Fem tips til at sove bedre med psoriasisgigt

Patienter med psoriasisgigt har tendens til at have søvnproblemer på grund af de symptomer, som sygdommen forårsager. De råd, som vi deler i denne artikel, kan bidrage til at forbedre patienternes livskvalitet.
Fem tips til at sove bedre med psoriasisgigt

Sidste ændring: 26 august, 2022

Psoriasisgigt forårsager symptomer, der reducerer patientens livskvalitet. Derfor skal patienter følge en række strategier, der gør det muligt for dem at minimere de negative virkninger af denne sygdom. I dag ser vi på nogle tips, der kan hjælpe dig med at sove bedre med psoriasisgigt.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Dr. Kristina Callis Duffin, professor i dermatologi ved University of Utah, kan den kløe og smerte, der er forårsaget af denne tilstand, føre til dårlig søvnkvalitet.

Dette øger igen risikoen for stress og udmattelse i løbet af dagen. Derudover har disse patienter en risiko for at lide af mere alvorlige søvnforstyrrelser som søvnapnø.

Hvad er psoriasisgigt?

En hånd med psoriasisgigt

Før vi ser nærmere på detaljerne om, hvordan du kan sove bedre med psoriasisgigt, er det vigtigt at have et kort overblik over sygdommens grundlæggende karakteristika. Psoriasisgigt er en tilstand, der kombinerer ledsmerter og hævelse med psoriasis.

Psoriasis er en hudsygdom, der kendetegnes ved røde, skællede pletter på huden og i hovedbunden. Det anslås, at i 30% af psoriasis-tilfælde er der tale om psoriasisgigt.

Der er flere undertyper:

 • Symmetrisk: Denne type gigt påvirker de samme led på begge sider af kroppen. Dens symptomer ligner dem, man ser ved leddegigt (RA).
 • Asymmetrisk: Denne tilstand påvirker et eller flere led i den ene side af kroppen. Patienten kan også lide af røde led.
 • Distal interphalangeal predominant (DIP): Dette påvirker leddene nær neglene.
 • Spondylitis: Dette indebærer rygsøjlen og kan forårsage smertefulde bevægelser.
 • Psoriatic arthritis mutilans er en af ​​de mest alvorlige former for psoriasis. Det kan forårsage hånd- og fod-deformationer.

Symptomer på psoriasisgigt

Symptomerne kan variere fra person til person. Faktisk kan de endda manifestere sig i forskellig grad. De er sommetider milde og kan forværres på andre tidspunkter.

De mest almindelige symptomer er:

 • Betændelse og ømhed i leddene
 • Stivhed i leddene om morgenen
 • Muskelsmerter
 • Afskallende pletter på huden
 • Afskallende hovedbund
 • Træthed
 • Splittelse af neglen fra negleroden
 • Rødt øje (conjunktivitis).

Sådan kan du sove bedre med psoriasisgigt

Kvinde ligger søvnløs om natten

Ifølge nylige undersøgelser kan komplikationer som følge af psoriasisgigt påvirke søvnkvaliteten.

En undersøgelse, der blev udført i 2017, viste, at 84% af patienterne med psoriasisgigt har dårlig søvnkvalitet. Symptomer som kløe, smerte og stress kan påvirke deres søvn betydeligt.

Selvom det ikke er en direkte årsag til søvnløshed, kan bivirkningerne påvirke hvileperioden. Patienter har ofte problemer med at sove på regelmæssige tidspunkter, og bliver forstyrret i deres søvn. De har også en højere risiko for obstruktiv søvnapnø.

Tips, der kan hjælpe dig med at sove bedre med psoriasisgigt

For at sove bedre med psoriasisgigt, bør du implementere en række strategier. Faktisk kan din læge anbefale mange af disse i forbindelse med et regelmæssigt tjek.

1. Brug behageligt tøj

To seniorer sover med behageligt tøj

Bomuldsfibre giver kroppen mulighed for at ånde, og forhindrer således ubehag på huden.

