Blærebetændelse efter samleje: Hvad er årsagerne til det?

Det er almindeligt blandt kvinder at få blærebetændelse efter samleje. Selvom der er forskellige faktorer, der kan forårsage det, så kan du forhindre det. Vi deler nogle gode råd i denne artikel.
Blærebetændelse efter samleje: Hvad er årsagerne til det?

Sidste ændring: 01 oktober, 2019

Ifølge internationale undersøgelser vil 60% af kvinder lide af blærebetændelse mindst én gang i deres liv. Inden for den gruppe er 80% af tilfældende forårsaget af samleje. Vi ser nærmere på årsagerne til blærebetændelse efter samleje i denne artikel.

Blærebetændelse er en meget almindelig lidelse blandt kvinder. Det gælder især bakteriel blærebetændelse. Denne type er forårsaget af en bakteriel infektion.

Hvad er blærebetændelse?

Blærebetændelse er en inflammation i urinblæren, uanset hvad årsagen er.

De fleste tror, at blærebetændelse er det samme som en urinvejsinfektion, men det er ikke tilfældet. Blærebetændelse inkluderer inflammation, hvor en urinvejsinfektion involverer mikroorganismer, oftest bakterier.

Vi kan inddele denne tilstand i to grupper:

  • Bakteriel blærebetændelse
  • Ikke-smitsom blærebetændelse

Bakteriel blærebetændelse er forårsaget af en mikroorganisme – i de fleste tilfælde en bakterie (mest almindeligt Escherichia coli-bakterien). I disse tilfælde går mikroorganismen ind i urinvejen gennem urinrøret. Derefter multipliceres den og danner bakteriekolonier. Dette forårsager denne lidelses symptomer.

De fleste tilfælde af blærebetændelse er forårsaget af overdreven spredning af bakterier såsom E. coli. Men denne sygdom kan også manifesteres på grund af ikke-smitsomme årsager.

Spredningen af bakterier forårsager blærebetændelse efter samleje

Her er nogle af årsagerne til ikke-smitsom blærebetændelse:

  • Fremmedlegemer. Et urinkateter eller et kateter, der er indsat i urinrøret i lang tid, kan føre til denne lidelse.
  • Medicin. Blærebetændelse kan også være en bivirkning af nogle typer medicin, der bruges til kemoterapi.
  • Kemikalier. Visse substanser i hygiejneprodukter til kvinder kan forårsage irritation.
  • Stråling. Strålebehandling af kvinder, der bliver behandlet for kræft, kan føre til blærebetændelse.
  • Interstitiel cystitis. Dette er en kronisk blærebetændelse uden en klar årsag. Det er derfor, den er så svær at behandle.
  • Andre tilstande. Der er visse sygdomme, som for eksempel rygmarvssygdomme, der kan forårsage”neurogen blære”.

Blærebetændelse efter samleje

Det er videnskabeligt bevist, at samleje er en risikofaktor for blærebetændelse hos kvinder. Ifølge en undersøgelse har kvinder, der har samleje mere end fire gange om måneden, som bruger prævention og som har haft sex i de sidste 30 dage, større risiko for at udvikle blærebetændelse.

Derfor er der et specifikt udtryk for denne urinvejsinfektion, der er knyttet til samleje: Post-samleje blærebetændelse. Undersøgelsen identificerede også mindst fem grunde til, hvorfor samleje kan føre til urinvejsinfektioner hos kvinder.

Oral prævention kan forårsage blærebetændelse efter samleje

Orale præventionsmidler ændrer kvindens menstruationscyklus. De ændrer også hormonernes naturlige funktioner i kvindens krop.

Orale præventionsmidler svækker “foret” i urinblæren – det vil sige den inderste del af organet. Dette letter koloniseringen af bakterier såsom Escherichia coli.

Kvinder, der tager oral prævention, har en højere risiko for at få blærebetændelse, da præventionen svækker slimhinden, der beskytter blæren.

Kvinde sidder med prævention i hånden

Kondomer

Materialerne, som kondomer er lavet af, kan også påvirke slimhinden i kvindens urinvej. Dette gør den mere sårbar over for infektioner og letter spredningen af bakterier.

Ikke desto mindre er det vigtigt at huske, at det ikke er alle kroppe, der reagerer på samme måde på disse materialer.

Bakterieindgangen

Samleje favoriserer koloniseringen af bakterier fra det ydre miljø til kvindens urinvej. Mandens penis kan fungere som en bærer, eller også kan bevægelserne under samlejet føre til blærebetændelse.

Hygiejnevaner for at undgå blærebetændelse efter samleje

En af faktorerne, der er mest forbundet med blærebetændelse og samleje, er kvindens hygiejne efter samleje.

Når kvinder ikke urinerer lige efter samleje, er der større sandsynlighed for, at bakterierne forbliver i blæren og multipliceres. 

Traume på urinrøret

Samleje forårsager traume på urinrøret, som er meget tæt på vagina. De gentagende bevægelser, der er involveret i den seksuelle handling, svækker kvindens urinrør, hvilket favoriserer indgangen af eksterne bakterier.

Forebyggelse af post-samelje blærebetændelse

Selvom det er tydeligt, at samleje kan føre til blærebetændelse hos kvinder, så betyder det ikke, at du skal være bekymret. Det er ikke nødvendigt at stoppe helt med at have samleje, fordi man er bange for at få en urinvejsinfektion.

Hvis du er forsigtig, kan du reducere risikoen for blærebetændelse efter samleje betydeligt.

Når man drikker rigeligt med vand, sikrer man sig, at man er optimalt hydreret, og risikoen for blærebetændelse reduceres. Men de daglige mængder varierer fra person til person.

Det bedste tip til at forebygge blærebetændelse efter sex er at tømme din blære straks efter samleje. Denne simple handling fjerner de bakterier, der kunne være kommet ind i urinrøret og blæren. Det forhindrer bakteriel kolonisering inde i urinsystemet. Hvis det er muligt, skal du også tømme din blære før samleje, da dette booster kroppens forsvar.

Dette simple tip går hånd i hånd med at holde sig godt hydreret. Når du drikker rigeligt med vand, stimuleres urinproduktionen og letter vandladningen om dagen. Derved forhindrer du urinretention, som også fremmer blærebetændelse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.