4 næringsstoffer, der vil stimulere væksten i ungdomsårene

Vi vil vise dig, hvilke næringsstoffer du ikke bør mangle i kosten i ungdomsårene for at opnå optimal vækst og udvikling i denne periode. Lær dem at kende!
4 næringsstoffer, der vil stimulere væksten i ungdomsårene
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

For at stimulere væksten i ungdomsårene er det vigtigt at sikre, at du indtager visse næringsstoffer i tilstrækkelige mængder. Hvis ikke, så kan du opleve problemer. Selv forekomsten af kroniske og komplekse patologier ville stige. Læs med, for vi fortæller dig alt, hvad du har brug for at vide i denne henseende.

Inden vi begynder, skal vi dog understrege, at en af nøglerne til vækst i ungdomsårene er fysisk træning. Styrketræning vil stimulere en god muskelfunktion og sikre en højere knogletæthed, hvilket på mellemlang sigt vil resultere i en lavere risiko for brud. Dette kan forebygge osteoporose.

De næringsstoffer, der vil stimulere væksten i ungdomsårene

Vi vil fortælle dig om de næringsstoffer, der vil stimulere væksten i ungdomsårene. Men først skal vi understrege, at en varieret og lidt hyperkalorisk kost vil være afgørende. Hvis der er et energiunderskud, vil vævsudviklingen blive påvirket.

1. Proteiner

Proteiner er næringsstoffer par excellence. De sikrer musklernes vækst og reparation efter intens anstrengelse.

Det er afgørende at indtage dem i tilstrækkelige doser, selv om mange mennesker fejler på dette punkt. Mindst 0,8 gram protein pr. kg vægt pr. dag bør opretholdes hos stillesiddende personer.

Men hos unge atleter kan dette behov nemt fordobles eller tredobles. Det fremgår af undersøgelser offentliggjort i Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Mindst halvdelen af proteinerne i kosten skal dog være af høj biologisk værdi, dvs. af animalsk oprindelse. Disse indeholder alle de essentielle aminosyrer og har en høj fordøjelighedsscore.

Ung kvinde løber udenfor

Unge, der træner meget, bør få høje doser af protein dagligt.

2. D-vitamin

D-vitamin syntetiseres i huden ved udsættelse for sollys. Det findes også i nogle fødevarer, f.eks. fed fisk, men i sparsomme mængder.

Den dårlige nyhed er, at det har vist sig, at størstedelen af befolkningen har mangel på dette næringsstof, som påvirker fysiologiske processer, der finder sted internt.

Dette element påvirker muskelstyrke, evnen til hypertrofi og endda vækst. Faktisk anses det for at være afgørende for metabolismen af calcium i knoglerne. Det forbedrer optagelsen af mineralet og dets efterfølgende fiksering i vævet.

Det anses for afgørende for at forebygge kroniske og komplekse problemer som f.eks. osteoporose at opretholde værdierne inden for de optimale områder.

3. Fedtstoffer

Fedtstoffer er nødvendige for mange processer, der finder sted dagligt i kroppen. Man har imidlertid i mange år opfordret til at begrænse dem i kosten. Dette er negativt for sundheden, da det kan ændre det hormonelle miljø og reducere testosteronproduktionen hos unge.

Ikke alle fedtstoffer er imidlertid af god kvalitet. Generelt set er det tilrådeligt at begrænse transfedtstoffer, da de øger niveauet af inflammation i kroppen.

Forbruget af dem er forbundet med en højere forekomst af kroniske og komplekse patologier. I stedet bør man indtage cis-fedtsyrer, uanset om de har dobbeltbindinger i deres struktur eller ej.

Det skal også bemærkes, at de seneste beviser taler for at fremhæve indtagelsen af omega-3-fedtsyrer i kosten. Disse elementer modulerer inflammationsniveauet og beskytter mod udviklingen af mange kroniske sygdomme. De findes hovedsageligt i fed fisk, så det er afgørende at inkludere fisk og skaldyrsprodukter i kosten regelmæssigt.

4. Kulhydrater

Selv om det hos nogle stillesiddende voksne kan være en god idé at begrænse kulhydratindtaget delvist, er det ikke en god idé hos unge og børn. Det er næringsstoffer, der stimulerer de mest anabole veje i kroppen, så de skal indgå i den daglige kost for at sikre en ordentlig vækst.

Fuldkornsprodukter er kilder til kulhydrater, der stimulerer væksten i ungdomsårene

Kulhydrater stimulerer anabole veje hos unge og bidrager til vævsvækst.

Man bør altid prioritere komplekse kulhydrater, der ledsages af en god mængde fibre.

Medtag næringsstoffer i kosten, der stimulerer væksten i ungdomsårene

Der er en række næringsstoffer, der stimulerer væksten i ungdomsårene, så det er vigtigt at sikre, at kravene opfyldes regelmæssigt. Hvis ikke, kan man opleve ineffektivitet i fysiologien. For at forhindre dette er der intet bedre end en varieret og let hyperkalorisk kost.

Det skal bemærkes, at det ikke kun er kosten, der har betydning for vækst og udvikling. Vær opmærksom på vores ovenstående anbefaling vedrørende motion.

Det kan interessere dig ...
Temperamentsfulde teenagere: Årsager og hvordan man kan hjælpe dem
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Temperamentsfulde teenagere: Årsager og hvordan man kan hjælpe dem

Det er en udfordring at håndtere temperamentsfulde teenagere. Derfor inviterer vi dig til at forstå dem og ledsage dem med kærlighed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Jäger, R., Kerksick, C. M., Campbell, B. I., Cribb, P. J., Wells, S. D., Skwiat, T. M., Purpura, M., Ziegenfuss, T. N., Ferrando, A. A., Arent, S. M., Smith-Ryan, A. E., Stout, J. R., Arciero, P. J., Ormsbee, M. J., Taylor, L. W., Wilborn, C. D., Kalman, D. S., Kreider, R. B., Willoughby, D. S., Hoffman, J. R., … Antonio, J. (2017). International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition14, 20. https://doi.org/10.1186/s12970-017-0177-8
  • Holick M. F. (2017). The vitamin D deficiency pandemic: Approaches for diagnosis, treatment and prevention. Reviews in endocrine & metabolic disorders18(2), 153–165. https://doi.org/10.1007/s11154-017-9424-1
  • Calder P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions45(5), 1105–1115. https://doi.org/10.1042/BST20160474

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.