Selv om det kan virke irrelevant, kan valget af passende tøj hjælpe dig til at sove bedre med psoriasisgigt. For at holde din hud tør og kløen under kontrol, skal du vælge posede beklædningsgenstande af bomuld eller silke. Disse materialer forhindrer hudirritation, mens du hviler.

2. Prøv varme- og kulde-terapi

Temperatur-terapi er en måde at berolige leddene på før sengetid.

Kolde temperaturer fungerer bedst for nogle mennesker, mens varme temperaturer fungerer bedst for andre. Prøv dem begge og vælg den, der lindrer dine symptomer mest. Hvis du foretrækker det, kan du skifte mellem begge temperaturer.

3. Fugt din hud for at kunne sove bedre med psoriasisgigt

En mand, der anvender salve for at kunne sove bedre med psoriasisgigt

Anvendelse af cremer og olier før sengetid hjælper med at holde din hud hydreret og reducerer ubehag.

En af de mest enkle trin til at holde dine hud-symptomer under kontrol er at fugte din hud regelmæssigt. Hvis dine symptomer har tendens til at forværres om natten, bør du bruge en fugtighedscreme før sengetid. Vælg naturlige alternativer som kokosolie eller sheasmør.

4. Brug afslapningsteknikker

Yoga, meditation og andre afslapningsteknikker er gode alternativer, der hjælper dig med at sove bedre med psoriasisgigt.

Disse terapier hjælper med at slappe af i dine led, og reducerer stress, der opstår på grund af symptomerne. Du kan dyrke yoga 30 minutter før sengetid.

5. Gør brug af aromaterapi

Æterisk lavendelolie kan være en hjælp til at sove bedre med psoriasisgigt

Aromaterapi hjælper kroppen med at slappe af. Du kan gøre brug af fordelene ved aromaterapi til at reducere symptomerne på mange sygdomme.

Takket være mange æteriske oliers egenskaber er de gode muligheder, når det kommer til at reducere stress og andre former for ubehag, der kommer som følge af psoriasisgigt. Aromaterapi kan endda hjælpe med at lindre smerter.

Sørg for at bruge æteriske olier som:

 • Lavendel
 • Kamille
 • Mynte
 • Citron
 • Sandeltræ
 • Rosmarin

Endelig bør du ikke glemme at tale med din læge om dine søvnproblemer, fordi det er meget vigtigt for dem at kontrollere, om du lider af obstruktiv søvnapnø.

Det kan interessere dig ...
Den bedste kost for leddegigt patienter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Den bedste kost for leddegigt patienter

Gigt kan være meget smertefuldt, og det er derfor vigtigt at gøre dit bedste for at lindre symptomerne. Her er den bedste kost for leddegigt patien...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Gladman, D. D., Antoni, C., Mease, P., Clegg, D. O., & Nash, O. (2005). Psoriatic arthritis: Epidemiology, clinical features, course, and outcome. In Annals of the Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1136/ard.2004.032482
 • Ritchlin, C. T., Kavanaugh, A., Gladman, D. D., Mease, P. J., Helliwell, P., Boehncke, W. H., … Taylor, W. J. (2009). Treatment recommendations for psoriatic arthritis. Annals of the Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1136/ard.2008.094946
 • Callis Duffin, K., Wong, B., Horn, E. J., & Krueger, G. G. (2009). Psoriatic arthritis is a strong predictor of sleep interference in patients with psoriasis. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2008.10.059
 • Dhir, V., & Aggarwal, A. (2013). Psoriatic arthritis: A critical review. Clinical Reviews in Allergy and Immunology. https://doi.org/10.1007/s12016-012-8302-6
 • Ian Y.H. Wong, Vinod Kumar Mozhikunnam Chandran, Suzanne Li, Dafna D Gladman. (2017). Sleep Disturbance in Psoriatic Disease: Prevalence and Associated Factors. The Journal of rheumatology. DOI:10.3899/jrheum.161330

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.