Rengøringstips til et pollenfrit hjem

En af de mest almindelige årsager til allergi er pollen. At holde omgivelserne godt ventileret, holde tøjet rent og bruge rensende planter er nogle af de foranstaltninger, der kan sikre et pollenfrit hjem.
Rengøringstips til et pollenfrit hjem
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 11 december, 2022

For at få et pollenfrit hjem er det ikke nødvendigt at låse dig inde eller fjerne alle planterne. Pollen er plantestøv, der produceres af nogle planter med frø, og der findes naturlige løsninger, der begrænser det i vores omgivelser.

Takket være dets lille størrelse er det almindeligt, at pollen cirkulerer i luften i hjemmet og klæber til alle slags overflader. Mange mennesker lider af allergi over for dette mikroskopiske støv.

Det er nok at gennemføre nogle enkle strategier for at forhindre, at pollen kommer ind i dit hjem, og opretholde tilstrækkelig filtrering. Dette vil også reducere den generelle snavs i hjemmet.

At fjerne pollen behøver ikke at betyde, at man skal give afkald på enhver form for naturlig udsmykning. Der findes en række strategier, vaner og filtre, som gør det muligt for dig at holde dit hjem fri for pollen. Desuden virker de til at reducere støv, støvmider og andre allergener.

Anvend specifikke planter

Planter fungerer som et dekorativt element, der også bringer en dosis vitalitet til miljøet. Som om det ikke var nok, hjælper nogle sorter også med at rense luften. Det gør f.eks. tulipaner, roser, edderkoppeplanter og begonier.

Der findes et stort antal indendørs planter, så valget kan tilpasses din personlige smag og plads. Det er dog også muligt at have planter i haven uden at risikere konstant nysen.

Ifølge en undersøgelse fra Complutense-universitetet i Madrid er pollen den mest almindelige årsag til luftvejsallergi på verdensplan. Desuden udløser det 40 % af tilfældene af høfeber og 27 % af astmatilfældene.

For at modvirke pollenniveauet i hjemmet er nogle sorter allierede i rensning takket være det faktum, at de absorberer disse forbindelser:

 • Filodendron: Det er en elegant plante med store blade, der er ideel til indendørs brug og til hylder.
 • Efeu: Efeu kan fungere både indendørs og i haven, og det er en af de arter, der har de mest rensende egenskaber.
 • Guldranke: De er en meget populær sort af indendørs planter takket være deres nemme pleje og hårdførhed.
 • Orkidéer: Ud over deres rensende egenskaber ser disse planter godt ud i indretningen med deres æstetiske hvide blomster.
Planter placeres i en reol

Du kan bruge Potus-planter til at hjælpe med at filtrere pollen fra dit hjem.

Frem luftcirkulationen for et pollenfrit hjem

For at holde dit hjem pollenfrit er det også vigtigt med ventilation. De bedste tidspunkter at åbne vinduerne på er midt på dagen og om aftenen. Det skyldes, at den største mængde pollen er koncentreret i luften på disse tidspunkter.

Du bør dog kun åbne dem i et par minutter og derefter lukke dem, især på solrige og blæsende dage, da der er større sandsynlighed for, at pollen kommer ind igen. Hvis du har aircondition, kan du hjælpe med at forbedre ventilationen i dit hjem med apparatet.

På den anden side skal du altid holde vinduer og gardiner rene. Pollen har en tendens til at ophobes på disse elementer, der er i huset.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Miljøvenlig rengøring af dit badeværelse

Tag dine sko af

En af de største pollenbærere er fodtøj. For at undgå at bringe støv og snavs ind i hjemmet er det bedst at lade skoene stå udenfor, hvis du har plads til det.

Anvend dørmåtter eller tæpper for et pollenfrit hjem

Sammen med rådet om at tage skoene af kan det hjælpe at placere et tæppe ved hjemmets hoveddør. Ved at placere en dørmåtte udenfor hoveddøren kan fødderne tørres af, inden man træder ind, og derved fjernes så meget pollen som muligt.

Derefter giver et andet tæppe indenfor døren endnu en mulighed for filtrering. Det anbefales også at ryste og vaske tæpper en eller to gange om ugen.

Hygiejne for et pollenfrit hjem

Dette mikroskopiske støv klæber ofte til forskellige dele af kroppen, f.eks. hår, hud og endda næseborene. Når du kommer hjem, bør du tage et grundigt brusebad for at forhindre, at pollen spredes i omgivelserne.

