10 sol- og tørketålende planter

Klima og nedbør kan være afgørende for en have. Heldigvis er der dog visse haveplanter, der kan tåle direkte sol og tørke.
10 sol- og tørketålende planter

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 28 april, 2023

Det kan være en anstrengende opgave at vedligeholde en farverig, blomstrende have. Uanset om det skyldes mangel på tid eller simpel glemsomhed, er der nogen, der vælger mere enkle udendørsarealer. Desuden reducerer de klimatiske forhold i visse områder muligheden for at have alle mulige arter. Men i alle disse tilfælde findes der sol- og tørketålende planter.

Mange typer planter tilpasser sig godt til haver, hvor der ikke er meget vand. Det betyder ikke, at de er grimme eller bare hårdføre arter.

At vælge sol- og tørketålende planter kan både være en praktisk og en dekorativ beslutning. Rosmarin, lavendel og timian lever harmonisk sammen med stærke solstråler, samtidig med at de har gastronomiske egenskaber.

Tjek disse sol- og tørketålende planter

Det er rigtigt, at mange arter ikke tåler mere end et par dage uden at modtage regnvand eller vanding. Andre er heller ikke særlig modstandsdygtige over for solens stråler. Selv om det er klimatiske forhold, der begrænser valget, er kategorien af sol- og tørketålende planter bred.

Følgende arter er ideelle for dem, der ikke har den nødvendige tid til vedligeholdelse. De er også gode til de glemsomme personer eller dem, der bor i tørre, varme områder.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Planter, pleje og tips til at lave en sommerfuglehave derhjemme

1. Storkenæb

Storkenæb-familien er det bedste bevis på, at tørketålende planter også kan give æstetik. Det er en samling af mere end 400 arter, hvoraf de fleste er nemme at passe og pleje. Storkenæb er populære på grund af deres attraktive blomster og karakteristiske duft.

Med en årlig vækstcyklus blomstrer de normalt sidst på foråret. Selv om de kan tåle varme og tørke, er det tilrådeligt at vande dem med en vis hyppighed i vækstmånederne.

Røde blomster

2. Oliventræer

Dens korrekte navn er Olea europaea, men den er mere almindeligt kendt som “oliven” eller “oliventræ”. Det er et lille træ, hvis blomster producerer oliven.

Denne plante har sin oprindelse i Middelhavsområdet, så det er en art, der egner sig til tørre områder. Det er meget enkelt at passe dette træ, da det kan overleve kun med regnvand og med meget sol.

Oliventræet bringer æstetik og gastronomiske anvendelser til hjemmet.

3. Bynke

Det er sandt, at nogle af de ideelle vegetationer til tørre klimaer er buskformationer. Selv om det ikke er den eneste kategori, tåler disse typer planter tørke meget godt.

For eksempel slægten artemisias. Den omfatter hundredvis af varianter, hvoraf nogle anvendes til gastronomiske formål, f.eks. estragon.

Med et tæt og æstetisk løv er bynke nem at passe. Det er nok at vande rødderne, når de er meget tørre, og at beskytte dem lidt mod vinden. Ellers tåler denne slægt solens stråler og varme.

4. Jernurt er tørketålende planter

Slægten jernurt omfatter en række krybende, urteagtige, etårige planter. Dette er endnu en mulighed, der giver skønhed gennem sine blomster, som generelt er meget farverige.

De tåler sandjord og tørt klima, men har en lav tolerance over for frost. Derfor er det tilrådeligt at plante jernurt i varme områder eller på anden måde beskytte dem om vinteren.

Jernurt er eksempel på tørketålende planter

5. Kængurupote

En mindre kendt art, men meget tilpasningsdygtig til tørre klimaer, er Anigozanthos, også kaldet kængurupote. Det er en slægt, der er hjemmehørende i Australien, og som byder på et sæt lange blade og høje blomstrende stængler, der giver den en særlig stil.

Den har rødder, der lagrer en stor mængde saft, så den tåler lange perioder med tørke. Det er dog tilrådeligt at holde jorden fugtig for at fremme dens vækst, især i sommermånederne.

6. Australsk tea tree

Dette er en plante, der er berømt for sine antiseptiske egenskaber. Olien, der udvindes af denne variant, bruges ofte til forskellige hudrelaterede tilstande. F.eks. akne, skæl eller fodsvamp.

