Aortadissektion: Hvad det er og hvad der forårsager det

Aortadissektion er en rift, som kræver øjeblikkelig intervention. Her er symptomerne og nogle mulige strategier til forebyggelse.
Aortadissektion: Hvad det er og hvad der forårsager det

Sidste ændring: 09 august, 2022

Aortadissektion bliver anset en en medicinsk nødsituation, der kræver øjeblikkelig medicinsk intervention. Årsagen til, at det er så vigtigt at behandle det så hurtigt som muligt, er den høje dødelighedsrate. Hvis du ønsker at vide mere om symptomerne, årsagerne og forebyggelsen af aortadissektion, så læs med her.

Du vil måske også kunne lide: Yoga til at kontrollere højt blodtryk

Aortadissektion

Du har sikkert aldrig hørt om dette begreb før. Aortadissektion bliver dog mere og mere almindeligt.

Det er derfor meget afgørende at vide, hvad præcis en aortadissektion er, årsagerne til det og dets symptomer, samt nogle metoder til at forebygge det i første omgang.

Aortadissektion er en rift, der opstår i aorta. Den udsætter det midterste lag af pulsåren for blodet, som strømmer gennem det. Resultater er mindsket blødstrømning eller at aorta ender med at briste.

Begge mulige resultater sætter patientens liv i fare. Mere end noget andet, hvis aorta brister, er chancerne for, at patienten dør, ret høje. Det er derfor, det er vigtigt at identificere dine symptomer og gå til en læge så hurtigt som muligt.

En mand tager sig til brystet

Intens smerte i brystområdet kan indikere, at du oplever en aortadissektion.

Symptomer

Det er essentielt at vide, hvordan man identificerer symptomerne på aortadissektion, så man kan gå til en læge og få den rette diagnose så hurtigt som muligt. Nedenstårende er nogle symptomer, som du bør være særligt opmærksom på:

Disse symptomer kan få dig til at tro, at du er ved at få et hjerteanfald. Når man oplever disse symptomer, er det dog meget vigtigt, at man tager på skadestuen med det samme. Stærk smerte i brystet eller området omkring brystbenet kan indikere, at aorta er bristet, så du bliver nødt til at reagere så hurtigt som muligt.

Årsager

Årsagerne, som kan få en person til at opleve aortadissektion, kan variere ret meget. Nedenstående er nogle mulige årsager:

  • Degeneration af det midterste lag: I dette tilfælde svækkes de vaskulære vægge. Dette kan for eksempel være på grund af åreforkalkning. Så bliver væggene i aorta tyndere og udvidede, hvilket øger chancerne for dissektion.
  • Arteritis: Dette er betændelse, som forårsager en snævring af pulsårerne, hvilket afholder blod fra at strømme ordentligt.
  • Hjerteklapsygdomme: I dette tilfælde er ventilerne skadet på grund af aldring, traumer eller infektioner, hvilket får dem til at svækkes og risikere at briste.
Aortadissektion og aorta intramural hæmatom

Dette er nogle mulige årsager til, hvorfor denne tilstand opstår.

Når det er sagt, er der så nogen måde at forebygge, at det sker på?

Svaret er ja, og det er derfor, det er vigtigt at vide, hvordan man kan hjælpe med at mindske chancerne for at lide af denne tilstand.

Sådan kan man forebygge aortadissektion

Det er kun én mulig behandling af denne tilstand og det er en operation. Den bedste måde at undgå at skulle igennem det på, er derfor at tage forebyggende foranstaltninger.

For at gøre det er det bedste, man kan gøre, hvis man lider af hjerteklapsygdomme, arteritis eller et relateret problem, at få hyppige tjek ved lægen. Det vil også være meget vigtigt at bevare et ordentligt blodtryk.

Hvis du udvikler en tilstand, som svækker pulsårerne eller sætter dem i fare for aortadissektion, bliver du nødt til at spørge din læge, hvad du kan gøre for at undgå disse ubehagelige og muligvis dødelige konsekvenser. Din læge vil give dig nogle personliggjorte løsninger, som vil være en stor hjælp.

Som du kan se, bør alle kende til denne type af bristning i pulsåren, som kan være fatal. Det er også essentielt at være opmærksom på vigtigheden af hyppige tjek ved lægen. Derudover, hvis du og din læge føler, at du måske er i fare for at få det, bliver du nødt til at tage nogle meget mere strikse forebyggende forbehold.

Kendte du til aortadissektion før?

Hvis du har lidt af nogen af sygdommene eller tilstandene, vi har nævnt, dit bryst gør ondt og du har problemer med at trække vejret, så tag på skadestuen så hurtigt som muligt. Hurtig intervention i disse situationer er essentielt for overlevelse.

Det kan interessere dig ...
5 enkle og effektive tips til at overvinde en knæskade
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 enkle og effektive tips til at overvinde en knæskade

Det er vigtigt at opretholde en sund vægt for ikke at overbelaste dine led for at overvinde en knæskade eller for ikke at gøre den værre.  • Contreras Zúñiga, E., Zuluaga Martínez, S. X., Gómez Mesa, J. E., Ocampo Duque, V., & Urrea Zapata, C. A. (2009). Diseccion aórtica: estado actual. Revista costarricense de cardiología11(1), 19-27.
  • Pachar, J.V., Hidalgo, J.A., Aguirre, V.A., Alvarado, O.L., & Santos, M.. (2010). Aneurisma de arco aórtico secundario a degeneración de la media: A propósito de un caso de muerte súbita juvenil. Cuadernos de Medicina Forense16(3), 161-165. Recuperado en 26 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1135-76062010000200004&lng=es&tlng=es.
  • Romero Requena, J.M., Bueno Jiménez, C., Bureo Dacal, P., & Pérez Miranda, M.. (2003). Disección de aorta: a propósito de dos casos. Anales de Medicina Interna20(3), 59-60. Recuperado en 26 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-71992003000300014&lng=es&tlng=es.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.