Bekæmp din madafhængighed før en ny kostplan

Madafhængighed er særligt svært at overvinde, når du er sulten. Derfor bør du spise flere små måltider i løbet af dagen. Spis tre større måltider og to lettere mellemmåltider.
Bekæmp din madafhængighed før en ny kostplan
Elisa Morales Lupayante

Skrevet og kontrolleret af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 25 august, 2022

En af de sværeste ting ved at starte på en ny kostplan eller slankekur er, at du bliver nødt til at undvære bestemte fødevarer. Det kan være specielt svært at holde sig til en ny kostplan i starten. Her får du nogle metoder, der hjælper dig med at takle din madafhængighed, før du starter på en ny kostplan.

Undgå ‘mirakelkure’ for at bekæmpe madafhængighed

Undgå mirakelkure

Slankekure lover dig drastiske resultater indenfor en meget kort tidsperiode. Du ser dem normalt i starten af sommeren, hvor folk bruger dem for at få ‘perfekte bikinikroppe’. De fleste af de råd, slankekure giver dig, er falske. De kan endda være direkte skadelige for din sundhed.

Her er nogle eksempler på kendte mirakelslankekure

  • ‘Hay-diæten’: Denne blev reklameret for i 1920’erne, og rådgav folk til ikke at blande protein og kulhydrat i et måltid. Dette er et eksempel på falsk information med skadelige konsekvenser.
  • Atkins-kostplanen: Ifølge denne kostplan skal man undgå så meget som muligt at spise kulhydrater fra kornsorter, mælk, bønner og linser, og sukker.

En sund kostplan bør ikke have for mange kulhydrater, men de er livsvigtige næringsstoffer. Du bør ikke fjerne dem helt.

  • Dukan-kostplanen: Dette er en proteinbaseret kostplan af fødevarer såsom kød, fisk og æg. Den er slet ikke afbalanceret, og kan faktisk forårsage sundhedsproblemer.

Mmirakelkure får kroppen til at opbevare fedt, så snart du skifter kostplan. Det er din krops måde at kompensere for de ernæringsmæssige mangler fra disse skadelige kostplaner.

Spring ikke morgenmaden over

Sund afbalanceret morgenmad

Mange springer morgenmaden over, når de er på slankekur. Men hvis vil tabe dig uden mangler i ernæringen er det vigtigt ikke at springe dagens første måltid over.

Ellers er det eneste, du opnår, en enorm appetit og trang til usund mad før frokost. Det gør det svært at kontrollere din madafhængighed.

  • Undgå at springe morgenmaden over. Erstat mættede fedtsyrer såsom smør og wienerbrød med frugt og fuldkorn.
  • Dette vil gøre det lettere for dig at holde en afbalanceret og nærende kostplan.

Spis fem måltider om dagen

Madafhængighed er særligt svært at overvinde, når du er sulten. Derfor bør du spise flere små måltider i løbet af dagen. Spis tre større måltider og to lettere mellemmåltider.

Dette vil betyde, at dine måltider er mere spredte ud over dagen, hvilket reducerer sult og trangen til usunde snacks imellem måltider. For bedste resultater, er det gavnligt at justere din tidsplan så du kan spise fem måltider om dagen.

Spis fem måltider om dagen

Undgå at gøre nogle fødevarer forbudte

Hvis du helt udelukker bestemte madvarer fra din kost, bliver du bare besat. Du bør ikke udelukke noget fra din kostplan medmindre du er vegetar, veganer eller undgår bestemte madvarer af etiske grunde.

I stedet kan du simpelthen reducere dit indtag af usunde fødevarer såsom slik, chokolade, is, osv. En god måde at regulere dit indtag af en bestemt fødevare, du prøver ikke at spise for meget af, er, kun at spise den på en bestemt ugedag. Du kan også betragte det som en præmie for dine ydelser i løbet af ugen.

Spis ved bordet, på en tallerken, langsomt

Når du spiser ved bordet på en tallerken, kan du lettere se, hvor meget du egentlig spiser. Det gør det også lettere, at beregne dine portioner, når du anretter maden på en tallerken. Så kan du nemlig se, om du spiser for meget eller for lidt.

Samtidig er det også gavnligt, at spise langsomt imens du sidder ned, så føler du dig nemlig mæt hurtigere. Spiser man for hurtigt, kan man let komme til at spise for meget. Hvis du føler dig bestemt sulten i frokosttiden, for eksempel, kan dette hjælpe dig med at kontrollere dit madindtag.

Det kan interessere dig ...
9 hurtige aftensmadsideer til vægttab
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
9 hurtige aftensmadsideer til vægttab

Med de her hurtige aftensmadsideer behøver du ikke spilde for meget tid på planlægning, mens du stadig fastholder din slankekur.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ting R., Dugré N., Allan GM., Lindblad AJ., Ketogenic diet for weight loss. Can Fam Physician, 2018.
  • Abbasi J., Interest in the ketogenic diet grows for weight los and type 2 diabetes. JAMA, 2018. 319 (3): 215-217.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.