Bad dine kæledyr

Pollen sætter sig let fast i kæledyrs hår. Derfor er det sandsynligt, at din hund kommer ind med en masse pollen efter hver gåtur. Hvis du holder kæledyr rene, hjælper du med at få et pollenfrit hjem.

Rengør dine møbler

Ligesom personlig hygiejne er vigtig, er hyppig rengøring af møbler med til at holde dit hjem pollenfrit. Når du gør det, er det bedst at starte øverst og arbejde dig ned ad for at fange så meget af støvet som muligt.

Brug apparater samvittighedsfuldt for at få et pollenfrit hjem

For at forhindre cirkulation af støv og pollen er det også vigtigt at rense filtrene i klimaanlæg og andre opvarmningssystemer. Ved at rense dem en gang om året forhindrer man, at der samler sig for meget snavs i åbningerne. Hvad angår ventilatorer, er det bedst ikke at bruge dem, da de fremmer spredningen af støv- og pollenpartikler.

Hold græsplænen kort

Hvis du har en have, bør du holde græsplænen kort, så pollen ikke ophobes blandt ukrudtet og derefter trænger ind i din bolig. Den bør dog ikke klippes på dage, hvor det er meget vådt eller blæsende, da det lettere klæber til kroppen.

Nærbillede af en græsplæne

At holde græsset kort er en vigtig opgave for at kontrollere de partikler, der kan komme ind i hjemmet.

Behandling af tøj

Mange mennesker, der har haver eller udendørsarealer, vælger at tørre tøj i solen. Dette er dog ikke en god idé, hvis du er tilbøjelig til at opleve allergi.

Hvis man eksponerer tøj for sollys, får det pollen til at klæbe til tøjets fibre og derefter komme i kontakt med huden. Derfor er det en god idé at bruge en tørretumbler.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 8 myter om rengøring af sengetøj og madrasser

Genstande og redskaber til et pollenfrit hjem

Som det sidste vil vi også gerne inkludere følgende muligheder:

 • Særlige filtre til klimaanlæg.
 • Særlige støvsugere.
 • Luftrensere.

I alvorlige situationer er det muligt at ty til disse kommercielle redskaber, der er designet til at filtrere luften og opnå et pollenfrit hjem. De har evnen til at fange hår, støv og endda støvmider.

Det er også vigtigt at være opmærksom på de almindelige symptomer, der forårsager allergi, såsom en tilstoppet næse og kløe i halsen. Hvis ubehaget fortsætter, skal du kontakte en specialist.

Det kan interessere dig ...
En luftrenser kan hjælpe med at bekæmpe pollenallergi
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
En luftrenser kan hjælpe med at bekæmpe pollenallergi

En luftrenser hjælper med at filtrere og effektivt fjerne pollen, der er til stede i hjemmet. På den måde kan man bekæmpe pollenallergi.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Sánchez, Jorge, Caraballo, Luis, Repercusión de la contaminación del aire en la aparición de asma. Revista Alergia México [Internet]. 2015;62(4):287-301. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=486755028008
 • Nacional Centro Condiciones de Trabajo. “NTP 335 : Calidad de Aire Interior : Evaluación de La Presencia de Polen y Espora Fúngicas.” English (2005): 1–12. Disponible en: http://www.insht.es/InshtWeb/Contenidos/Documentacion/FichasTecnicas/NTP/Ficheros/301a400/ntp_335.pdf
 • González Lozano, María Cristina, Cerezo-Moreno, Angel, Salazar, Lucía, González-Macías, Ma. del Carmen,  Comportamiento de las partículas suspendidas y polen en la atmósfera de la región norte de la Zona Metropolitana de la Ciudad de México. Journal of the Mexican Chemical Society [Internet]. 1999;43(5):155-164. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=47543503
 • Valdivieso, María Alexandra, Rubio, Leyla Luz, Sánchez-Medina, Mario, Martínez, Julio César, Gómez, Alberto, Tarazona, Gretty Paola, Zarante, Ignacio,  Evaluación de alergenos presentes en polvo y ambiente de algunas bibliotecas de Bogotá, D.C.. Universitas Medica [Internet]. 2005;46(1):13-20. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=231018652003

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.