Verdensdag for hjernehindebetændelse: En sygdom med en vaccine

Verdensdag for hjernehindebetændelse bliver holdt den 24. april for at skabe opmærksomhed på denne sygdom. Den gode nyhed er, at der er en vaccine for at forebygge bakterielle tilfælde. Vi vil forklare det hele i denne artikel!
Verdensdag for hjernehindebetændelse: En sygdom med en vaccine

Sidste ændring: 17 september, 2020

Verdensdag for hjernehindebetændelse bliver holdt hvert år den 24. april. Nutildags, foruden at skabe opmærksomhed på denne sygdom, har det handlet om vaccinen.

Hjernehindebetændelse er en sygdom med udviklede vacciner til at forebygge dens bakterielle form. Udbredelse af vaccinationerne er dog ikke den, der anbefales af medicinske organisationer, der taler for flere vaccinationer.

Man bliver nødt til at forstå, at dette er en seriøs lidelse. Det begynder i hjernehinderne. Det kan dog udvikle sig til blodforgiftning, og til sidst døden. Dødelighedsraten for denne sygdom er omkring 10%, hvilket betyder, at 10 ud af 100 smittede patienter dør.

Følgevirkningerne er også temmelig seriøse. Op til 30% af børn med hjernehindebetændelse lider af hæmmet udvikling og anfald. Tab af sanser, såsom syn og hørelse, er også gængse konsekvenser.

En vaccine mod sygdommen kan stoppe haemophilus influenzae type B, meningokokker og pneumokokker, der er de primære bakterielle årsager til denne sygdom. Nogle lande inkluderer alle disse vaccinationer i deres programmer, mens andre kun inkluderer nogle.

Men information er også vigtigt på verdensdag for hjernehindebetændelse. Det skyldes, at ifølge rapporter fra den spanske forening af børnelæger ved mere end 30% af folk ikke, at hjernehindebetændelse kan blive forebygget. Denne fejlinformation udgør en forhindring i udbredelsen af vacciner.

Hvad er hjernehindebetændelse?

Verdensdag for hjernehindebetændelse er en mulighed for at tale om denne sygdom, der forårsager betændelse i hjernehinden. Dette er lag af væv, som omgiver hjernen, adskiller den fra knoglerne i kraniet og rygraden, og adskiller den fra ryghvirlerne.

Når hjernehinden bliver betændt, presser de på andre strukturer. Dette forårsager de karakteritiske symptomer på denne sygdom. Denne klassiske triade for hjernehindebetændelse består af feber, hovedpine og stivhed i nakken. En af de kliniske tests, der anvendes til at diagnosticere denne sygdom, er netop at prøve at bevæge patientens nakke.

Hos små børn under to år, er diagnosen sværere. Nogle gange, mistænker sundhedsfagfolk det, når feber er ledsaget af ukontrollerbart gråd og der dukker en vis stivhed op i nakken. Men, som vi nævnte, kan det gå ubemærket hen i lang tid.

Kvinde med ondt i nakken

Årsagerne til hjernehindebetændelse

Tre primære grupper udgør de infektiøse årsager til hjernehindebetændelse: Bakterier, vira og svamp. Verdensdag for hjernehindebetændelse fokuserer på disse årsager. Bakteriel hjernehindebetændelse kan forebygges med vacciner.

De bakterier, der typisk forårsager størstedelen af tilfældene, er:

 • Meningokokker. Bakteriens officielle navn er Neisseria meningitidis. Dens målgruppe er især teenagere. Den kommer som regel i nyhederne, når der er epidemier i lukkede samfund, såsom på skoler eller plejehjem.
 • Pneumokokker. Streptococcus pneumoniae er den bakterie, som forårsager de fleste tilfælde af bakteriel hjernehindebetændelse hos babyer. Det er en mikroorganisme, som ikke kun forårsager hjernehindebetændelse, men også er relateret til lungebetændelse og andre lidelser i luftvejene.
 • Haemophilus influenzae type B (Hib). Dette patogen er ikke længere den mest gængse årsag til denne sygdom hos børn under to, eftersom vaccinen mod den har haft en god effekt. Det er et tydeligt eksempel på effektiviteten ved vaccinationskampagner.
Dreng får vaccine mod hjernehindebetændelse

Vacciner

Vaccination er stadig den mest effektive metode til at stoppe infektiøse sygdommeHjernehindebetændelse er, selvfølgelig, endnu et eksempel på dette.

Verdensdag for hjernehindebetændelse bekræfter behovet for at udvikle vaccinationsprogrammer med alle de forskellige muligheder. Vaccinen mod meningokokker burde blive tilføjet til vaccinerne mod haemophilus og pneumokokker, der i bund og grund er to:

 • Meningokok ACWY-vaccine
 • Meningokok B-vaccine

Derudover, er det vigtigt, at befolkningen er informeret om disse vacciner og vaccinerer deres børn. Tilstedeværelsen af uvaccinerede personer er grobund for bakteriel hjernehindebetændelse, for at det kan fortsætte med at sprede sig i verden.

Tilstedeværelsen af uvaccinerede personer kan føre til mutation af mikroorganismer til vilde former, som bryder igennem vaccinens immunitet.

Verdensdag for hjernehindebetændelse til at bekæmpe mangel på information

Verdensdag for hjernehindebetændelse stiler efter at informere folk om fordelene ved vacciner. Selvom det er en sygdom, der kan forebygges, afhænger forebyggelsen af foreninger af sundhedsfagfolk, politisk dedikation til at indføre den nødvendige kapacitet af vacciner og selve samfundet.

Det kan interessere dig ...
Atrieflimren: Symptomer og årsager
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Atrieflimren: Symptomer og årsager

Atrieflimren kan forårsage svaghed, svimmelhed og hjertebanken. Det er en temmelig gængs lidelse. Lær mere i denne artikel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Hersi K, Gonzalez FJ, Kondamudi NP. Meningitis. [Updated 2021 Feb 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459360/
 • LaForce, F. Marc, et al. “Lessons from the meningitis vaccine project.” Viral immunology 31.2 (2018): 109-113.
 • Meningitis. Paediatr Child Health. 2001;6(3):126-127. doi:10.1093/pch/6.3.126
 • McGill, Fiona, et al. “Acute bacterial meningitis in adults.” The Lancet 388.10063 (2016): 3036-3047.
 • Basta, Nicole E., and Hannah Christensen. “4CMenB vaccine effectiveness: reasons for optimism.” The Lancet 388.10061 (2016): 2719-2721.
 • Young N, Thomas M. Meningitis in adults: diagnosis and management. Intern Med J. 2018 Nov;48(11):1294-1307. doi: 10.1111/imj.14102. PMID: 30387309.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.