Du er nødt til at være ydmyg for at være succesfuld

At være ydmyg er at være, hvornår du skal være empatisk og respektfuld og ikke overmande andre. Det er et koncept, der er værd at praktisere.
Du er nødt til at være ydmyg for at være succesfuld

Sidste ændring: 12 november, 2018

At være ydmyg er mere end en dyd, det er en værdi, som vi alle bør praktisere og give videre til vores børn. Men nu til dags lader det til, at mange forveksler “succes” med magt, og det er sådan, at de bliver egoistiske. Der er et interessant arabisk ordsprog, der hedder: “Vi er født uskyldige væsner, der bliver kameler. Senere bliver vi til løver og endelig bliver vi børn. “

Mennesker tager komplekse personlige rejser, hvor vi nogle gange stræber efter at erhverve styrke og magt. Med andre ord, vi ønsker at blive “løver”. Senere hen opdager vi, at vi kan finde vores sande værd ved at have en blid sjæl, der nærmer sig livets spørgsmål på en klog og ydmyg måde.

Det er ikke let at være ydmyg i vores hverdag. Det kræver små ændringer og andre tilgange, som uden tvivl vil give os mulighed for at leve et mere harmonisk liv. Vi inviterer dig til at reflektere over dette emne.

At være ydmyg er ikke at se ned på andre

Der er mennesker, der tror ordet “ydmyghed” betegner en mangel på noget. Med andre ord, de mener, at ydmyge mennesker altid sætter andre før sig selv.

På den anden side, forbinder andre mennesker ofte ydmyghed med buddhismen, en åndelig bevægelse, hvor Buddha mindede os om, hvorfor det er så vigtigt at have et ædelt hjerte og at frigøre os fra materielle ting.

Buddha mindede os også om vigtigheden af ikke at klamre sig til andre mennesker for at føle sig mere fri, mere retskaffen og respekteret.

Du behøver dog ikke at lede efter komplekse forklaringer på noget så simpelt, noget så grundlæggende. Fordi det at være ydmyg ikke er at være fattig, og heller ikke at være medlem af en bestemt religion, bevægelse eller spirituel praksis.

Det er sund fornuft: ydmyghed er ikke at tro du er bedre end alle andre.

I stedet for er ydmyghed at tro på og øve gensidighed. Frem for alt er ydmyghed ikke prædiket, men praktiseret.

Lad os dykke lidt mere ned i dette koncept.

Du skal være ydmyg for at være succesfuld

De der ikke praktiserer, hvad de prædiker

Vi kender alle til en offentlig figur, politiker eller stor forretningsmænd, der prædiker behovet for at hjælpe de dårligt stillede, for at dele, for at fremme mere respektfulde forhold, som tilbyder flere muligheder.

  • Folk som disse prædiker store dyder, som de ikke selv udfører i det private. For eksempel, tænk på billig arbejdskraft udført under dårlige forhold i andre lande, eller udnyttelse af arbejdskraft og levestandarden for dem, der forsvares offentligt.
  • Desuden behøver vi ikke at se på dette spørgsmål i en bredere sammenhæng, idet vi kan finde eksempler på mennesker, der ikke praktiserer, hvad de prædiker tættere på os selv. For eksempel har vi alle venner eller familie, der ofte taler om, hvor meget de gør for andre, og nævner alt, hvad de har givet op…

Med andre ord, de praler om hvor gode de er, når det eneste de i virkeligheden har bragt til bordet er utilfredshed med deres nærmeste slægtninge eller venner.

Det er nødvendigt at reflektere over dette og tage det i betragtning. Hvert ord vi siger højt bør matche op med vores adfærd. Vi skal handle bevidst og konsekvent.

Derfor kan dem med et ydmygt hjerte afsløre deres ædle handlinger, ord og hensigter. Det vil i sandhed få os til at føle beskyttet, respekteret og inspireret af deres adfærd.

Alle kan lære at være ydmyg

Positiv psykologi, grundlagt af psykologen Martin Seligman, forstår og ser ydmyghed som en uundværlig faktor, der er i stand til at skabe lykke i vores liv.

Vi må ikke glemme, at positiv psykologi opstod som et klart behov for at give mennesker en passende strategi til at stå i spidsen for og skabe deres egen trivsel.

I lang tid var psykologi skabt til at behandle sygdomme, med andre ord for at helbrede patologien.

Imidlertid har Martin Seligman tilskyndet psykologi til at vedtage denne nødvendige drejning i den modsatte retning, der fokuserer på at reflektere over lykke, glæde og optimisme.

hjerte

Vi kan alle lære at være glade, lykkelige og optimistiske. For at have et mere komplet og afbalanceret liv, er der intet bedre end at vedtage og øve visse former for adfærd, der alt sammen involverer ydmyghed.

Her er nogle enkle strategier at følge:

  • Anerkend dine fejl og hav den følelsesmæssig modenhed til at rette dem. Gør ikke dette for kun at fremme din egen trivsel og vækst. Gør det også for at bringe lykke til dem omkring dig, som kan se effekten af din udvikling.
  • Lær at værdsætte, hvad der er vigtigt i livet. Kærlighed, venskab, hengivenhed, humor, empati eller det at være nysgerrig vil give dig den lykke, du søger.
  • Tro ikke, at du er vigtigere end alle andre, fordi det vil få andre til at undgå dig.
  • Sæt pris på de enkle ting i dit liv. Fokuser på det nuværende. Observer, se på og forsøg at lære alt om, hvad der omgiver dig, herunder mennesker.
  • Vær en god rollemodel for børn. Lær dem at være ydmyge, for at forstå deres følelser og knytte bånd med og respektere deres jævnaldrende.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Tangney, J. P. (2002). Humility. Handbook of positive psychology, 411-419.
  • Wright, J. C., Nadelhoffer, T., Perini, T., Langville, A., Echols, M., & Venezia, K. (2017). The psychological significance of humility. The Journal of Positive Psychology, 12(1), 3-12.
  • Peterson, C., & Seligman, M. E. (2004). Humility and modesty. Character strengths and virtues: A handbook and classification, 461-475.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.