Den bedste håndsprit mod virale infektioner

Når man skal vælge et desinfektionsmiddel for at forebygge virale infektioner, er det vigtigt at tage højde for nogle af produktets egenskaber. Det bør ikke forveksles med et antibakterielt middel. 
Den bedste håndsprit mod virale infektioner

Sidste ændring: 20 maj, 2020

Med al den forstyrrelse, som coronavirus har forårsaget i hele verden, er der mange, som har tømt hylderne for håndsprit på apoteket og i supermarkederne. Den høje efterspørgsel og den efterfølgende mangel har fået priserne på disse produkter til at stige markant. Vi er dog nødt til at spørge os selv, om vi har valgt den bedste håndsprit mod virale infektioner.

Der findes utroligt mange forskellige typer af antibakterielle gels på markedet, som tilbyder en alternativ hygiejnemetode, når det ikke er muligt at vaske hænder med vand og sæbe. Men som navnet antyder, har produktet kun evnen til at eliminere eller hæmme væksten af bakterier.

Når man tager højde for, at COVID-19 er en virus, er det derfor meget sandsynligt, at mange begår en fejl, når de vælger og bruger disse produkter. 

Hvad er den bedste mulighed? Hvad skal vi tage højde for? Vi fortæller dig det i denne artikel.

Den bedste håndsprit mod virale infektioner

Der findes mangle flere end én type desinficerende gel på markedet, men efter at COVID-19 spredte sig i hele verden, blev dette produkt udsolgt i de fleste butikker på næsten ingen tid. Selv salgsprisen er steget helt enormt.

Person bruger håndsprit til at rense hænder

Ulempen, som mange ikke tænker over, er, at det ikke er alle håndsprit, der er effektive mod vira. Derudover er de fleste gels antibakterielle, hvilket ikke hjælper med at forhindre denne infektionstype. Det vil sige, at mange af de gels, der er parfumerede og skinnende, faktisk slet ikke virker.

Hvad er så den bedste håndsprit mod virale infektioner, som vi bør vælge?

I et interview med den spanske avis, La Vanguardia, forklarer farmaceut, Mar Sieira, der også er grundlægger af et hudplejefirma, at i tilfældet med coronavirus skal håndsprit have en virusdræbende kapacitet.

Antibakterielle gels frastøder bakterier eller forhindrer dem i at vokse overdrevent. Men i tilfælde af virale infektioner er de simpelthen ikke effektive.

For at inaktivere vira såsom COVID-19 skal man bruge gels med mindst 70% alkohol, som har virusdræbende egenskaber.

Det skal især indeholde ethanol for at være effektivt mod vira. Ethanol har en stærkere og mere omfattende virusdræbende aktivitet sammenlignet med andre typer alkohol såsom propanol. Dets virusdræbende aktivitetsspektrum er på 95%, men dækker oftest de fleste klinisk relevante vira.

Sådan vælger du en god håndsprit

Hvis man ønsker at forebygge virale infektioner, anbefales det generelt, at man bruger et par minutter på at læse etiketten. Man skal se, om den er virusdræbende ud over at være antibakteriel.

Person vasker hænder med sæbe

Ifølge oplysninger fra mange fremtrædende eksperter og organisationer er den bedste metode til at forhindre spredningen af infektion og reducere risikoen for sygdom at vaske sine hænder med vand og sæbe. Hvis dette ikke er muligt, er det næstbedste valg at bruge håndsprit.

Det skal dog bemærkes, at disse produkter ikke dræber alle typer bakterier, og håndsprit er ikke det bedste valg, hvis hænderne er synligt beskidte. Men hvis man bruger den rigtige formular for hvert tilfælde (bakteriedræbende eller virusdræbende), kan det hjælpe.

Der er mange agenturer, der fortsat arbejder på at sikre, at håndsprit imødekommer kvalitetskravene, og at de kan bruges sikkert og hyppigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.