Desuden kræver den ingen anden pleje end hyppig vanding i det første vækstår. Tea tree giver en æstetisk komponent takket være sine mange hvide og lyserøde blomster.

7. Aloe-slægten

En af de mest almindelige planter til haver i tørre områder er Aloe-slægten. Denne underfamilie af Asphodelaceae, der er hjemmehørende i de tørre områder i Afrika og Mellemøsten, tåler meget godt at blive udsat for solen. Desuden kan de mest anvendte varianter, såsom aloe vera, tåle op til 2 uger uden vanding eller regn i sommermånederne.

Med vinterens koldere temperaturer forlænges denne tid endnu mere. Den er også kendt for sit bidrag til kosmetik, medicin og gastronomi. Med planter af slægten Aloe skal man passe på, at de ikke bliver vandmættede.

Aloe vera

8. Trillingranke

En af de slægter, der tilpasser sig bedst til tørke, er Buganvilias. En art, der har brug for meget sollys og kan vokse som træ eller busk. Den tåler ikke kolde temperaturer, især ikke temperaturer under 0 grader.

Det lave behov for vanding gør den nem at passe. På den anden side skal man passe på, at den ikke bliver for våd. Den har dog brug for tilstrækkelig plads, så den kan udvikle sit kraftige løv.

9. Artiskokker

En anden alternativ spiselig plante er artiskokken. Den vokser godt i tørre og varme klimaer på grund af sin middelhavsoprindelse.

Den har brug for hyppigere vanding, når den slår rødder, men derefter kan det være sporadisk. Det er vigtigt, at rødderne har god dræning, så de typiske knopper vokser sundt på de tykke stængler.

Det er disse dannelser, der bruges til gastronomi, før de åbner sig og blomstrer. På den anden side er rosmarin- og timianplanter også meget funktionelle i køkkenet, ligesom de også tilbyder aromatiske egenskaber til haven. Begge har god sol- og tørketolerance, men bør beskyttes ved kraftig frost.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Vi anbefaler 6 sukkulenter til at dekorere dit hjem med

10. Lavendel er tørketålende planter

Afslutningsvis er der Lavandula-slægten, som omfatter den berømte lavendel, en rustik art, som er meget nem at passe. Denne plante er kendt for sin duft, som bruges i mange parfumer og vaskesæber.

På trods af sin delikatesse, attraktive lilla farve og duft trives lavendel i varme klimaer, men tåler også kulde. Dette er et buskeksemplar, der er en nødvendighed i enhver have.

En masse lavendel, som er tørketålende planter

Tag hensyn til mængden af sollys selv med tørketålende planter

Det er ikke noget problem at indrette en have i tørre og varme klimaer, da listen over planter, der kan tilpasses, er omfattende. Derfor er det en god idé at være opmærksom på mængden af sollys, der når terrassen.

Tørkeforhold og høje temperaturer er garanteret. Så valget af planter afhænger af frostgraderne i løbet af vinteren, og hvor meget direkte sollys de får.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • González- Rodríguez, H, and I Cantú. “Adaptación a La Sequía de Plantas Arbustivas de Matorral Espinoso Tamaulipeco.” Ciencia Uanl 4.4 (2001): 454–461. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/402/40240411.pdf
  • Romani, Annalisa et al. “Health Effects of Phenolic Compounds Found in Extra-Virgin Olive Oil, by-Products, and Leaf of Olea Europaea L.” Nutrients 11.8 (2019). Disponible en: https://doi.org/10.3390/nu11081776
  • González, Luis Manuel, Estrada, Aliuska, Argentel, L., Zaldivar, Nircia,  Tolerancia a la sequía en diferentesvariedades de trigo sobre la basede algunas variables del régimen hídricoy la concentración de pigmentos en estadíade plántula. Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias [Internet]. 2007;16(1):45-49. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=93216111
  • Rodríguez Domínguez Ileana, Santana Gutiérrez Odalis, Recio López Orlando, Fuentes Naranjo Marilín. Beneficios del Aloe Vera l. (sábila) en las afecciones de la piel. Rev Cubana Enfermer  [Internet]. 2006  Sep [citado  2022  Sep  11] ;  22( 3 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192006000300004&lng=es

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.