen grundigt før du går i gang.

En af de største fordele ved menstruationskoppen er, at den ikke tørrer vagina ud eller irriterer huden sådan som det kan ske med bind og tamponer.

Det er ikke farligt at have menstruationskoppen indsat i lang tid, men det kan være en god ide at skifte ofte, i hvert fald i starten indtil du finder ud af, hvor meget blod der kommer. Den sværeste del er at tømme og vaske det.

Hvis du er hjemme, er det meget lettere. Men hvis du skal gøre det på et offentligt badeværelse, bliver det mere kompliceret.

 • Udover at slippe af med blodet, skal du også vaske bægeret for at sætte det tilbage.
 • Nogle vælger at koge det. Andre rengør det med sæbeløse produkter.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.