Den bedste kost for leddegigt patienter

Ud over at følge alle dine læge anbefalinger, er det vigtigt for dig at foretage nogle ændringer i din kost for at hjælpe med at håndtere symptomerne på leddegigt.
Den bedste kost for leddegigt patienter

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

Leddgigt er en sygdom, der forårsager betændelse og nedbryder leddene. Det kan være meget smertefuldt, og det er derfor vigtigt at gøre dit bedste for at lindre symptomerne. Her er den bedste kost for leddegigt patienter.

Selv om det kan være svært at følge, anbefaler vi dig at prøve. Tænk over de potentielt ubehagelige og smertefulde konsekvenser af ikke at gøre det. Prøv også at følge al din læges rådgivning for at opretholde en ideel livskvalitet.

Den bedste kost for leddegigt patienter

For at bekæmpe de problemer, der er forårsaget af denne sygdom, foreslår vi, at du lægger meget vægt på, hvad du spiser. Prøv at inkludere flere af følgende fødevarer for at danne den bedste kost for leddegigt:

Fed fisk

Ifølge Gigtforeningen spiser vi danskere stadig for lidt fisk. Det er især vigtigt for gigtpatienter at spise en varieret kost, inklusiv fisk såsom laks. Fisk er nemlig rig på omega 3 fedtsyrer, der ifølge ernæringsekspert Martin Kreuzer kan stimulere immunforsvaret.

Spis to portioner fisk om ugen – eller mere – for at få mest muligt ud af fordelene. Laks og sild er bedst, fordi de er fede. Hvis det er uden for dit budget, kan du erstatte det med tun, sardiner eller hørfrø.

Soya

Soya er godt for leddegigt

Hvis du har valgt en vegetarisk livsstil, er fisk måske ikke være en mulighed for dig. Prøv i så fald sojabønner og andre soyaprodukter.

Denne bælgfrugt er rig på omega 3 fedtsyrer, og du kan spise det i en bred vifte af former:

  • Tofu
  • Bønnespirer
  • Bønner
  • Mælk

Soja er en meget komplet fødevare, fordi den er lav på fedt og rig på fiber og protein. Af denne grund kontrollerer det inflammation og forbedrer dit helbred generelt.

 

Du er måske interesseret i at læse: Få større muskler som veganer

 

Da det er sådan en alsidig ingrediens, kan du spise det til ethvert måltid i løbet af dagen. Du skal bare lære at kombinere det med andre ingredienser.

Højkvalitets vegetabilske olier

Vi ved allerede, at ekstra jomfru olivenolie indeholder sunde fedtstoffer for hjertet og til bekæmpelse af betændelse. Det er dog ikke det eneste.

Størstedelen af ​​vegetabilske olier har de samme egenskaber. De tilbyder også fordelene ved de nødder eller frø, de er afledt af.

To gode alternativer til olivenolie er avocadokerneolie og solsikkeolie. Begge indeholder mere omega 3 end olivenolie og giver dine retter en ny smag.

Fødevarer, som du bør undgå i en diæt til personer med gigt

De fødevarer, som du bør undgå for enhver pris for at reducere virkningerne af inflammationen omfatter:

Stegt og forarbejdet mad

At reducere dit forbrug af friturestegt mad er nøglen i kosten hos personer med gigt. Dette skyldes, at disse fødevarer øger betændelsen og de problemer, det forårsager.

Dybstegt mad

I stedet foreslår vi at du vælger fødevarer, der er dampet, grillet, kogt eller ovnbagt. Vi forstår, at det i nogle hjem kan være udfordrende på grund af vaner. Du behøver dog kun en smule viljestyrke for at opnå de ønskede resultater.

Hvis du finder det meget svært at foretage disse ændringer, skal du søge en ernæringsekspert, der kan designe en specifik kostplan for dig. Dette har tendens til at være en investering, der giver fremragende resultater, og om få måneder kan du selv gøre det.

Sukker og sødestoffer

Andre ingredienser, som folk med leddegigt bør undgå er sukkerarter, sødestoffer og så videre. Desværre er de almindelige ingredienser i de fleste af de produkter, vi køber.

Derfor er det ideelle scenario for dig at investere i naturlige produkter og forberede al din mad til dig selv. Husk at for at tilføje eller forbedre smagen kan du gøre brug af økologisk honning, ahornsirup, agave sirup og stevia.

 

Du kunne måske godt lide at læse: Lav dit eget sødemiddel: dyrk dit eget stevia derhjemme

 

En anden mulighed er krydderier. Prøv at udnytte fordelene ved urter (som mynte og basilikum), naturlige aromaer (som vanilje essens) og krydderier (som stjerneanis, kardemomme osv.).

Mejeriprodukter

Mælk på kande

Den bedste kost for leddegigt bør så meget som muligt undgå mejeriprodukter. Denne gruppe af fødevarer kan forårsage irritation og betændelse omkring leddene.

Dette sker dog ikke i alle tilfælde, så du bør være opmærksom på, om dette er et problem sker dig eller ej.

Hvis du har brug for at undgå mejeriprodukter, så husk at tilføje protein i form af kød eller andre proteinrige fødevarer.

Det kan interessere dig ...
Leddegigt og kost: 6 slags morgenmad mod ledsmerter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Leddegigt og kost: 6 slags morgenmad mod ledsmerter

Leddegigt og kost hænger tæt sammen. Leddegigt er en kronisk og smertefuld tilstand, men du kan lindre den gennem dine kostvaner.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Back M., Hansson GK., Omega 3 fatty acids, cardiovascular risk, and the resolution of inflammation. FASEB J, 2019. 33 (2): 1536-1539.
  • Nettleton JA., Steffen LM., Mayer Davis EJ., Jenny NS., et al., Dietary patterns are associated with biochemical markers of inflammation and endothelial activation in the Multi-Ethnic study of ahterosclerosis. Am J Clin Nutr, 2010.
  • Chin KY., The spice for joint infammation: anti inflammatory role of curcumin in treating osteoarthritis. Drug Des Devel Ther, 2016. 10: 3029-3042.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.