Behandling af borreliose

Borreliose er en infektion, som til at starte med kun forårsager udslæt på huden. Hvis det ikke bliver behandlet, kan det dog føre til alvorlige komplikationer. I denne artikel kan du læse om behandling af borreliose.
Behandling af borreliose

Sidste ændring: 29 oktober, 2020

Behandling af borreliose er noget ret nyt, eftersom denne lidelse først blev anerkendt i 1975. Det er en infektion forårsaget af en bakterie fra Borrelia familien, som bliver overført via bid fra flåter.

For at få denne sygdom bliver man altså nødt til at have kontakt med disse leddyr. Denne sygdom er mere gængs på landet, hvor der er store marker, skove og enge. Det betyder dog ikke, at alle flåter kan overføre borreliose.

Denne sygdom forårsager alvorlige neurologiske komplikationer, hvis den ikke bliver behandlet tidligt. Behandlingen varierer derudover baseret på alder, og hvor alvorlig tilstanden er. I denne artikel vil vi forklare alt, hvad du skal vide om behandling af borreliose.

Hvad er borreliose?

Før vi taler om behandling af borreliose, bliver du nødt til at vide mere om denne lidelse. Som vi allerede har nævnt, er det en infektion overført via biddet fra bestemte flåter.

Efter biddet dukker en lille bule op på området, som forsvinder indenfor nogle dage. Senere dukker et udslæt op på huden, som spreder sig gradvist. Dette udslært gør hverken ondt eller klør, men det skifter placering (læger kalder det “erythema migrans”).

Mange personer oplever også generel utilpashed, feber og hovedpine. Problemet er, at komplikationerne dukke op selv år efter, at disse symptomer forsvinder.

For eksempel er det gængs for patienter at opleve smerter i led især i knæene.  Ligeledes kan de føre til hjernehindebetændelse, lammelse i den ene side af ansigtet eller svækkelse af lemmer. I nogle tilfælde lider de af ændringer i pulsen eller svækket hukommelse.

Bid fra flåt kan kræve behandling af borreliose

Behandling af borreliose

Behandling af borreliose skal startes tidligt, eftersom det er den bedste måde at undgå alle de komplikationer, som vi nævnte ovenstående. Eftersom det er en bakteriel infektion, ordinerer sundhedsfagfolk antibiotika.

Både typen af behandling, som vælges, og resultatet af den afhænger af, hvor alvorlig infektionen er, og hvornår den blev opdaget. En artikel i Colombian Medicine Act forklarer dette og bekræfter også, at når sygdommen er fremskreden, er resultaterne som regel ikke så tilfredsstillende som i milde tilfælde.

Behandling af borreliose i et tidligt stadie

Når infektionen opdages tidligt, kan behandlingen være oral. Den mest brugte type antibiotika er tetracyklin, som regel er det doxycyklin. Doseringen, som sundhedsfagfolk ordinerer, er 200 mg om dagen i mellem 21 og 30 dage.

Ifølge et studie udgivet i Family Medical Journal kan doxycyklin dog ikke bruges i særlige situationer. For eksempel hos børn og gravide kvinder. I tilfælde af børn under ni år anbefaler eksperter at anvende en anden type antibiotika såsom penicillin.

På den anden side er det bedst for gravide kvinder eller dem, der ammer, at anvende amoxicillin eller cefuroxim. De seneste udgivelser siger, at behandling af borreliose på mindre end 21 dage også er effektivt.

Gå ikke glip af: Hvad er antistoffer?

Behandling af borreliose i mere alvorlige tilfælde

Når diagnosen er forsinket, og sygdommen er fremskreden, vælger sundhedsfagfolk andre lægemidlerDen mest anvendte i dette tilfælde er doxycyklin. Forskellen er, at behandlingen skal være intravenøs og i længere tid, eftersom infektionen har sat sig i væv og har formeret sig.

Det samme gælder, når der opstår komplikationer, især i det centrale nervesystem. Som vi pointerede ovenstående, kan det for eksempel føre til lammelse af ansigtet eller hjernehindebetændelse. I denne situation vælger sundhedsfagfolk intravenøs antibiotika.

De mest anvendte lægemidler til disse komplikationer er cefalosporiner. Selvom prognosen er god, skal patienten modtage behandling så hurtigt som muligt. Men selv patienter, som bliver behandlet tidligt, kan lide af symptomerne i et stykke tid.

Bid af flåt kan kræve behandling af borreliose

Tidlig behandling for at mindske komplikationer

Kort sagt bør patienter med borreliose begynde behandlingen tidligt, eftersom der er en stor risiko for neurologiske komplikationer eller komplikationer i led. De lægemidler, som sundhedsfagfolk ordinerer, er antibiotika.

Når de opdager infektionen tidligt, og manifestationerne er milde, ordinerer læger som regel oral doxycyklin. Hos børn og gravide kvinder er det dog bedst at vælge penicillin såsom amoxicillin. Lægemidler skal gives intravenøst ved fremskredne stadier af denne sygdom.

Det vigtigste er forebyggelse. Man bør undgå områder med flåter, fjerne dem fra huset og tage forbehold på skovture og campingpladser. Simple forholdsregler mindsker risikoen for at blive smittet.

Det kan interessere dig ...
Borreliose og risiciene
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Borreliose og risiciene

Borreliose er en smitsom sygdom forårsaget af en bakterie kaldet en spirochete, der hovedsageligt findes i det Nordøstlige og Midtvestlige USA.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Fajardo, M., Fajardo, L., & Fajardo, D. M. (n.d.). La enfermedad de Lyme.
  • García Meléndez, M. E., Skinner Taylor, C., César, J., Alanís, S., & Candiani, J. O. (2014). Enfermedad de Lyme: actualizaciones Gaceta Médica de México. 2014;150:84-95 ARTÍCULO DE REVISIÓN Correspondencia. Gaceta Médica de México (Vol. 150).
  • Treatment | Lyme Disease | CDC. (n.d.). Retrieved August 13, 2020, from https://www.cdc.gov/lyme/treatment/index.html
  • Alonso Fernández, M. (2012). Enfermedad de Lyme. ¿Es tan infrecuente? Semergen, 38(2), 118–121. https://doi.org/10.1016/j.semerg.2011.06.007
  • Olmo Montes, F. J., Sojo Dorado, J., Peñas Espinar, C., & Muniáin Ezcurra, M. A. (2014). Infecciones producidas por borrelias: enfermedad de Lyme y fiebre recurrente. Medicine (Spain), 11(51), 3009–3017. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(14)70731-0
  • Portillo, A., Santibáñez, S., & Oteo, J. A. (2014). Enfermedad de Lyme. Enfermedades Infecciosas y Microbiologia Clinica, 32(SUPPL.1), 37–42. https://doi.org/10.1016/S0213-005X(14)70148-X
  • Sanchez, Edgar, et al. “Diagnosis, treatment, and prevention of Lyme disease, human granulocytic anaplasmosis, and babesiosis: a review.” Jama 315.16 (2016): 1767-1777.
  • Touradji, Pegah, et al. “Cognitive decline in post-treatment Lyme disease syndrome.” Archives of Clinical Neuropsychology 34.4 (2018): 455-465.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.