Rør ikke disse fire kropsdele uden at have vasket hænder

Vi gør det ofte uden at tænke over det. Men vi bør egentlig undgå at røre bestemte kropsdele uden at have vasket vores hænder først. Dette kan overføre bakterier.
Rør ikke disse fire kropsdele uden at have vasket hænder
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

I løbet af ens barndom gjorde ens mor sikkert meget for at lære en om personlig hygiejne. En af de vigtigste vaner er at vaske hænder. Rør ikke disse fire kropsdele uden at have vasket hænder, læs mere nedenfor!

Dette skyldes, at i løbet af dagen går vi rundt og rører ved alle mulige ting, som er fulde af bakterier.

Hvis man ikke har en god hygiejne, så ophober bakterier sig på hænderne. Og dette kan nemt gå ud over ens helbred, hvis man ikke er forsigtig.

Rør ikke disse fire kropsdele med beskidte hænder. Hvad sker der, hvis man alligevel gør det?

Det vil vi snakke om her.

Derfor er det så vigtigt at vaske sine hænder

Den 15. december er blevet erklæret “International vaske hænder dag” af UNICEFInitiativet begyndte med idéen om at vække opmærksomhed omkring vigtigheden af at vaske hænder.

Organisationen lægger vægt på, at der er mange sygdomme, der bliver overført ved berøring af nogle kropsdele, når man ikke har god hygiejne.

Person der vasker haender

Måske tror man, at man har den bedste hygiejne. Og at man ikke løber nogle risici, fordi man ikke er i kontakt med giftige produkter. Før man bliver for sikker, bør man spørge sig selv, om alt det, man rører ved, egentlig er rent.

Hvis man anvender en computer hver dag, så har man måske overført bakterier mellem tastaturet, skærmen og ens mund. Man må ikke tro, at fordi ens kontor er “rent”, så er der ikke noget problem.

Rør ikke disse fire kropsdele uden at have vasket hænder

Alle former for bakterier bliver overført gennem luften. Og dette er noget, man ikke kan kontrollere.

1. Øjnene

Ens syn er en af de mest værdifulde sanser, som vi har. Og af den grund kan det være meget generende, når man har en øjeninfektion.

Det er almindeligt at tage vores hænder op til øjnene for at gnide i dem, fjerne et øjenvippehår eller et eller andet fra vores øje. Alligevel kan det forårsage seriøse infektioner, hvis man rører ved sine øjne med beskidte hænder.

Det meste af tiden rører vi ved vores øjne uden overhovedet at være klar over det.

Nogle af de anbefalinger, man bør følge, er:

  • Vask hænder før berøring af øjnene.
  • Anvend en serviet, hvis man skal tørre tårer væk eller fjerne et øjenvippehår.
  • Undgå at komme nogle former for fremmede genstande ind i øjet.

Behandling af kontaktlinser

Kvinde der roerer ved sit oeje
  • Man bør aldrig røre ved sine øjne direkte med sine hænder, med mindre man har vasket dem med neutralt sæbe og vand.
  • Det anbefales, at man lærer at fjerne sine kontaktlinser meget forsigtigt. Man kan spørge en øjenlæge for at lære den rigtige måde at komme dem i og tage dem ud på.
  • Man bør ikke gnide sine øjne af nogen som helst grund. Det er fordi, øjnene er meget følsomme og nemt kan blive skadet.

Det er meget almindeligt at komme hjem fra en udmattende dag på arbejde og være så træt, at man vil tage sine kontaktlinser ud. Man bør ikke glemme at vaske hænder uanset hvad.

Dette er vigtigt, fordi den væske, der bliver brugt i beholdere til kontaktlinser, ikke fjerner alle bakterierne, kun de overfladiske.

Når man vasker hænder for at tage sine kontaktlinser ud, er det vigtigt, at man anvender en neutral sæbebar og varmt vand.

De flydende sæber har tendens til at efterlade et lag bestående af kemikalier. Dette kan efterlade rester på ens kontaktlinser. Med tiden ophober disse rester sig, og kontaktlinserne holder ikke så længe, som de burde.

Anbefalet læsning efter “Rør ikke disse fire kropsdele uden at have vasket hænder”:

Det siger farven på din afføring om din sundhed

2. Private område

Det intime område er selvfølgelig meget privat. Og det er vigtigt, at man er sikker på,at ens hænder er rene, før man rører ved det.

Risikoen for at røre ved disse kropsdele med beskidte hænder kan lade bakterier forårsage alle mulige former for infektioner.

Dette område er allerede fugtigt og har sit eget økosystem. Kontakt med andre bakterier kan forårsage seriøse problemer.

En meget almindelig fejl, som kvinder laver, er at prøve at vaske området med sæbe, vand og rensemidler til intimområdet.

Vi anbefaler, at man minimerer anvendelsen af sæbe og vand og undgår anvendelsen af rensemidler fuldstændigt.

3. Ørerne

Én af de kropsdele, som man aldrig bør røre ved (eller klø i) med sine hænder, er de indvendige dele af ørerne. Dette kan føre til beskadigelser, og med tiden kan de blive betændte.

Som det første bør man huske, at øret indeholder voks, som fungerer ved at blokere bakteriers indtrængen.

Man bør ikke prøve at fjerne al voksen, som er inde i øret. Hvis man føler, at man har for meget ørevoks, så bør man tale med en otorhinolaryngolog. Det er en læge, der specialiserer sig indenfor dette område.

Lægen vil hjælpe med at fjerne det overskydende voks uden problemer og med sikre metoder.

4. Ansigtet

Man bør undgå at røre ved sit ansigt. Vi ved, at dette er noget, som personer næsten altid gør ufrivilligt, men man bør lære at undgå det så vidt muligt.

Der er flere grunde til dette. Når man rører ved ansigtet, så overfører man skidt fra sine hænder til sit ansigt.

Kvinde der har to fingre paa sin kind

Vi anbefaler denne artikel efter “Rør ikke disse fire kropsdele uden at have vasket hænder” :

  9 tips til at sætte skub i langsomt stofskifte

Hvis man har dårlig hygiejne, kan porerne i huden nemt blive tilstoppede. Dette forårsager bumser og røde skjolder på huden.

Det eneste tidspunkt, man bør røre ved sit ansigt på, er når man vasker det og efter, man har vasket sine hænder.

Som man kan se, kan det føre til både simple og mere seriøse problemer, hvis man rører ved forskellige kropsdele med beskidte hænder.

Man bør notere disse ting og undgå at gøre det så vidt muligt.

Opsummering:

Rør ikke disse fire kropsdele uden at have vasket hænder:

  • Ansigt
  • Ører
  • Øjne
  • Intimområdet

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.