8 tegn på demens, som alle burde kende

Selvom nogle af de første tegn på demens kan virke normale, hvis de forekommer ofte, skal vi vide, at de er relateret til denne sygdom, for at kunne handle rettidigt.
8 tegn på demens, som alle burde kende

Sidste ændring: 26 august, 2022

At vide, hvad nogle af de vigtigste tegn på demens er, giver dig mulighed for at være mere opmærksom på dit generelle helbred og gå hurtigere til lægen for kontrol. Dette kan hjælpe med at opdage årsagen til problemet og forbedre prognosen.

Demens er et syndrom, der typisk er progressivt. Det er præget af tab af kognitive funktioner. Disse giver dig evnen til at huske ting, dit intellekt og din evne til at udføre dine daglige aktiviteter.

Lad os se lidt nærmere på dette helbredsproblem, der er så almindeligt i befolkningen verden over.

Demens

Demens er en forringelse, der dækker mere end, hvad der betragtes som de normale konsekvenser af aldring, og er normalt et svar på andre primære eller sekundære sygdomme, der påvirker hjernen.

I dag er det en af de patologier, der forårsager handicap og afhængighed blandt ældre. Selvom der er udviklet forskellige metoder til at håndtere det, er det fortsat overvældende, både for de berørte patienter og for deres plejere og familier.

Ifølge data fra Verdenssundhedsorganisationen er der omkring 47,5 millioner mennesker rundt om i verden med demens. Hvert år diagnosticerer læger 7,7 millioner mere.

Tegn på demens

Af alle ovenstående grunde er det nødvendigt at vide, hvad tegn på demens kan være. At identificere dem i tide kan i høj grad bidrage til at forbedre prognosen.

1. Tegn på demens: Vanskeligheder med at finde ord

Først og fremmest er et af de tidligste tegn på demens vanskeligheder med at finde de rigtige ord til at udtrykke dine tanker.

Patienter, der begynder at udvikle denne tilstand, kan bruge flere minutter på at prøve at huske et bestemt ord. Det kan endda være et ord, de bruger hele tiden, men de kan bare ikke huske det.

2. Problemer med at forstå tiden

Mennesker, der har høj risiko for at udvikle denne lidelse, har alvorlige vanskeligheder med at forstå, hvad der sker i fortiden, nutiden og fremtiden.

Når de snakker om tid, forstår de ofte ikke, hvad det betyder, eller har en tendens til at forveksle rækkefølgen af ting.

3. Kortvarigt hukommelsestab

Kvinde tager sig til hoved

Problemer med korttidshukommelse kan synes almindelige. Dette er dog faktisk et tidligt tegn på slid på hjernen på grund af demens.

At være ude af stand til at huske vigtige begivenheder eller ting, der er sket kun timer eller dage før, indikerer typisk, at der er noget galt med din hjernefunktion.

Når de kommer ind i et rum, husker en person med demens muligvis heller ikke, hvad de skulle der.

4. Humørsvingninger er også blandt tegn på demens

På grund af ændringerne i hjernens kemi, der følger med demens, lider mennesker med sygdommen ofte af deprimeret eller irritabelt humør.

Pludselige ændringer i personlighed eller adfærd kan være et tegn på, at dine kognitive funktioner forværres.

5. Vanskeligheder med at udføre daglige opgaver

Et andet vigtigt symptom er vanskeligheder med at udføre mange af deres almindelige eller daglige opgaver.

En person, der har kognitiv funktionsnedsættelse, kan være ude af stand til at udføre opgaver på arbejdspladsen. Dette fører til meget enkle fejl eller endda fejl i husholdningsarbejde.

6. Manglende evne til at genkende steder

Efterhånden som demens skrider frem, begynder patienterne at have sværere ved at genkende de steder, hvor de normalt tilbringer tid. Faktisk kan de endda føle sig forvirrede eller fortabt i deres eget hjem.

Ikke at huske, hvordan eller hvorfor du kom hen til et bestemt sted, eller ikke at vide, hvor du er, er stærke tegn på demens. Vi bør også vide dette, hvis vi finder nogen desorienteret på gaden.

Det kan også være en god idé at læse: Tidlig overgangsalder øger risikoen for demens

7. Vanskeligheder med at skrive

Ligesom der kan udvikles problemer med at finde de rigtige ord at sige, har dem, der er ramt af demens, ofte problemer med at skrive, som de plejede. Ændringer i håndarbejde og vanskeligheder med at udtrykke sig ved at skrive er et rødt flag, som betyder, at de skal søge hjælp.

8. Sløvhed

En ældre kvinde, der oplever sløvhed på grund af demens

Desuden medfører tabet af kognitiv funktion en række kemiske reaktioner. Disse forekommer både i patientens sindstilstand og deres evne til at opretholde fysiske evner.

Som en konsekvens begynder personen at føle sig mere træt ved at udføre normale aktiviteter. De mister også den motivation, som de tidligere har haft.

Hvad skal der gøres ved disse tegn på demens?

En ældre kvinde med træthed

Selvom demens i mange tilfælde ikke kan forhindres eller stoppes, er det vigtigt at være opmærksom på tegnene og finde en behandling, der hjælper dig med at klare det.

Jo hurtigere du opdager kognitiv svækkelse, jo mere sandsynligt er det, at du vil bevare din livskvalitet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Barba, A. L., Kelly Changizi, B., Higgins, D. S., Factor, S. A., & Molho, E. S. (2012). Dementia. In Parkinson’s Disease, Second Edition. https://doi.org/10.1201/b12948
  • Livingston, G., Sommerlad, A., Orgeta, V., Costafreda, S. G., Huntley, J., Ames, D., … Mukadam, N. (2017). Dementia prevention, intervention, and care. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(17)31363-6
  • McKhann, G. M., Knopman, D. S., Chertkow, H., Hyman, B. T., Jack, C. R., Kawas, C. H., … Phelps, C. H. (2011). The diagnosis of dementia due to Alzheimer’s disease: Recommendations from the National Institute on Aging-Alzheimer’s Association workgroups on diagnostic guidelines for Alzheimer’s disease. Alzheimer’s and Dementia. https://doi.org/10.1016/j.jalz.2011.03.005
  • Hampson, C., & Morris, K. (2016). Dementia: Sustaining Self in the Face of Cognitive Decline. Geriatrics (Basel, Switzerland), 1(4), 25. https://doi.org/10.3390/geriatrics1040025
  • Jonker C, Geerlings MI, Schmand B. Are memory complaints predictive for dementia? A review of clinical and population-based studies. Int J Geriatr Psychiatry. 2000;15(11):983‐991. doi:10.1002/1099-1166(200011)15:11<983::aid-gps238>3.0.co;2-5
  • Berry B. (2014). Minimizing confusion and disorientation: cognitive support work in informal dementia caregiving. Journal of aging studies, 30, 121–130. https://doi.org/10.1016/j.jaging.2014.05.001

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.