Seks alternative anvendelser af citronskal

Vidste du, at citronskal kan bruges til at friske lugtende sko op og rengøre visse overflader? Lær alt om deres fantastiske anvendelsesmuligheder her!
Seks alternative anvendelser af citronskal
Karla Henríquez

Skrevet og kontrolleret af læge Karla Henríquez.

Sidste ændring: 30 juni, 2022

Er du en af dem, der altid ender med at smide citronskal i komposten eller i bunken med organisk affald? Så skal du vide, at du går glip af en lang række alternative anvendelsesmuligheder, som kan være nyttige en dag.

Skallerne eller skrællerne fra citroner og appelsiner er fulde af æteriske olier, antioxidanter og vitaminer, som både er gode for dit helbred og nyttige, når du rengør dit hjem.

Der er ingen tvivl om, at du vil drage fordel af disse tips. Er du klar til at lære mere?

1. Citronskal til rengøring af rustfrit stål

En af de mest klassiske anvendelser af citronskal er til rengøring i hjemmet. For at få funklende bordplader, vandhaner og gryder bruger folk normalt mange penge på kemiske produkter, der ganske vist er effektive, men som ofte kan ødelægge dine hænder.

Har du nogensinde prøvet at bruge en citron? Når du har brugt den til at presse saften, skal du ikke smide resten ud. Gem skrællen til at rense og pudse alle dine køkkenredskaber, der er lavet af rustfrit stål. Du vil blive overrasket over resultatet!

2. Isterninger med citrussmag

Isterninger med citronskal i
Lav isterninger med smag ved at tilsætte citron- eller appelsinskal.

De er lækre, når du tilsætter dem til juice eller endda bare almindeligt vand for at få det til at smage bedre. Alt, du skal gøre, er at følge disse enkle trin:

 • Rens eventuelle rester af frugtkød fra skrællen.
 • Skær det derefter i små stykker.
 • Læg stykkerne i dine isterningebakker og dæk dem med vand.

Får du ikke lyst til at prøve denne originale idé?

3. Rengøringsmidler med citronskal

Du har allerede hørt om fordelene ved citronskal som et effektivt rengøringsmiddel til husholdningen. Du kan både rense og fjerne lugte i områder af dit hjem, hvor du altid synes at have en muggen lugt.

Vær opmærksom på, hvordan du kan lave et usædvanligt universalrengøringsmiddel ved hjælp af citronskal:

Hvad skal du bruge?

Fremgangsmåde

 • Når du har renset citrusskallerne, skærer du dem i stykker og lægger dem i glasbeholderen.
 • Hæld derefter den klare eddike og natron i. Rør godt rundt.
 • Dæk til, og lad denne blanding stå i 10 dage uden direkte sollys.
 • Efter denne tid hælder du rengøringsmidlet i en sprayflaske. Det vil være praktisk, når du har brug for at rengøre overflader og fjerne lugte.

Vi tror, du måske også vil nyde at læse: 8 overraskende anvendelser for bagepulver

4. Appelsinskaller til lugtende sko

Appelsinskaller i sko

For at undgå dette er alt, du skal gøre, at lægge skallen fra en halv appelsin i hver sko. Effektiviteten skyldes skrællens evne til at absorbere lugte.

Husk at skifte appelsinskallen hver anden dag, ellers vil den efterhånden begynde at lugte dårligt af sig selv.

5. Et hostemiddel med citronskal

Har du nogensinde prøvet at lave te med citrusskaller og honning for at bekæmpe hoste? Det er meget helbredende og også nemt at tilberede.

Citrusfrugter gemmer nogle af deres bedste næringsstoffer i skrællen, så det er en god idé at udnytte dem, når du kæmper mod halsbetændelse eller hoste. Lad os finde ud af, hvordan du kan lave denne te.

Ingredienser

Fremgangsmåde

 • Start som sædvanlig med at opvarme vandet. Når det koger, tilsættes de citron- og appelsinskræller, som du allerede har renset og vasket.
 • Derefter tilsættes honningen.
 • Lad denne blanding simre i 20 til 25 minutter. Efter denne tid skal du lade den trække i yderligere fem minutter, før du drikker den langsomt. Du vil blive overrasket over, hvor godt du føler dig, når dit ubehag er væk!

6. Terapi med frossen citronskal

Revet citronskal
drage fordel af alle de medicinske egenskaber i citronskal.

Lad os forklare hvordan.

Hvad skal du bruge?

 • Skallen fra to citroner

Fremgangsmåde

 • Det er så nemt. Det eneste, du skal gøre, er at rive skallen af citronerne, når du har brugt dem til at lave juice.
 • Når du har den revede skal, skal du opbevare den i en lufttæt beholder i fryseren.

Når du ønsker at prøve terapi med frossen citronskal, skal du blot tilføje lidt revet citronskal til din salat, din almindelige yoghurt til morgenmad, i en skål med naturlig frugt eller lignende. Det er lige så sundt for dig, som det er lækkert! Prøv det i dag!

Det kan interessere dig ...
9 ting du ikke vidste at du kan bruge citronskal til
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
9 ting du ikke vidste at du kan bruge citronskal til

I stedet for at smide dine citronskaller væk ligesom de fleste andre mennesker, kan du her se, hvordan du kan bruge citronskal bedre fremover.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.