Penicillin og dets anvendelse

Selvom penicillin er relativt sikkert, kan det forårsage en række bivirkninger. Blandt dem, er der overfølsomhed og allergi over for penicillin.
Penicillin og dets anvendelse
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 29 december, 2022

Penicillin er antibiotika udledt af svampen, penicillum. Denne fantastiske opdagelse indenfor medicin er takket være Alexander Fleming, en skotsk bakteriolog. Han opdagede penicillin i 1928.

Eksperter formåede dog først at producere det i større mængder 10 år senere. Personerne ansvarlige for denne opgave var, blandt andre professionelle, biokemikeren, Ernst Boris Chain, og patologen, Howard Florey.

Penicillin er antibiotika, der tilhører familien af betalactam (β-lactam). Denne antibiotika har en bred vifte af handlinger og er effektiv mod mange forskellige bakterier, såsom pneumokokker, streptokokker, clostridium tetani (der udløser tetanus) og meningokokker, blandt andet.

Vi siger, at det var en fantastisk opdagelse indenfor medicin, for da det blev opdaget, hjalp det med at udrydde flere sygdomme, som var dødelige for patienter i den tid. Disse inkluderede sepsis, gonoré og endda skarlagensfeber.

Sundhedsfagfolk har dog betydeligt misbrugt ordineringen af både penicillin og de syntetiske og semisyntetiske afledninger, som er blevet opdaget gennem tiden. Som et resultat, er bakterier blevet resistente over for disse antibiotika. 

Det er et seriøst globalt sundhedsproblem. I dag, fortsætter eksperter med at forske i nye handlingsmekanismer og terapeutiske alternativer til at bekæmpe disse resistente bakterier.

Hvad er betalactam antibiotika?

Penicillin i sprøjte

Generelt, er denne type antibiotika smalspektret, eftersom de kun er effektive mod gram-positive bakterier og dræber bakterier (penicillin er dog bredspektret).

Disse lægemidler gives oralt eller parenteralt. De er også meget sikre, fordi de mulige bivirkninger er begrænset til overfølsomme reaktioner. Disse reaktioner skal dog kontrolleres, eftersom de kan forårsage allergisk shock.

Selvom de kan krydse moderkagen, kan læger dog godt give dem til gravide kvinder på grund af den sikkerhed, de har vist, under kliniske forsøg.

Overordnet set, har disse antibiotika mange anvendelsesmuligheder:

Typer af betalactam antibiotika

Blandt grupperne, som udgør familien af antibiotika, kan vi finde:

 • Penicillin
 • Cefalosporin
 • Monobactam, der bekæmper gram-negative bakterier
 • Carbapenem

Handlingsmekanismen: Hvordan virker penicillin i kroppen?

Penicillin er et lægemiddel, der dræber og hæmmer væksten af bakterier. Af den årsag, anser eksperter det som et bakteriedræbende middel. Det kan dog kun dræbe mikroorganismer, der vokser og formerer sig, ikke de sovende typer.

Som vi nævnte ovenstående, tilhører pencillin desuden gruppen af betalactam antibiotika. Denne familie af lægemidler hæmmer syntesen af bakteriecellevægsstrukturen, som er grundlæggende for bakteriers liv, for at dræbe disse mikroorganismer.

For at gøre det, hæmmer den transpeptideringsprocessen og forhindrer i sidste ende syntesen af peptidoglycan. Overordnet set, skal antibiotika trænge ind i cellerne og binde proteinerne til penicillinen, når den er der.

Bivirkninger: Allergi over for pencillin

Bakterier studeres i laboratorium

Selvom penicillin er relativt sikkert, kan det forårsage adskillige bivirkninger. Blandt dem, er der en overfølsomhed eller allergi over for pencillin. Selvom dette er den mest betydningsfulde bivirkning, varierer graden af det fra patient til patient. Symptomerne inkluderer:

 • Episodiske hududslæt
 • Nældefeber
 • Allergisk shock

Andre reaktioner, som dette lægemiddel kan udløse, er lidelser i mavetarmkanalen, såsom diarré, kvalme og opkastog yderligere infektioner, såsom candidiasis.

Konklusion om penicillin

Opdagelsen af penicillin var et gennembrud indenfor medicin. Dette lægemiddel har hjulpet med at udrydde mange af de dødelige sygdomme igennem tiden.

Misbrug af dette lægemiddel, samt andre opdagelser, har dog ført til udviklingen af resistens over for antibiotika. Disse antibiotika har derfor mistet sin effektivitet betydeligt. Der er derfor et behov for nye typer antibiotika.

Det kan interessere dig ...
Antibiotika mod urinvejsinfektioner
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Antibiotika mod urinvejsinfektioner

Videnskaben har endnu ikke opdaget den ideelle antibiotika mod urinvejsinfektioner. Der er dog mange muligheder afhængig af infektionen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ligon, B. L. (2004). Penicillin: Its Discovery and Early Development. Seminars in Pediatric Infectious Diseases15(1), 52–57. https://doi.org/10.1053/j.spid.2004.02.001
 • Kardos, N., & Demain, A. L. (2011, November). Penicillin: The medicine with the greatest impact on therapeutic outcomes. Applied Microbiology and Biotechnology. https://doi.org/10.1007/s00253-011-3587-6
 • Lobanovska, M., & Pilla, G. (2017). Penicillin’s discovery and antibiotic resistance: Lessons for the future? Yale Journal of Biology and Medicine90(1), 135–145.
 • Gaynes, R. (2017). The discovery of penicillin—new insights after more than 75 years of clinical use. Emerging Infectious Diseases23(5), 849–853. https://doi.org/10.3201/eid2305.161556
 • Macy, E. (2018). Penicillins. In Drug Allergy Testing (pp. 103–113). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-48551-7.00010-9

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.