Anvendelse og bivirkninger ved Norfloxacin

På grund af sin kraftfulde bakteriedræbende aktivitet, bekæmper norfloxacin mikroorganismer, som er modstandsdygtige overfor andet medicin. Hvad bruges det til? Hvad er dets bivirkninger? Opdag svarene på det i denne artikel!
Anvendelse og bivirkninger ved Norfloxacin
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Norfloxacin er en type antibiotika, som hører til klassen fluoroquinoloner. Det er et bredspektret baktericid mod gram-negative og gram-positive anaerobe mikroorganismer. I denne artikel vil vi forklare anvendelsesmulighederne og bivirkningerne ved norfloxacin.

Denne type antibiotika hæmmer syntesen af deoxyribonukleinsyre i bakterier. På grund af sin kraftfulde bakteriedræbende aktivitet, bekæmper norloxacin mikroorganismer, som er modstandsdygtige overfor andet medicin.

Anvendelse og bivirkninger ved norfloxacin

Norfloxacin hører til den farmakoterapeutiske gruppe af antiseptiske midler og midler mod urinvejsinfektioner. Denne type medicin bliver brugt i behandlingen af urinvejsinfektioner, såsom:

 • Cystitis: Det forårsager akut betændelse i blæren.
 • Kroniske tilbagevendende urinvejsinfektioner
 • Cystopyelitis: Betændelse i blæren og nyrebækken.

Ideelt set, beder læger om en prøve for at analysere mikroorganismen, som forårsager infektionens følsomhed overfor behandlingen.

Person med urinvejsinfektion

Norfloxacin er en type medicin, som bliver anbefalet i tilfælde af urinvejsinfektioner.

Sådan tager man norfloxacin

For det første er det værd at nævne, at denne medicin bør blive taget uden mad, for eksempel en eller to timer efter et måltid. Det hele afhænger dog af resultatet af prøven og hvor seriøs infektionen er.

Voksne med en urinvejsinfektion skal tage 1 pille hver 12. time i 7 til 10 dage. Hvis de lider af akut ukompliceret cystitis, bør behandlingen vare 3 til 7 dage.

I tilfælde af kroniske tilbagevendende infektioner, strækker behandlingen sig over 12 uger. Hvis behandlingen giver gode resultater i fjerde uge, kan de medicinske professionelle dog mindske doseringen til en gang om dagen.

Bivirkninger ved norfloxacin

De mest gængse bivirkninger er reaktioner i mavetarmkanal, psykologiske og på huden. Patienter kan lide af kvalme, hovedpine, svimmelhed, halsbrand, smerte og diarré.

Andre mindre gængse bivirkninger, som kan blive voldsomme, vedvarende og nogle gange irreversible, kan opstå. De kan påvirke kroppen på forskellige niveauer og systemer og dermed resultere i forskellige typer af lidelser og reaktioner.

Reaktioner forbundet med overfølsomhed og lidelser i mavetarmkanalen

Blandt dem:

 • Anafylaksi
 • Angioødem
 • Åndenød
 • Vaskulitis
 • Nældefeber
 • Gigt
 • Myalgi

Derudover er der blandt lidelser i mavetarmkanalen også pseudomembranøs enterokolitis, pancreatitis, gulsot og hepatitis.

Pille i hånd er norfloxacin

Norfloxacin kan forårsage bivirkninger såsom irriteret mave, hovedpine og diarré. I nogle tilfælde fører det dog til andre mere seriøse reaktioner.

Reaktioner på hud og subukutant væv

Der har været tilfælde af reaktioner forbundet med overfølsomhed overfor lys hos patienter behandlet med norfloxacin, som har udsat sig selv for meget for sollys.

Hvis disse symptomer viser sig, bør du stoppe behandlingen med denne type medicin. Under behandlingen bør du undgå udsættelse for sollys for at undgå mulig overfølsomhed overfor lys. Andre reaktioner kan også vise sig, såsom:

 • Eksfoliativ dermatitis eller erythroderma
 • Erythema multiforme
 • Vaskulitis
 • Toksisk epidermal nekrolyse
 • Og som det sidste, Stevens-Johnson syndrom

Du vil måske også synes om: De iboende risici ved antibiotika

Muskuloskeletale reaktioner og reaktioner i bindevæv

Senebetændelse og senebrud, især i akillesenen, kan opstå. Bruddet kan være dobbelsidigt.

Der har været tilfælde af denne lidelse indenfor de første 48 timer fra begyndelsen på behandlingen med quinoloner og fluorokinoloner. Derudover er nogle opstået flere måder efter, at patienten stoppede med behandlingen.

De følgende patienter kan have en øget risiko for senebetændelse og senebrud:

 • Patienter, som har fået foretaget organtransplantationer
 • Patienter med nyresvigt
 • Ældre patienter
 • Patienter, som samtidig behandles med kortikosteroider

Ved det første tegn på senebetændelse, såsom smerte eller hævelse, vil du blive nødt til at stoppe behandlingen med norfloxacin og overveje at prøve andre typer behandling. Derudover vil du blive nødt til at passe godt på den ramte kropsdel for at sikre ordentlig heling.

Kvinde med ondt i skulder

Ved det første tegn på senebetændelse, er det meget vigtigt at stoppe med at tage norfloxacin.

Perifer neuropati

Der har været rapporteret sensorisk og sensorimotorisk polyneuropati. Som et resultat kan denne tilstand forårsage paræstesi, hypæstesi, dysæstesi og svækkelse.

Patienter behandlet med norfloxacin bør informere deres læge, hvis symptomer på neuropati opstår. Disse symptomer indebærer smerte, summen, brændende fornemmelse, følelsesløshed og også generel svækkelse. Det er dermed muligt at forebygge udviklingen af potentielt irreversible tilstande.

Reaktioner relateret til hjertet

Nogle gange er quinoloner blevet forbundet med forlængelse af QT på elektrokardiogrammer. De er dog også blevet forbundet med tilfælde af hjertearytmi.

Patienter med hypokalæmi og bradykardi bør derfor være forsigtige. Ligeledes bør patienter, som bliver behandlet med klasse I eller III af antiarytmiske midler, også være forsigtige.

Konklusion

Medicinske professionelle bør ordinere quinoloner eller fluoroquinoloner som behandling af milde eller moderate infektioner i enestående tilfælde. Nemlig når andre typer antibiotika ikke giver gode resultater eller når patienter ikke tolererer dem.

Tal med din læge eller apoteker, hvis du har et spørgsmål med hensyn til behandlingen med denne type medicin. På den måde vil du undgå enhver mulig komplikation.

Det kan interessere dig ...
Almindelig klassifisering af smertestillende medicin
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Almindelig klassifisering af smertestillende medicin

Ordet analgesi betyder "mangel på smerte." Derfor er det også den samlede betegnelse for smertestillende medicin. Læs mere her om de forskellige ty...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Cué Brugueras, M., Morejón García, M., & Salup Díaz, R. (2005). Actualidad de las quinolonas. Revista Cubana de Farmacia.
 • Rocha, L. C. de A. (1988). Norfloxacino em infecçöes urinárias recidivantes TT  – Norfloxacin in recidivant urinary infections. Rev Bras Med.
 • Ye, Z., Wang, L., & Wen, J. (2015). A simple and sensitive method for determination of Norfloxacin in pharmaceutical preparations. Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences. https://doi.org/10.1590/S1984-82502015000200020

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.